Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Cuba

Disse landefakta er udarbejdet i 2003

Areal: 110,860 km² (Danmark 43.000 km²)
Indbyggertal: 11,2 mio. (2003) (Danmark 5,3 mio.)
Hovedstad: Havana 2,2 mio. indbyggere
Klima: Tropisk med regntid maj-okt. og tørke nov.-april
Geografi: Mest sletter med bløde bakker og klippepartier, bjerge mod sydøst. Højeste punkt Pico Turquino, 2005 m.
Naturressourcer: Kobolt, nikkel, jern, kobber, mangan og olie.
Befolkningstilvækst: 0,34 pct.( 2003)
Bruttonationalprodukt pr. indbygger: 14.950 kr. (2002) Danmark 216.600 kr.
Arbejdsløshed: 4,1 pct. (2002)
Økonomisk vækst: 0 pct. (2002)
Inflationsrate: 7,1 pct. (2002)
Møntfod: 1 cubansk peso = 6,47 kr.
Befolkningsgrupper: Mulatter 51 pct., hvide 37 pct., sorte 11 pct., kinesere 1 pct.
Sprog: Spansk
Religion: 85 pct. katolikker indtil Castros magtovertagelse
Statsform: Republik med étpartistyre. Cuba er fortsat et klassisk kommunistisk diktatur, hvor partiet har den fulde magt og udøver central kontrol over alle samfundsområder. Nationalforsamlingen har ingen indflydelse på forholdene i landet og godkender uden undtagelse alle regeringens lovforslag. Borgerlige rettigheder i vestlig forstand anerkendes ikke, men betragtes som opfyldt med revolutionens gennemførelse. Nationalforsamlingen vedtog den 26. juni 2002 tre tilføjelser til forfatningen, der gør socialismen uigenkaldelig. Der findes ingen organiseret intern opposition, men alene en række mindre organisationer og grupper, der forsøger at fremme demokratiske reformer og respekten for anerkendte friheds- og menneskerettigheder.
Statsoverhoved: Præsident Fidel Castro Ruz
Økonomi: Den centralt styrede cubanske økonomi er i dårlig forfatning, og internationale markedsfaktorer har indvirket negativt på udsigterne til en snarlig forbedring. Regeringen forsøger at balancere en mere åben økonomi overfor for et stærkt greb om den politiske kontrol af landet. De få reformer, som er blevet udført for at øge effektiviteten i de lokale virksomheder og overkomme et voksende problem med mangel på mad, forbrugsgoder og service, har hidtil haft ringe virkning.
Historie: Columbus opdagede Cuba, der dengang var beboet af indianere, i 1492 og tog øen i besiddelse for den spanske krone. Den oprindelige befolkning bukkede hurtigt under, og spanierne anlagde sukkerplantager ved hjælp af slaver fra afrika. Det spanske styre endte i 1898, da USA erklærede Spanien krig, og i 1902 fik Cuba sin uafhængighed, mens USA beholdt et lille flådebaseområde ved Guantanamo. Fra 1933-1959 blev Cuba ledet af Fulgencio Batista, der opkastede sig til diktator. I 1959 blev han styrtet af Fidel Castro, der udrensede de USA-venlige håndlangere fra det gamle diktatur. I 1961 forsøgte 1400 eksilcubanere med støtte fra USA en invasion i Svinebugten, der blev en ynkelig fiasko fordi den ikke fandt støtte hos befolkningen. Castro førte derefter Cuba over i den kommunistiske lejr og henvendte sig til Sovjetunionen for at få økonomisk og militær hjælp. I 1962 begyndte Sovjetunionen at anlægge raketbaser på øen, men trak dem tilbage efter amerikanske trusler om modaktioner. Castros styre støttede revolutionære bevægelser i Sydamerika, og fra 1975 også i Afrika, hvor oprørsbevægelser i Angola og det marxistiske styre i Etiopien fik cubansk hjælp. I 1996 skærpedes USA's sanktioner mod Cuba efter nedskydning af to fly, der ejedes af eksilcubanere i Miami.

Gem eller send Landefakta

Galathea 3

Da Galathea 3-ekspeditionen 25. april 2007 lagde til kaj ved Langelinie i København, sluttede alle tiders eventyr. Forskerne på ekspeditionsskibet bragte prøver, data og ny viden med hjem. Nu ligger de første resultater klar.
Læs mere om Galathea 3-ekspeditionen

Videnbanken

Videnbanken er indgangen til Morgenavisen Jyllands-Postens verden af viden. Her er samlet tusindvis af artikler, fotos, grafikker, undervisningsforløb, digitale kort og meget andet.
Søg i videnbanken

Projektrum

Et projektrum på viden.jp.dk giver dig mulighed for at lave dit eget udvalg af dokumenter fra portalen. Du kan også lave links til andre sites og uploade filer, som du gerne vil dele med andre.
Læs mere om projektrum

Undervisning

I en række temaer sættes fokus på aktuelle emner fra globalisering og klimaændringer til AIDS og truede dyr. Temaerne omfatter baggrundsartikler, temaer, fakta og undervisningsforløb med lærervejledninger og konkrete opgaver.
Gå til JPs undervisningstemaer

Multimedie

I multimedierummet finder du billedserier, videoer og multimediepræsentationer fra blandt andet Galathea 3-ekspeditionen.
Gå på opdagelse i multimedierummet

Mediarium

Besøg Jyllands-Postens Mediarium i Århus eller København og bliv journalist for en dag. Det er sjovt - men det giver også stof til eftertanke.
Læs mere om JPs Mediarium

Quiz og spil

Find et land i Afrika, tag Jorden rundt med Galathea - eller test din paratviden. Her finder du Jyllands-Postens videnspil, hvor du kan prøve dig selv eller udfordre en ven.
Test din viden her