Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Landefakta

Belgien
Belgiens hovedstad er Bruxelles, som er er placeret inden for en afstand af 1000 km fra størsteparten af de europæiske hovedstæder. Byen er hjemsted for både den Europæiske Union og NATO.

Danmark
Vidste du, at hovedstaden i Danmark hedder København, at landets areal er på 43.094 kvadratkilometer, og at befolkningstallet er på 5,43 millioner?

Finland
Vidste du, at Finland har den nordligste hovedstad på det europæiske kontinent, og befolkningen i landet er koncentreret i et område langs kysten mod sydvest?

Frankrig
Frankrig er belligende i Vesteuropa med kystlinje til Middelhavet mellem Italien og Spanien samt til Biscayen og Den Engelske Kanal, sydøst for Storbritannien.

Grækenland
Grækenland grænser op til tre have, Det Ægæiske Hav, Det Ioniske Hav og Middelhavet, har 13.676 km. kystlinje, og hovedstaden hedder Athen.

Holland
Landets officielle navn er Nederlandene, hovedstaden er Amsterdam, men regeringsbyen er Haag.

Irland
Vidste du, at Irland dækker fem sjettedele af øen Irland i det nordlige Atlanterhav, hovedstaden hedder Dublin, og mere end 40 pct. af befolkningen bor inden for en radius af 97 km. fra Dublin?

Italien
Vidste du, at Italien har 57,8 mio. indbyggere, hovedstaden hedder Rom, og befolkningen består af italienere samt mindre grupper af slovenere, albanere og østrigere.

Luxembourg
Vidste du, at Luxembourg er et storhertugdømme, beliggende mellem Frankrig og Tyskland. Landet er 2586 km2 stort, og det officielle sprog er luxembourgsk, men både tysk og fransk er administrationssprog.

Portugal
Vidste du, at ø-gruppen Azorerne og Madeira hører til Portugal, at hovedstaden i landet er Lissabon, og befolkningen udgør 10.066.253 personer?

Spanien
Vidste du, at hovedstaden hedder Madrid, at arealet er 505.957 km², og at befolkningen er på 44 millioner mennesker?

Storbritannien
Vidste du, at Storbritannien består af England, Skotland, Wales og Nordirland foruden en række kolonier rundt om i hele verden?

Sverige
Vidste du, at Sverige har finske og samiske mindretal, at klimaet er subarktisk i nord, og hovedstaden hedder Stockholm?

Tyskland
Vidste du, at Tysklands areal er på 357.021 km2, at landet har godt 83 mio. indbyggere, og hovedstaden er Berlin?

Østrig
Vidste du, at Østrig indtil Første Verdenskrig var meget større, da det indgik i dobbeltmonarkiet Østrig-Ungarn, som kontrollerede store dele af Balkan?

Galathea 3

Da Galathea 3-ekspeditionen 25. april 2007 lagde til kaj ved Langelinie i København, sluttede alle tiders eventyr. Forskerne på ekspeditionsskibet bragte prøver, data og ny viden med hjem. Nu ligger de første resultater klar.
Læs mere om Galathea 3-ekspeditionen

Videnbanken

Videnbanken er indgangen til Morgenavisen Jyllands-Postens verden af viden. Her er samlet tusindvis af artikler, fotos, grafikker, undervisningsforløb, digitale kort og meget andet.
Søg i videnbanken

Projektrum

Et projektrum på viden.jp.dk giver dig mulighed for at lave dit eget udvalg af dokumenter fra portalen. Du kan også lave links til andre sites og uploade filer, som du gerne vil dele med andre.
Læs mere om projektrum

Undervisning

I en række temaer sættes fokus på aktuelle emner fra globalisering og klimaændringer til AIDS og truede dyr. Temaerne omfatter baggrundsartikler, temaer, fakta og undervisningsforløb med lærervejledninger og konkrete opgaver.
Gå til JPs undervisningstemaer

Multimedie

I multimedierummet finder du billedserier, videoer og multimediepræsentationer fra blandt andet Galathea 3-ekspeditionen.
Gå på opdagelse i multimedierummet

Mediarium

Besøg Jyllands-Postens Mediarium i Århus eller København og bliv journalist for en dag. Det er sjovt - men det giver også stof til eftertanke.
Læs mere om JPs Mediarium

Quiz og spil

Find et land i Afrika, tag Jorden rundt med Galathea - eller test din paratviden. Her finder du Jyllands-Postens videnspil, hvor du kan prøve dig selv eller udfordre en ven.
Test din viden her