Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Ruten

JP Explorers ekspedition gennem Mexico og Centralamerika er en rejse i blandt andet mayaernes fodspor. En rejse, som i grove træk vil følge de væsentligste indianske ruiner og historiske centre.

Cirka fire af de fem uger vil foregå i bil, mens vi i en uge vil bevæge os til fods og på muldyrryg ind i junglen gennem områder, hvor selv ikke Explorerbilen kommer frem.

I lige linje forventer vi at køre 5000-6000 kilometer og gå et par hundrede.

Vi starter den 22. februar i Albuquerque i staten New Mexico i USA, hvor den interessante, men kun lidt kendte anasazi civilisation holdt til. Derefter går det sydover mod den mexicanske grænse, som vi krydser et par dage senere.

I Mexico, Latinamerikas næststørste land, går det i let zigzag sydover forbi de kendteste maya og aztek centre samtidig med, at vi selvfølgelig ikke undlader at se på det moderne Mexico.

Vi kører sydover til Chiapas, hvor mayaernes efterkommerne for syv år siden indledte en væbnet kamp for mere retfærdige vilkår. Situationen har været spændt siden og er langt fra løst. Vi besøger de vrede indianere i Mexicos fattigste, men undersmukke område.

Yucatan halvøen var tæt besat med mayanationer, da deres civilisation havde sit højdepunkt. Vi kører gennem de tætte jungleområder forbi tempelbyer og offerpladser, frem mod den caribiske kyst ved Cancun, der nu er blandt verdens kendteste turistmål. På vejen kigger vi på mexicansk kunst, besøger politikere og almindelige mennesker langt uden for alfarvej.

Efter to en halv uge i Mexico kører vi over grænsen til det underlige og diskrete lille land Belize, der med kun 250.000 indbyggere hører til klodens mindste. Her taler man engelsk, og befolkningen er sammensat af efterkommere af flygtede slaver, tilflyttede hvide og tilrejsende kinesere.

Nogle dage senere kører vi gennem det østlige Guatemalas mest vanskeligt farbare veje. Guatemala er som et af Latinamerikas to mest 'indianske' lande (det andet er Bolivia) samtidig et af de mest interessante. Landet oplevede en længe ventet fred på sin 36 år lange borgerkrig for kun fire år siden og lider endnu voldsomt af følgerne. Ikke desto mindre er Guatemala et land med en ekstraordinær rig og seværdig kultur. Og et land, hvor der skal passes ekstra godt på. De mange års borgerkrig har fordærvet moralen blandt mange af landets indbyggere, der, hvis de blev født efter 1960, aldrig har kendt til andet end vold og overgreb i deres liv. Mange guerillasoldater kunne heller ikke finde ud at begynde en 'normal' tilværelse efter aldrig at have lavet andet end være i krig hele deres voksenliv. De hærger nu i storbyerne.

I Guatemala forlader vi Explorerbilen og begiver os til fods ind i junglen på jagt efter det ukendte.

Galathea 3

Da Galathea 3-ekspeditionen 25. april 2007 lagde til kaj ved Langelinie i København, sluttede alle tiders eventyr. Forskerne på ekspeditionsskibet bragte prøver, data og ny viden med hjem. Nu ligger de første resultater klar.
Læs mere om Galathea 3-ekspeditionen

Videnbanken

Videnbanken er indgangen til Morgenavisen Jyllands-Postens verden af viden. Her er samlet tusindvis af artikler, fotos, grafikker, undervisningsforløb, digitale kort og meget andet.
Søg i videnbanken

Projektrum

Et projektrum på viden.jp.dk giver dig mulighed for at lave dit eget udvalg af dokumenter fra portalen. Du kan også lave links til andre sites og uploade filer, som du gerne vil dele med andre.
Læs mere om projektrum

Undervisning

I en række temaer sættes fokus på aktuelle emner fra globalisering og klimaændringer til AIDS og truede dyr. Temaerne omfatter baggrundsartikler, temaer, fakta og undervisningsforløb med lærervejledninger og konkrete opgaver.
Gå til JPs undervisningstemaer

Multimedie

I multimedierummet finder du billedserier, videoer og multimediepræsentationer fra blandt andet Galathea 3-ekspeditionen.
Gå på opdagelse i multimedierummet

Mediarium

Besøg Jyllands-Postens Mediarium i Århus eller København og bliv journalist for en dag. Det er sjovt - men det giver også stof til eftertanke.
Læs mere om JPs Mediarium

Quiz og spil

Find et land i Afrika, tag Jorden rundt med Galathea - eller test din paratviden. Her finder du Jyllands-Postens videnspil, hvor du kan prøve dig selv eller udfordre en ven.
Test din viden her