Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Ekspeditionen gennem Centralamerika

Myterne om de store indianske civilisationer i Mexico og Centralamerika har fascineret børn og voksne over den ganske klode i mange år. Mayaerne og aztekerne er de kendteste af dem, men tidligere og mindre omtalte civilisationer som olmekerne og toltekerne er lige så vigtige.

Af JaJkob Rubin og Jamilla Sophie Alvi
Publiceret 20-07-2007

I årtusinder, før de spanske erobrere invaderede Latinamerikas prægtige lande, udviklede områdets folk omfattende, avancerede samfund domineret af orden, overtro og en offerkultur uden lige.

De spanske erobreres brutalitet er velkendt. I løbet af ganske få år massakrerede spanierne en tusindårig kultur og styrtede millioner af indianere i døden.

Hvad mange ikke tænker på er, at mayaernes og aztekernes civilisationer også var undertrykkende og blodige. Ved en særlig ceremoni i 1487 beordrede aztekerkongen Ahuizotl således 20.000 af sine undersåtter henrettet for at mildne guderne.

Der var hundreder af forskellige indianercivilisationer i og nord for Centralamerika, men mayaerne var de bedste til at bygge og skabe kunstværker og er derfor den mest berømte af de gamle, uddøde kulturer. Ikke mindst fordi deres tempelbyer, monumenter og pyramider endnu i dag findes overalt i stort antal.

Som tavse, arkitektoniske vidnesbyrd om en eventyrlig fortid ligger ruinerne underdrejet tidens tand i Mexico, på Yucatan halvøen, i Guatemala og Belize. Kvalt af jungle, begravet af jordskred, hærget af gravrøvere eller smuldret under fodtrinnene fra de nye beboeres ihærdige kamp for at overleve, få et stykke jord, bygge et hus - en fremtid.

Man ved endnu kun lidt om de store indianerkulturer. De havde intet skriftsprog. Tydningen af mayaernes hieroglyffer er langt fra fuldendt, lige som det stadig er et ubesvaret spørgsmål, hvorfor de store mayabyer indenfor en relativ kort årrække blev forladt.

Mayaernes og aztekernes efterkommere taler et sprog ikke meget forskelligt fra deres forfædres fra før de spanske conquistadores' voldsomme ankomst. I det sydlige Mexico og det nordlige Centralamerika er befolkningen for en overvejende del stadig ægte indiansk.

Igennem århundreder har de levet udstødt af de hvides og mestizernes samfund i byerne. Som udskud uden basale rettigheder, men ikke uden identitet. I junglen og bjergene har de ført de gamle traditioner videre. I skjul hyldet de samme guder som deres forfædre. Opført de samme ritualer - dog uden menneskeofringer - og klædt sig i tøj, hvis lige ikke findes andre steder.

Det blotte syn af disse mennesker sender tilskueren på rejse tilbage i tiden. Man drages af de stolte lige næser, det blåsorte hår og øjnene, smalle, dybe og sorte som natten. Klædt i glødende farver under en bagende sol, med hatte og nederdele af mangfoldige lag vævede stoffer i grønne, blå, orange og røde mønstre fortæller de os en historie, rig og barsk, om lidelser, vold og fordums storhed.

Verdens største by, Mexicos By, er blot en dagsrejse væk, men et besøg hos indianernes efterkommere er som at tage et syvmileskridt baglæns i tiden, fjernt fra livet i den sydende metropol - tilbage til dengang et af verdenshistoriens eventyr blev født.

I februar 2001 rejser JP Explorer af sted på den hidtil største reportagetur til Mexico og Centralamerika. I løbet af fem uger i februar og marts 2001 tages læserne gennem daglige reportager med til disse indianske egne og deres magiske folk.

Transportmidlet bliver den kongeblå Toyota Landcruiser, der af nogen vil kunne huskes for 500-dages verden rundt i 1998 og -99, 'Down Under' ekspeditionen sidste år, da Australien blev gennemkørt på kryds og tværs, eller da det nye Øst-Europa i vintermånederne blev sat under lup af JP Explorers erfarne exploratører, Nyholm og Ingemann.

Som altid er målet for rejsen eventyret. Vi svinger væk fra landevejen og tager de støvede og hullede biveje gennem områder, der ikke er vant til at få opmærksomhed fra medierne. Besøger efterkommere af de stolte indianere hjemme hos dem selv, bag bjergene og dybt i junglen.

Hører deres historier. Oplever deres dæmoner. Fanger magien.

Velkommen til JP Explorers sjette ekspedition.

Gem eller send Undervisningsartikel