Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Fokus Europa

Det danske EU-formandskab fejrede 13. december 2002 en historisk triumf ved at afslutte forhandlingerne om unionens udvidelse mod øst. EU's ny familie med 25 lande fandt sammen under topmødet i København efter nervepirrende forhandlinger om penge.

Cypern, Estland, Letland, Litauen, Malta, Polen, Slovakiet, Slovenien, Tjekkiet og Ungarn fik på topmødet i København en aftale om optagelse i EU. Dermed udvides den europæiske familie med i alt 75 mio. mennesker. Andre ansøgerlande - Bulgarien, Rumænien og Tyrkiet - måtte vente til næste omgang.

I september 2002 rejste et hold danske journalister på opdagelsesrejse i Europa gennem en stribe af ansøgerlandene. JP Explorer tog turen fra København gennem de baltiske lande, Kaliningrad, Polen, Slovakiet, Ungarn, Rumænien, Bulgarien og Tyrkiet til Cypern.

Journalisterne rapporterede i Morgenavisen Jyllands-Posten og her på nettet. Unge studerende fra Brandbjerg Højskole sørgede for, at jævnaldrende fra ansøgerlandene også kom til orde på projektportalen Fokus Europa. DR TV var med for at producere både aktuelle indslag og dokumentarprogrammer undervejs.

For hvem var de egentlig, de der mennesker, der nu skulle ind i vores klub, og dem, der måtte vente? Hvad havde vi til fælles med dem? Hvordan levede de? Hvordan var hverdagen? Hvad tænkte de? Hvad drømte de om? Hvad ville de med EU? Og med os? Og hvad troede de, at vi ville med dem?

Med afsæt i det danske EU formandskab udarbejdede JP Undervisning et stort, internetbaseret oplysnings- og undervisningsmateriale, der fører folkeskolens ældste klasser og gymnasieeleverne med ind i labyrinten, der hedder EU.

Materialet giver gennem tekster og billeder en række muligheder, anvisninger og forslag til at arbejde med en række emner indenfor EU generelt, EU-formandskabet og EU-konventet: Hvad går det egentlig ud på - EU og formandskabet? Hvor meget bestemmer de over os danskere, alle disse udenlandske politikere, som i denne tid besøgte os så flittigt? Hvordan virker EU? Hvordan skal det virke i fremtiden? Hvad har vi egentlig til fælles med ansøgerlandene?

Undervisningsmaterialet er produceret og målrettet til danske elever. Det er gratis at anvende.

Galathea 3

Da Galathea 3-ekspeditionen 25. april 2007 lagde til kaj ved Langelinie i København, sluttede alle tiders eventyr. Forskerne på ekspeditionsskibet bragte prøver, data og ny viden med hjem. Nu ligger de første resultater klar.
Læs mere om Galathea 3-ekspeditionen

Videnbanken

Videnbanken er indgangen til Morgenavisen Jyllands-Postens verden af viden. Her er samlet tusindvis af artikler, fotos, grafikker, undervisningsforløb, digitale kort og meget andet.
Søg i videnbanken

Projektrum

Et projektrum på viden.jp.dk giver dig mulighed for at lave dit eget udvalg af dokumenter fra portalen. Du kan også lave links til andre sites og uploade filer, som du gerne vil dele med andre.
Læs mere om projektrum

Undervisning

I en række temaer sættes fokus på aktuelle emner fra globalisering og klimaændringer til AIDS og truede dyr. Temaerne omfatter baggrundsartikler, temaer, fakta og undervisningsforløb med lærervejledninger og konkrete opgaver.
Gå til JPs undervisningstemaer

Multimedie

I multimedierummet finder du billedserier, videoer og multimediepræsentationer fra blandt andet Galathea 3-ekspeditionen.
Gå på opdagelse i multimedierummet

Mediarium

Besøg Jyllands-Postens Mediarium i Århus eller København og bliv journalist for en dag. Det er sjovt - men det giver også stof til eftertanke.
Læs mere om JPs Mediarium

Quiz og spil

Find et land i Afrika, tag Jorden rundt med Galathea - eller test din paratviden. Her finder du Jyllands-Postens videnspil, hvor du kan prøve dig selv eller udfordre en ven.
Test din viden her