Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Reportager

Formandens bus
Til sin sidste fødselsdag fik rejsekongen og excentrikeren Simon Spies en luksusbus af sin unge hustru Janni. Nu - næsten 20 år senere - har Jyllands-Posten lejet den som kommandocentral og blikfang på JP Explorers tur ned gennem Østeuropa.
Publiceret 01-09-2002

På opdagelse i Østeuropas hverdag
Udvidelsen af EU topper den europæiske politiske dagsorden i disse måneder under Danmarks formandskab.

Publiceret 01-09-2002

Bresjnevs slikbutik
Chokoladefabrikken Kalev satser på EU-fremtiden - trods komiske såvel som mere alvorlige konsekvenser af et medlemskab.

Publiceret 06-09-2002

Slagteren fra Bruxelles
Estiske landmænd risikerer at skulle slagte titusinder malkekvæg, hvis EU fastholder sit udspil om en årlig kvote på 560.000 tons mælk. Situationen er absurd, siger en storbonde, der ikke desto mindre er tilhænger af estisk medlemskab.

Publiceret 06-09-2002

Estlands sorte guld
Melodi Grand Prix vinderen Dave Benton bruges i kampagnen for et estisk ja til EU. Han mener, at Estland bør stemme for indlemmelse i en ny union for at sikre stabilitet efter 50 år i Sovjet-magtens kløer.

Publiceret 07-09-2002

I skyggen af 11. september
Folk i Pärnu havde svært ved at kapere tragedien i New York 11. september sidste år. Den lille badeby blev samme dag selv ramt af en katastrofe, da 68 mennesker døde efter at have drukket illegal spiritus.

Publiceret 08-09-2002

Russisk på retur
Forholdet mellem russere og letter er som en kronisk forkølelse, som ingen rigtig lægger mærke til, men som alligevel tynger den lettiske nations velbefindende. 11 år efter Sovjetunionens opløsning står det dog fast, at spændingerne er i aftagende.

Publiceret 09-09-2002

Skovkrigeren
I slutningen af Anden Verdenskrig søgte titusinder af estere skjul i landets skove. De ønskede ikke at leve under sovjetisk besættelse og håbede, at det kommunistiske regime ville blive trukket ind i en ny krig med Vesten, så de baltiske lande kunne genvinde deres uafhængighed. Den fik de imidlertid først et halvt århundrede senere. Den 81-årige Ulo Jogi var en af dem, der betalte prisen, men han fortryder intet.

Publiceret 09-09-2002

Nudisterne i Nida
Den danske vestkyst kan som tyskernes ferieparadis se frem til hård konkurrence fra en litauisk nationalpark med hvide sandstrande og klitter, når østersørepublikken kommer i EU og får skik på sin infrastruktur.

Publiceret 11-09-2002

Solnedgang over Ignalina
For 30 år siden satte nogle eksperter et kryds på et kort over Litauen: Her skulle verdens største atomkraftværk bygges, og ved siden af skulle byen Visaginas ligge. I dag ser byens 30.000 indbyggere mørkt på fremtiden. EU kræver atomkraftværket nedlagt som betingelse for at optage Litauen, og derfor er mange af beboerne modstandere af EU.

Publiceret 12-09-2002

Stalinland
Den excentriske forretningsmand Viliumas Malivauskas, der er blevet millionær på produktion og eksport af champignoner til bl.a. Danmark, har brugt nogle af alle sine penge til at opkøbe hele Litauens bestand af skulpturer og monumenter med koryfæer og helteskikkelser fra Sovjettiden.

Publiceret 13-09-2002

Afhopperens datter
JP Explorer stødte på en usædvanlig menneskeskæbne på sin rejse gennem de baltiske ansøgerlande. Ieva Lesinskas historie illustrerer Letlands fortsatte frygt for Rusland og samtidige bekymring for at miste sin nationale identitet i EU.

Publiceret 15-09-2002

BMWs russiske mønsterfabrik
»Kaliningrad - en del af Rusland i hjertet af Europa,« lyder den lokale administrations slogan for at gøre den russiske Østersøregion mellem Polen og Litauen attraktiv for udenlandske investorer. Tyske BMW har gjort ordene til virkelighed ved at lade billig, men veluddannet russisk arbejdskraft producere biler af europæisk standard. BMW er så glad for kvaliteten, at den russiske fabrik er udpeget til at producere tyskernes nyeste model.

