Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Toltekerne

Krigerfolket, som man mener oprindeligt drog rundt som nomader. I det 10. århundrede førte deres leder Mixocoatl dem til et område nord for Mexico By, hvor de bosatte sig og med tiden erobrede mere og mere jord.

Publiceret 17-04-2007

Historien om toltekerne er gennemsyret af hofintriger og politiske rænkespil. I centrum stod Mixcoatls søn Topiltzin, som måtte kæmpe for at bevare magten i imperiet.

Faderen Mizcoatl blev myrdet af en rivaliserende konge, og Topiltzin flygtede for senere at vende tilbage og hævne faderen. I år 960 grundlagde han byen Tula, som han gjorde til sin hovedstad. Han blev en fredselskende konge, der forsøgte at lægge en dæmper på toltekernes hang til menneskeofringer. Desuden blev han en lidenskabelig tilhænger af guden Quetzalcoatl - den fjerklædte slange - som ifølge de sagnomspundne olmekere var grundlæggeren af al civilisation.

Med noget gik galt. Den selvsamme konge, der dræbte hans fader, fik lokket Topiltzin ud i drukkenskab og blodskam. Den sønderbrudte Topiltzin drog i skam bort fra Tula og begav sig sammen med et følge krigere på en færd ind i mayaernes område på Yucatan-halvøen.

På trods af mytiske undertoner så anslår man, at Topiltzin og hans følge ankom til mayaernes område i år 987. På det tidspunkt var maya-riget i opløsning og et nemt offer for toltekerne.

I dag kan man stadig besøge resterne af det Tula, som Topiltzin forlod. På toppen af Tulas største pyramide troner fire en halv meter høje krigerstatuer i sten. På gulvet står en stenstatue af guden Chac Mol, der ligger på ryggen med en skål på maven, der brugtes til at opsamle blodet fra de hjerter, som toltekerne skar ud på deres ofre.

Gem eller send Undervisningsartikel

Hvis du vil vide mere