Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Logbøger

På vej igen
Gaten er lukket. Der er ingen vej tilbage.
»Har I husket at slukke mobiltelefonerne,« spørger jeg de andre.
Alene tanken om, hvad et opkald kunne forårsage af utilsigtede konsekvenser om bord på dette »Boeing 767 bound for Havana«, er belastende, når man finder en flyvetur på 11 timer omtrent så tillokkende som et sommerferiejob i Odsherred Pejsecenter.
Publiceret 03-12-2003

Om mørke og Eumelia
Ole fra redaktionen er cubansk gift, så han ved, hvad han taler om. »Der er kun én ting I skal passe på i Cuba: Lad være at køre, når det er mørkt,« advarede han hjemme i Danmark for nogle dage siden.

Publiceret 04-12-2003

Kvinder og krokodiller
»Nu skal jeg fortælle dig, hvordan du gør, hvis du vil have fat i en kvinde,« siger Alfredo og anlægger et listigt udtryk i sit sorte ansigt. Han henvender sig til Jakob, men vi andre havde nok lyttet med for en sikkerheds skyld, om vores spanskkundskaber slog til.

Publiceret 05-12-2003

Kulturchok
Vi har kørt i fire dage, og samarbejdet på Explorer-holdet fungerer optimalt på nær, når det kommer til planlægning. Så peger temperamenterne hver sin vej.

Publiceret 06-12-2003

Om insekter og hoteldirektører
Mens jeg stadig afventer det endelige bevis på, at de cubanske kvinder finder rødhårede danske mænd med hudfarve som en syg asparges attraktiv, kan jeg konstatere, at cubanske insekter gør.

Publiceret 08-12-2003

At have eller ikke at have
I et anfald af inspiration fortalte spøgefuglen Lars en historie fra den gamle østblok:
En kone kommer ind i en butik.
»Undskyld, jeg skulle bede om et lille brød og to boller,« siger hun, hvortil ekspedienten svarer:
»Kære frue. Her har vi ikke fisk..det er inde ved siden af, de ikke har brød.«

Publiceret 09-12-2003

Om Dire Straits og skønhed
Vi er på hjul igen.

Publiceret 10-12-2003

Om at vade i berømtheder
Meget kan siges om planlægningens velsignelser og forbandelser. I sidste ende afgør held som regel forskellen på succes og fiasko. Således også for os, og fortsætter turen, som den er begyndt, kan de godt begynde at bestille buster af os til receptionen hjemme i Viby.

Publiceret 11-12-2003

My way or the highway
»Han er forlovet med en baderotte fra Fårevejle,« siger Lars pludselig og trækker sin nyindkøbte cubanske baseballkasket ned i panden. Et øjeblik er der stille i bilen.

Publiceret 12-12-2003

Om mad
Det er morgen, klokken er otte, og udsigten over Trinidad storslået fra hotellet på bakketoppen. Jakob er i godt lune.

Publiceret 13-12-2003

Den ægte vare
»Alt kan ske på Horizontes hoteller,« siger sprechstallmeisteren gebrokkent på fire sprog ved det obligatoriske show på endnu et af de betonhoteller fra Horizontes-kæden, vi er blevet indlogeret på af kontoret derhjemme.

Publiceret 15-12-2003

Bombeangreb i Cuba
Det var nat, da bomberne faldt. Først én, der fik mig til at springe op i sengen, så én endnu tættere på, der fik ruderne til at klirre.

Publiceret 16-12-2003

Om at være fremmed
Folkevognens digitale termometer viser 33,5 grader, og det er officiel varmerekord for vores hidtidige Cuba-odysse.

Publiceret 17-12-2003

Om sensualitet
Der er en, vi har glemt at fortælle om, og det er en fejl. Deyanira Cobas er datter af vores cubanske familie, af Matilde og Roberto, som åbnede deres hjem for os, så vi nær aldrig var kommet videre.

Publiceret 18-12-2003

Om tog, fly og biler
Det blev gjort i den bedst tænkelige mening og med udsøgt smag. Det må jeg erkende. Men resultatet er ikke desto mindre, at JP Explorerhold står midt i sin første konflikt.

Publiceret 20-12-2003

Om busser og genforening
Vi træder ind i bussen med tre kilo af Cubas tørreste kiks - købt for to dollars på rutebilstation - otte flasker vand og en forsikring om, at der er aircondition om bord.

Publiceret 22-12-2003

Om at sige farvel og tak
Kenni var klædt i en blåblomstret Hawaiiskjorte og havde kæder nok om halsen til en tillidspost i Dansk Metal, da vi samlede ham op i vejkanten. Kenni var 23 år, havde gedeskæg og ikke så ringe erfaring med kvinder, fornemmede vi.

Publiceret 23-12-2003

Galathea 3

Da Galathea 3-ekspeditionen 25. april 2007 lagde til kaj ved Langelinie i København, sluttede alle tiders eventyr. Forskerne på ekspeditionsskibet bragte prøver, data og ny viden med hjem. Nu ligger de første resultater klar.
Læs mere om Galathea 3-ekspeditionen

Videnbanken

Videnbanken er indgangen til Morgenavisen Jyllands-Postens verden af viden. Her er samlet tusindvis af artikler, fotos, grafikker, undervisningsforløb, digitale kort og meget andet.
Søg i videnbanken

Projektrum

Et projektrum på viden.jp.dk giver dig mulighed for at lave dit eget udvalg af dokumenter fra portalen. Du kan også lave links til andre sites og uploade filer, som du gerne vil dele med andre.
Læs mere om projektrum

Undervisning

I en række temaer sættes fokus på aktuelle emner fra globalisering og klimaændringer til AIDS og truede dyr. Temaerne omfatter baggrundsartikler, temaer, fakta og undervisningsforløb med lærervejledninger og konkrete opgaver.
Gå til JPs undervisningstemaer

Multimedie

I multimedierummet finder du billedserier, videoer og multimediepræsentationer fra blandt andet Galathea 3-ekspeditionen.
Gå på opdagelse i multimedierummet

Mediarium

Besøg Jyllands-Postens Mediarium i Århus eller København og bliv journalist for en dag. Det er sjovt - men det giver også stof til eftertanke.
Læs mere om JPs Mediarium

Quiz og spil

Find et land i Afrika, tag Jorden rundt med Galathea - eller test din paratviden. Her finder du Jyllands-Postens videnspil, hvor du kan prøve dig selv eller udfordre en ven.
Test din viden her