Publiceret 16-09-2002

Den russiske AIDS-front
Kaliningrad, en russisk region ved Østersøen, var indtil for få år siden Ruslands AIDS-hovedstad, men forebyggende arbejde og en effektiv indsats har standset en truende epidemi. Til gengæld vokser antallet af smittede uden for de traditionelle risikogrupper.

Publiceret 17-09-2002

På grænsen til EU
EU offentliggør i dag et forslag til kompromis i visumstriden omkring den russiske østersøregion Kaliningrad. JP Explorer har krydset EU's nye grænse til Rusland for at høre de lokales mening.

Publiceret 18-09-2002

Den yderste grænse
Kampen mod illegal indvandring og "Fort Europa", står højt på den politiske dagsorden i EU, og derfor kæmper ansøgerlandene med at forbedre deres grænsekontrol. JP Explorer rapporterer fra den polsk-ukrainske grænse.

Publiceret 19-09-2002

Slægtsgården på spil
Polske landmænd er delt i to lejre på spørgsmålet om optagelse i EU. Nogle er imod, andre mener, at det er en enestående chance for at få gjort op med et håbløst forældet landbrug, præget af bitte små husmandssteder og elendig infrastruktur. Ryszard Jedruch hører til de første, Tadeusz Golab til de sidste.

Publiceret 20-09-2002

Miraklet fra Krakow
Den polsk-jødiske elektroingeniør Mieczyslan Staner har viet sit liv til at fortælle om holocaust. Som den eneste ud af 78 familiemedlemmer overlevede han nazisternes dødslejre. I dag føler han, at Gud lod ham leve - netop fordi han skulle videregive sin historie til fremtidens generationer.

Publiceret 21-09-2002

Et folk uden håb
I går sluttede parlamentsvalget i Slovakiet. JP Explorerholdet var med i stemmeboksen i en landsby på grænsen til Ungarn, hvor folk ikke har de store forventninger til udviklingen.

Publiceret 22-09-2002

Danskere bag polsk forvandling
Polakkerne bliver mere og mere købestærke. Det glæder danske TK Development, som har gjort det til en god forretning at opkøbe nedlagte fabrikker og stadions og derpå udvikle og opføre storcentre i et land, der indtil for få år siden slet ikke havde noget forretningsliv.

Publiceret 23-09-2002

Ungarer i hjertet
Slovakiets ungarske mindretal har i mange år følt sig forfulgt og diskrimineret, men billedet er ved at ændre sig. En ny ungarsk særlov, som giver mindretallet en række fordele, har vakt langt mindre interesse end forventet.

Publiceret 24-09-2002

Glad og gældfri
38-årige Jens Clausen har skabt sig et liv på helt egne præmisser - uden gæld og spekulationer. JP Explorer mødte landmanden, tubaspilleren og sønderjyden i en landsby i det sydvestlige Ungarn.

Publiceret 25-09-2002

De udvalgte
En lille flok håndplukkede sigøjnerbørn i Ungarn får hvert år chancen for at tage studenter-eksamen fra Gandhi-gymnasiet i Pécs - verdens første og eneste sigøjnergymnasium. JP Explorer besøgte skolen, som på otte år har sendt over dobbelt så mange sigøjnere på universitetet som tidligere i historien.

Publiceret 26-09-2002

Den religiøse frihedskæmper
Den ungarske opstand mod kommunisterne i 1956 var ikke kun en kamp mod det politiske diktatur, men også en kamp for religiøs frihed. Den 70-årige Bela Somfai var en af dem, der sloges dengang.

Publiceret 27-09-2002

Ghettoen
Gennem 21 år er sigøjnerne i Slovakiets næststørste by Kosice blevet tvangsforflyttet til ghettoen Lunik IX. Næsten alle drømmer om at rejse væk igen, men med en arbejdsløshed på 98 procent er chancerne små i en bydel, hvor der bor op til 40 personer i en fireværelses lejlighed. Om få år er også de medlem af EU.

