Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Reportager

Cuba på langs
JP Explorer sætter af mod den trodsige ø i Caribien. Med en aldrende Fidel Castro i spidsen er Cuba en anakronisme i verdenshistorien. Så lille en ø med så stor rolle kan være svær at forstå. Myterne er mange: Bugner øen af læger? Elsker cubanerne Fidel? Er det sidste time før sammenbruddet? I tre uger gør vi Cuba - fra vest til øst.
Publiceret 29-11-2003

Cuba på stop - nonstop
Mennesketransport i et land med en infrastruktur i ruiner er en daglig pinsel for Cubas 11 millioner indbyggere. For lægen, der skal operere på et fjerntliggende hospital, den studerende fra landsbyen og alle andre, der skal et sted hen. Løsningen er tomlen i vejret.

Publiceret 02-12-2003

Den gamle mand og fyrtårnet
Cubas vestligste punkt, naturreservatet Guanahacabibes, er hjemsted for sjældne dyr, en mand i et tårn og den yderste fingerspids af et totalitært system.

Publiceret 05-12-2003

Cigaren blev hans skæbne
Cigarerne er for Cuba, hvad vinen er for Frankrig. Vi går på jagt efter en god cigar.

Publiceret 07-12-2003

Cuba mod resten af verden
Forholdet mellem Cuba og EU bliver stadig dårligere, indrømmer Rene Mojica, der er direktør for det cubanske udenrigsministeriums Europa-kontor. Han har tidligere siddet seks år som Cubas repræsentant i Bruxelles.

Publiceret 08-12-2003

Karrierespring på 7000 kilometer
Mødet med Cuba, cubanerne og deres erhvervsliv har givet danske Per Hundevad et nyt livssyn. Han var kun 26 år, da han for fire år siden med 14 dages varsel pludselig fik tilbudt at være leder af et forretningssamarbejde mellem danske Cariscan og det cubanske transportministerium.

Publiceret 09-12-2003

Hudløse Havana
Århundreder efter, at den spanske konge gjorde Havana til Caribiens Perle, har forfald og fattigdom givet byen en aura af ælde. To millioner havanesere lever med savn, sult, drømme, desperation og kærlighed.

Publiceret 10-12-2003

Mødet med Che
For 45 år siden affyrede Che Guevara en bazooka mod en kaserne i en ludfattig cubansk bjerglandsby og indledte den endelige sejr for revolutionen. En ung mand kom på en køretur med ham, han aldrig glemmer.

Publiceret 12-12-2003

Veteraner fra Svinebugten
JP Explorer møder to veteraner, der deltog i kampene i Svinebugten i 1961. Dengang besejrede Fidel Castros tropper en amerikansk støttet invasionsstyrke af eksil-cubanere.

Publiceret 14-12-2003

Revolutionens næver
Verden fik aldrig sværvægtskampen mellem Teófilo Stevenson og Muhammad Ali at se. Stevenson valgte at forblive på Cuba og i amtørrækkerne, overvejede aldrig at hoppe af og stillede sig på revolutionens side. Castro kunne ikke tænke sig bedre propaganda for Cuba. JP Explorer mødte Stevenson i Havana.

Publiceret 15-12-2003

Kraftcenter Kcho
Kcho - udtales ['ka-tjo] - hedder den unge, vilde cubanske kunstner, der var berømt, før han blev voksen. I hans hjem oplevede JP Explorer, hvordan et geni skaber 20.000 dollars på en time. Og hvordan det ser ud, når at leve er at lave og ikke at tjene.

Publiceret 16-12-2003

I åndernes magt
En åndemaner tager exploratørerne med til en ceremoni, de aldrig skal glemme. Hvor trommerne lyder, højere og højere, og kvinder besættes af ånder.

Publiceret 17-12-2003

Partiavisen Bedstemor
Granma, Cubas førende avis er samtidig kommunistpartiets organ. Målet er ikke at levere nuanceret journalistik, i stedet hyldes revolutionen og Fidel Castro dag efter dag - mens kapitalismen udstilles som kynisk.

Publiceret 17-12-2003

Læreren trækker på gaden
19-årige Esmeralda har mistet kontakten til det meste af sin familie. De har aldrig tilgivet hende for at vælge prostitutionen i stedet for at bruge sin uddannelse. »Jeg kunne ikke leve for lønnen,« siger hun.

Publiceret 19-12-2003

Øl til alle på revolutionens årsdag
En tur til den amerikanske base i Guantanamo fik et ganske anderledes udfald, end JP Explorer-holdet havde forestillet sig.

Publiceret 20-12-2003

Fjernsyn for bønder
På en bjergtop i Cubas fattigste og mest øde egn ligger et berømt TV-selskab. Da det kom til landsbyen San Pablo de Yao, følte bønderne sig som genfødt.

Publiceret 21-12-2003

Postkort fra Cuba
Trinidad er Cubas flotteste koloniale by. Bare at slentre rundt er et lille eventyr, og er man heldig, kan man blive inviteret hjem til flere oplevelser hos de lokale.

Publiceret 21-12-2003

Guldsmedjen i Holguín
På bokseakademiet i Holguín brænder det af viljen til at vinde i elevernes øjne. De er udvalgt til at føre landets boksetraditioner videre. JP Explorer besøgte en cubansk guldsmedje.

Publiceret 22-12-2003

Fidel Castros udfordrer
Cubas førende systemkritiker udsættes for konstant overvågning og psykisk tortur, men lukker ikke munden. Fidel Castros styre er baseret på frygt og systematisk undertrykkelse, siger han.

Publiceret 23-12-2003

Jul uden sul
JP Explorers Cubaekspedition er slut. Julen står for døren, men på Fidel Castros caribiske ø bliver den ikke fed.

Publiceret 24-12-2003

Galathea 3

Da Galathea 3-ekspeditionen 25. april 2007 lagde til kaj ved Langelinie i København, sluttede alle tiders eventyr. Forskerne på ekspeditionsskibet bragte prøver, data og ny viden med hjem. Nu ligger de første resultater klar.
Læs mere om Galathea 3-ekspeditionen

Videnbanken

Videnbanken er indgangen til Morgenavisen Jyllands-Postens verden af viden. Her er samlet tusindvis af artikler, fotos, grafikker, undervisningsforløb, digitale kort og meget andet.
Søg i videnbanken

Projektrum

Et projektrum på viden.jp.dk giver dig mulighed for at lave dit eget udvalg af dokumenter fra portalen. Du kan også lave links til andre sites og uploade filer, som du gerne vil dele med andre.
Læs mere om projektrum

Undervisning

I en række temaer sættes fokus på aktuelle emner fra globalisering og klimaændringer til AIDS og truede dyr. Temaerne omfatter baggrundsartikler, temaer, fakta og undervisningsforløb med lærervejledninger og konkrete opgaver.
Gå til JPs undervisningstemaer

Multimedie

I multimedierummet finder du billedserier, videoer og multimediepræsentationer fra blandt andet Galathea 3-ekspeditionen.
Gå på opdagelse i multimedierummet

Mediarium

Besøg Jyllands-Postens Mediarium i Århus eller København og bliv journalist for en dag. Det er sjovt - men det giver også stof til eftertanke.
Læs mere om JPs Mediarium

Quiz og spil

Find et land i Afrika, tag Jorden rundt med Galathea - eller test din paratviden. Her finder du Jyllands-Postens videnspil, hvor du kan prøve dig selv eller udfordre en ven.
Test din viden her