Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Temaartikler

Ekspeditionen gennem Centralamerika
Myterne om de store indianske civilisationer i Mexico og Centralamerika har fascineret børn og voksne over den ganske klode i mange år. Mayaerne og aztekerne er de kendteste af dem, men tidligere og mindre omtalte civilisationer som olmekerne og toltekerne er lige så vigtige.
Publiceret 20-07-2007

Mayaernes historie
Mayaerne var det mest udbredte indianske folkefærd. I storhedstiden dækkede de hele Yucatan-halvøen foruden Belize, Guatemala, halvdelen af Honduras og en smule af El Salvador.

Publiceret 20-07-2007

Anazasi
Anasazi indianerne blev aldrig kendte som mayaerne og aztekerne, men ikke desto mindre var de ophavsmænd til bygningsværker, der endnu i dag giver videnskabsmændene grå hår i hovedet.

Publiceret 17-04-2007

Aztekerne
Aztekerne blev de sidste af de mellemamerikanske storkulturer. Man mener, at folket måske indvandrede fra det nordlige Mexico eller sydlige USA.

Publiceret 17-04-2007

Mayaer
Mayaerne var det mest udbredte indianske folkefærd. I storhedstiden dækkede de hele Yucatan-halvøen foruden Belize, Guatemala, halvdelen af Honduras og en smule af El Salvador.

Publiceret 17-04-2007

Olmeker
I det centrale Mexicos østende ud mod Den Mexicanske Golf skuer massive klippefigurer af kraftige ansigter med tykke læber ud over terrænnet. De er efterladenskaber fra en af Mexicos ældste indianske civilisationer, olmekerne.

Publiceret 17-04-2007

Toltekerne
Krigerfolket, som man mener oprindeligt drog rundt som nomader. I det 10. århundrede førte deres leder Mixocoatl dem til et område nord for Mexico By, hvor de bosatte sig og med tiden erobrede mere og mere jord.

Publiceret 17-04-2007

Galathea 3

Da Galathea 3-ekspeditionen 25. april 2007 lagde til kaj ved Langelinie i København, sluttede alle tiders eventyr. Forskerne på ekspeditionsskibet bragte prøver, data og ny viden med hjem. Nu ligger de første resultater klar.
Læs mere om Galathea 3-ekspeditionen

Videnbanken

Videnbanken er indgangen til Morgenavisen Jyllands-Postens verden af viden. Her er samlet tusindvis af artikler, fotos, grafikker, undervisningsforløb, digitale kort og meget andet.
Søg i videnbanken

Projektrum

Et projektrum på viden.jp.dk giver dig mulighed for at lave dit eget udvalg af dokumenter fra portalen. Du kan også lave links til andre sites og uploade filer, som du gerne vil dele med andre.
Læs mere om projektrum

Undervisning

I en række temaer sættes fokus på aktuelle emner fra globalisering og klimaændringer til AIDS og truede dyr. Temaerne omfatter baggrundsartikler, temaer, fakta og undervisningsforløb med lærervejledninger og konkrete opgaver.
Gå til JPs undervisningstemaer

Multimedie

I multimedierummet finder du billedserier, videoer og multimediepræsentationer fra blandt andet Galathea 3-ekspeditionen.
Gå på opdagelse i multimedierummet

Mediarium

Besøg Jyllands-Postens Mediarium i Århus eller København og bliv journalist for en dag. Det er sjovt - men det giver også stof til eftertanke.
Læs mere om JPs Mediarium

Quiz og spil

Find et land i Afrika, tag Jorden rundt med Galathea - eller test din paratviden. Her finder du Jyllands-Postens videnspil, hvor du kan prøve dig selv eller udfordre en ven.
Test din viden her