Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Cuba

Fra vest til øst

JP Explorer satte i december 2003 af mod den trodsige ø i Caribien. Med en aldrende Fidel Castro i spidsen er Cuba en anakronisme i verdenshistorien. Så lille en ø med så stor rolle kan være svær at forstå. Og myterne er mange: Bugner øen af læger? Elsker cubanerne Fidel? Er det sidste time før sammenbruddet?

Spørgsmålet er, hvad Cuba er i dag? I en bil belæsset med teknisk udstyr, med åbne øjne og sind gennemkrydsede JP Explorer øen og søgte svarene fra cubanerne selv. Holdet ville afdække »Cuba mellem vest og øst« i verdenspolitisk forstand - og i geografisk.

Er Fidel Castros stædige land i dag andet end en ideologisk anakronisme, et revolutionsmuseum, hvor man kan studere en svunden tid og en tabt sag? Har Cuba en fremtid i sin nuværende form - afkoblet fra det globale økonomiske netværk? Er cubanerne det sprudlende, livshungrende og rytmiske folk, vi hører om? Er 'El Comandante' en diktator som de øvrige, verden kun kender alt for godt?

Med afsæt i det fabelagtige naturreservat Guanahacabibes i øst, kørte reporterne til tobaksregionen og gennem den overvældende hovedstad, Havana, mod vest for at slutte, hvor det hele begyndte: I Baracoa, hvor Columbus for første gang satte sin fod i 1492.

Galathea 3

Da Galathea 3-ekspeditionen 25. april 2007 lagde til kaj ved Langelinie i København, sluttede alle tiders eventyr. Forskerne på ekspeditionsskibet bragte prøver, data og ny viden med hjem. Nu ligger de første resultater klar.
Læs mere om Galathea 3-ekspeditionen

Videnbanken

Videnbanken er indgangen til Morgenavisen Jyllands-Postens verden af viden. Her er samlet tusindvis af artikler, fotos, grafikker, undervisningsforløb, digitale kort og meget andet.
Søg i videnbanken

Projektrum

Et projektrum på viden.jp.dk giver dig mulighed for at lave dit eget udvalg af dokumenter fra portalen. Du kan også lave links til andre sites og uploade filer, som du gerne vil dele med andre.
Læs mere om projektrum

Undervisning

I en række temaer sættes fokus på aktuelle emner fra globalisering og klimaændringer til AIDS og truede dyr. Temaerne omfatter baggrundsartikler, temaer, fakta og undervisningsforløb med lærervejledninger og konkrete opgaver.
Gå til JPs undervisningstemaer

Multimedie

I multimedierummet finder du billedserier, videoer og multimediepræsentationer fra blandt andet Galathea 3-ekspeditionen.
Gå på opdagelse i multimedierummet

Mediarium

Besøg Jyllands-Postens Mediarium i Århus eller København og bliv journalist for en dag. Det er sjovt - men det giver også stof til eftertanke.
Læs mere om JPs Mediarium

Quiz og spil

Find et land i Afrika, tag Jorden rundt med Galathea - eller test din paratviden. Her finder du Jyllands-Postens videnspil, hvor du kan prøve dig selv eller udfordre en ven.
Test din viden her