Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Den ægte vare

»Alt kan ske på Horizontes hoteller,« siger sprechstallmeisteren gebrokkent på fire sprog ved det obligatoriske show på endnu et af de betonhoteller fra Horizontes-kæden, vi er blevet indlogeret på af kontoret derhjemme.

Af JAKOB RUBIN, CHRISTIAN THYE-PETERSEN og LARS KRABBE (foto)

Publiceret 15-12-2003

Holguín

De ligger uden for byerne. Afsondret fra det Cuba, vi er kommet for at besøge, og som oftest hjemsøgt af charterturister. Og tænk engang, cubanere er forment adgang - selv til restauranten og butikkerne.

Manden beder om frivillige til sin underholdning.

Publikum består af nogle børn på stole helt oppe ved scenen, derudover 12 tavse tyske turister og Explorerholdet.

Quiz

Jakob peger ivrigt på mig, men bliver selv valgt og får lov at vælge en makker. Mig selvfølgelig. I håb om, at der er tale om en quiz, accepterer jeg modvilligt.

»I skal spille modeller,« siger hyggemesteren.

»Kvindelige modeller.«

Applausen udebliver. Så viser han, hvordan vi skal fjante rundt på scenen og konkurrere mod hinanden om at være mest feminin.

Vi skal ikke belaste med en beskrivelse af den pas de deux for kålhoveder, der fulgte, men blot med Lars' ord konstatere, at han nu var på Explorer med Cubas to bedste damer. I øvrigt måtte Jakob efter publikums afstemning tage til takke med næstsidstepladsen, mens jeg kom ind på en fornem andenplads.

Vidunderlige mennesker

Heldigvis ligger 99 procent af Cuba stadig på den rigtige side af hotel lobbyen. Og derude møder vi stimer af vidunderlige mennesker, senest Marilin og Elvis, som vi har opsøgt for at overbringe førstnævnte en gave fra hendes danske ekskæreste.

Især Elvis' historie fænger. Hun mistede både sin mor og far som lille, og Marilins forældre er hendes fosterfamilie. Elvis fortæller om sin ensomhedsfølelse. Selv om familien er søde, føler hun sig alene. Hendes øjne bliver fugtige.


Den ægte vare (1)
Ekspeditionen på vej gennem Holguins gader sammen med den dansende poet Elvis (det hedder hun) og Marilin.
Foto: Lars Krabbe

»Når jeg er ked af det, vælter ordene op i mig. Tit midt om natten. De bliver til digte. Jeg har lavet hundredvis,« fortæller hun, der engang vandt Holguín Amatørpoesi Konkurrence.

Hun folder et stykke papir ud med et digt, hun skrev natten før. Jakob oversætter. Det handler om længsel efter at blive forenet med sin elskedes læber.

Tu Boca - hedder det. Din Mund.

Vi siger farvel med store knus. Afstanden fra Hotel-Cuba til den ægte vare er heldigvis stor.

Gem eller send Logbog

Hvis du vil vide mere