Publiceret 28-09-2002

Hunde på dødsgangen
Næsten 100.000 herreløse hunde udgør et alvorligt problem i Rumæniens hovedstad, Bukarest. JP Explorer tog med på hundejagt i byen, hvor flere end 15.000 hundes fanges og dræbes om året.

Publiceret 28-09-2002

Korruptionen hærger
Det koster snildt en gennemsnitlig månedsløn i bestikkelse at blive behandlet på de rumænske hospitaler. Sådan var det under det kommunistiske diktatur - og sådan er det stadig, siger lægen George Calalb. Under kommunismen tog han selv imod bestikkelse.

Publiceret 30-09-2002

En dag på E70
Hovedparten af de 22 millioner rumænere bor i små landsbyer, hvor livet på mange måder leves som for 100 år siden - fattigt med hestevogne og naturalieøkonomi. Alligevel fandt JP Explorer både tilfredshed og håb på en køretur langs E70.

Publiceret 01-10-2002

Lysere tider ved Donau
Fiskeriet er stadig ikke så godt som i gamle dage, men efter plagsomme år med krige, diktaturer og forurening er Donau-floden igen på vej i den rigtige retning. JP Explorer har besøgt et lille fiskerleje i det nordlige Bulgarien.

Publiceret 02-10-2002

På vagt for Danmark
Hvor missilerne og geværløbene tidligere var stift rettet mod medlemslandene i NATO, er den bulgarske hær nu parat til at forsvare de demokratiske værdier. I den bulgarske by Karlovo forbereder 2538 soldater i den 61. Brigade sig i øjeblikket på, at Bulgarien om få måneder måske bliver optaget i NATO-alliancen.

Publiceret 03-10-2002

Et land forfalder
Mens Bulgarien forsøger at komme ind i EU, står hundredevis af fabrikker fra kommunismens storhedstid i dag som afpillede skeletter i landskabet. Før gav hver fabrik arbejde til tusindvis af mennesker. Nu er især mindre provinsbyer ramt af massiv arbejdsløshed. Mange længes tilbage til kommunismen.

Publiceret 04-10-2002

Hos de sky munke
I mange hundrede år har den ortodoks-kristne kirke kæmpet for at overleve i Bulgarien. JP Explorer har besøgt i Rilaklostret syd for hovedstaden Sofia. I den øde bjergegn ventede en særpræget oplevelse blandt de sky munke.

Publiceret 05-10-2002

Pelikanambulancen
Næsehornet Brutalis kom tilbage til Afrika. Inkarnerede læsere af JP Explorer kan huske indsatsen for at redde den thailandske elefant Motala.

Publiceret 05-10-2002

Bjørnebanden
Selv om dansebjørne har været forbudt i 10 år i Bulgarien, er der stadig 19 bjørnetrækkere i landet. JP Explorer fandt Radi Ivanov og bjørnen Gosho under kummerlige forhold på Sofias baneareal, hvor de prøver at holde liv i en uddøende tradition.

Publiceret 07-10-2002

Det tyrkiske fodboldcirkus
Fodbold er i Tyrkiet en sag om ære. Og hysteriet omkring fodboldkampene har en dimension, som ikke findes mage i den nordlige del af Europa. I Danmark opfattes tyrkiske fodboldfans som ballademagere, men JP Explorer mødte - bortset fra et enkelt slagsmål - kun glade tilhængere, da vi overværede en UEFA Cup kamp

Publiceret 07-10-2002

Tyrkerne tror på sig selv
Tyrkiet kan sagtens klare sig uden EU, mener mange tyrkere, efter at den danske formand for EU, statsminister Anders Fogh Rasmussen (V), har afvist at optage forhandlinger med landet om et kommende medlemskab af EU. Borgerne i det kontrastfyldte land tror på deres egen kultur.

Publiceret 08-10-2002

Vin fra ingenmands-land
Flere vinproducenter i Bulgarien satser på at forbedre kvaliteten. Grænselandet til EU lægger jord til dyrkning af druer, der ender på flasker som et af de bedre og nye mærker fra den bulgarske vinbranche

Publiceret 09-10-2002

Det søde liv i Istanbul
Istanbul er mode, tøj, fest og farver. Her lever mange unge som i enhver europæisk storby. Den 22-årige fotomodel Tülin Sahin stammer fra Danmark, men er blevet eksponent for den moderne livsstil i Tyrkiet.

