Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Olmeker

I det centrale Mexicos østende ud mod Den Mexicanske Golf skuer massive klippefigurer af kraftige ansigter med tykke læber ud over terrænnet. De er efterladenskaber fra en af Mexicos ældste indianske civilisationer, olmekerne.

Publiceret 17-04-2007

Stenstøtterne er op til tre meter høje. Ofte forestiller figurerne en blanding af et menneske og en jaguar. Med en underlig hjelm på.

Olmekerne huserede for 3200 år siden og forsvandt igen 600 år senere, sandsynligvis ved at blive erobret af andre civilisationer. Ikke desto mindre fik deres kultur en stærk indflydelse på de efterfølgende indianske civilisationer.

Allerede olmekerne hyldede den fjerklædte slange, et symbol, der skulle gå igen i over 2000 år lige indtil, den sidste aztekerkonge blev besejret af spanierne i 1521.

Olmekernes fjerklædte slange delte helterollen med andre arketyper, som gentagne gange skulle blive hyldet af de tidligste beboere i Mexico og Centralamerika; majsens gud og ildens gud, for blot at nævne de to vigtigste.

Det tidligste olmek centrum findes i det, der i dag hedder San Lorenzo i delstaten Veracruz. Her står otte gigant hoveder af basalt. Materialet findes ikke i regionen, og stenblokkene er derfor blevet skubbet, rullet eller trukket fra de nærmeste forekomster 60-80 kilometer væk.

Olmekerne i San Lorenzo så deres glansperiode fra 1200 til 900 før vores tidsregning. Senere opblomstrede en stærk olmekerby omkring La Venta i den nuværende Tabasco delstat. Den varede til omkring 600 før vor tidsregning.

Olmekerne var handelsfolk og fund i deres ruiner viser, at de har handlet med andre civilisationer fra så langt væk som Guatemala og det mexicanske højland.

Olmekernes adel yndede kunstværker i jade eller vulkansk glas, som de fik langt væk fra. Mindre olmekerbyer rundt omkring i Mexico og Guatemala menes derfor at have været handelsposter, hvorfra olmekerne sikrede tilførslen af ædle stene.

Uanset hvad der forårsagede olmekernes opløsning, var det en brutal afslutning. Bygningsværkerne i La Venta og San Lorenzo viser tegn på en voldsom destruktion, muligvis efter en krig. Selv om olmekerne blev udslettet, dannede de det kulturelle fundament for de største af de efterfølgende indianske civilisationer.

Gem eller send Undervisningsartikel

Hvis du vil vide mere