Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Om at sige farvel og tak

Kenni var klædt i en blåblomstret Hawaiiskjorte og havde kæder nok om halsen til en tillidspost i Dansk Metal, da vi samlede ham op i vejkanten. Kenni var 23 år, havde gedeskæg og ikke så ringe erfaring med kvinder, fornemmede vi.

Af JAKOB RUBIN, CHRISTIAN THYE-PETERSEN og LARS KRABBE (foto)

Publiceret 23-12-2003

Havana

Kenni havde fanget hummere, siden han var barn, fortalte han, og da vi spurgte ham, hvad han drømte om, svarede han, at han drømte om aldrig mere i sit liv at skulle fange en hummer.

Han var på vej ud på havet igen.

Kenni er en af de mange cubanere, som vi har mødt, og som ikke har fundet vej til historierne fra JP Explorers ekpedition til Cuba. Desværre. Men som alligevel har været med til at tegne billedet for os af den største ø i Caribien og dens mennesker.

Og nu da vi står med det ene ben i gaten i Havanas Internationale Lufthavn, og kaptajn Jakob har modtaget sine ordrer til den forestående højtid: Anskaffelse af juletræ og ansvar for andestegen, er det på sin plads at sige tak.


Om at sige farvel og tak (1)
Den stolte ekspiditions verdensberømte deltagere danser om juletræet i Havana inden hjemrejsen.
Foto: Lars Krabbe

Tak til Eumelia, der i 28 år har drømt om at blive genforenet med sin mand. Hun lejede sit hus ud til os den første nat på vejen og vækkede os hovedrystende, da vi endnu ikke var kommet op klokken otte.

Tak til Cubas cigarkonge, Don Robaina, der tog imod, selv om vi kom uanmeldt til hans gård i skumringstimen - lokket dertil af en blaffer, der hævdede at være Robainas bedste ven.

Problemknuser

Tak til Magda - vores kontakt i Cuba, der med perlende latter og sprudlende optimisme var vores problemknuser.

Tak til den tidligere mesterbokser Teofilo Stevenson for at overholde vores aftale trods hovedrengøring i hjemmet, og tak til kunsteren Kcho for at være Kcho.

Tak til Holguíns største åndemaner, Echuví, for at tage os med til åndemanerfest og for ikke at slippe den ledeste af alle ånder, Yeguá, løs på os.

Tak til familien i Bayamo, der serverede knoglemarvssuppe med bananer og bød op til salsa. Og ikke mindst til familiens datter, danserinden Deyanira, der forsødede vores morgen, da hun bad Lars om at lave en fotoserie af hende, så hendes drøm om at komme til at danse i Berlin kunne gå i opfyldelse.

Tak til systemkritikeren Oswaldo Payá for at turde tage imod os.

Som ved en Oscar-fest har vi - uden sammenligning i øvrigt - glemt mange.

Den sidste tak skal gå til læserne for at bære over med os i logbogen. Undskyld hvis vi forstyrrede.

JP Explorerhold ønsker alle en glædelig jul her fra Havana.

explorer@jp.dk

Gem eller send Logbog

Hvis du vil vide mere