Publiceret 10-10-2002

En oase for studerende
Den nordlige del af Cypern har fundet sin egen lille niche. Mens økonomien sammenlignet med sydøen og græsk-cyprioterne generelt er langt svagere, så blomstrer universitetssektoren med uddannelse af studerende fra især Tyrkiet og arabiske lande.

Publiceret 11-10-2002

Gensidig mistro på Cypern
Det tyrkiske mindretal på den delte middelhavsø Cypern tror ikke på, at et medlemskab i EU kan sikre dem imod øens græske flertal. Efter årtiers had og konflikt er der stadig frygt for, at det græske flertal mod syd blot venter på chancen til at gennemføre en etnisk udrensning. Konflikten truer gennemførelsen af EU's udvidelse.

Publiceret 11-10-2002

Blå baretter holder den grønne linie
Gennem næsten 40 år har FN haft soldater på Cypern. Trods nye tider med fredsforhandlinger og EU-ansøgning er der stadig behov for verdenssamfundets blå baretter til at holde tyrkere og grækere adskilt på den store ø i Middelhavet.

Publiceret 12-10-2002

Hverdag i den delte hovedstad
I 28 år har indbyggerne i Cyperns hovedstad, Nicosia, ikke kunnet bevæge sig fra den ene del af byen til den anden. Men håbet om en løsning lever.

Publiceret 12-10-2002

Danskerbyen på højsletten
Tyrkiske indvandrere i Danmark sender i tusindvis af kroner hjem til deres hjembyer på den anatolske højslette. I Danmark kan indvandrere på få år indkassere det samme, som de tjener på et helt livs hårdt arbejde i hjemlandet. Nu opfører de i stribevis af nye huse og støtter de tilbageblevne familiemedlemmer med penge.

Publiceret 13-10-2002

Jagt på fuglefængere
Tusindvis af de sangfugle og drosler, som hver sommer yngler i Danmark og andre lande, ender som delikatesser på de cypriotiske middagsborde. Forhandlingerne om Cyperns optagelse i EU har skabt øget fokus om sagen.

Publiceret 14-10-2002

Sang og dans for fred
Cyprioter fra begge sider af FN's bufferzone på Middelhavs-øen har fundet et fristed, hvor de kan mødes. Sang og musik er vigtige ingredienser i den folkelige protest mod den uløste konflikt på Cypern.

Publiceret 17-10-2002

Galathea 3

Da Galathea 3-ekspeditionen 25. april 2007 lagde til kaj ved Langelinie i København, sluttede alle tiders eventyr. Forskerne på ekspeditionsskibet bragte prøver, data og ny viden med hjem. Nu ligger de første resultater klar.
Læs mere om Galathea 3-ekspeditionen

Videnbanken

Videnbanken er indgangen til Morgenavisen Jyllands-Postens verden af viden. Her er samlet tusindvis af artikler, fotos, grafikker, undervisningsforløb, digitale kort og meget andet.
Søg i videnbanken

Projektrum

Et projektrum på viden.jp.dk giver dig mulighed for at lave dit eget udvalg af dokumenter fra portalen. Du kan også lave links til andre sites og uploade filer, som du gerne vil dele med andre.
Læs mere om projektrum

Undervisning

I en række temaer sættes fokus på aktuelle emner fra globalisering og klimaændringer til AIDS og truede dyr. Temaerne omfatter baggrundsartikler, temaer, fakta og undervisningsforløb med lærervejledninger og konkrete opgaver.
Gå til JPs undervisningstemaer

Multimedie

I multimedierummet finder du billedserier, videoer og multimediepræsentationer fra blandt andet Galathea 3-ekspeditionen.
Gå på opdagelse i multimedierummet

Mediarium

Besøg Jyllands-Postens Mediarium i Århus eller København og bliv journalist for en dag. Det er sjovt - men det giver også stof til eftertanke.
Læs mere om JPs Mediarium

Quiz og spil

Find et land i Afrika, tag Jorden rundt med Galathea - eller test din paratviden. Her finder du Jyllands-Postens videnspil, hvor du kan prøve dig selv eller udfordre en ven.
Test din viden her