Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Maya-ekspert leder efter svar

At finde en mayagrotte er sin sag. En anden er at få lov til at åbne den. Både af myndighederne og af indianerne, der lever i området omkring grotten. Det ved den amerikanske mayagrotte-ekspert James Brady.

Af JAKOB RUBIN og JAMILLE SOPHIE ALVI
Publiceret 21-03-2001

Finca Ixobel, Guatemala

I de seneste tyve år har han udforsket over 100 mayagrotter i Centralamerika. Det er ikke ufarligt.

»Folk er blevet dræbt af lokalbefolkningen, fordi de er brudt ind i en grotte uden at få lov af indianerne. Mange mayagrotter bruges stadig af de indfødte i rituelle ceremonier. Derfor er det vigtigt at være forsigtig og respektere de lokales ønsker,« siger han under aftensmaden på ekspeditionens første dag.

James Brady er professor i antropologi, men underviser i mayagrotte-arkæologi på California State University. Det meste af sin tid bruger han dog i felten, hvor han forsøger at beskrive mayagrotternes betydning for det daværende samfund.

»De spanske erobrere har nedskrevet, at mayaerne brugte det samme ord for både tempel og grotte. Meget tyder på, at grotter har været det religiøse centrum i samfundet. Det virkelige mysterium er, hvorfor de murede dem til,« siger han.

Templer som mål i krigen
Grunden til blokeringen af grotterne kan skyldes krig. Det var en del af mayaernes krigsførsel, at man smadrede fjendens hellige templer for at få stedets gud til at forlade området, hvilket ville drive indbyggerne på flugt.

»Vi formoder, at det samme gælder grotterne. I alle dem, som vi har set, er stalaktitterne blevet smadret og fjernet, før grotten blev muret til. Stalaktitter var hellige for mayaerne, så det er måske endnu et tegn i retning af, at fjenden har forsøgt at eliminere det religiøse centrum,« mener James Brady.

Det er første gang, at han arbejder sammen med den danske tempeljæger Christian Christensen. De to mødte hinanden, da James Brady var gæsteforelæser på Københavns Universitet.

»Da Christian viste mig billederne af grotten fra 1992, kunne jeg se, at den var værd at undersøge,« fortæller James Brady, der dog frygter, at grotten er blevet fundet af gravrøvere.

»Måske finder vi liget af en mayakonge. Måske finder vi kun et par potteskår. Men lige meget hvad, så er jeg sikker på, at vi vil komme nærmere på en forklaring af meningen med mayagrotterne,« siger han.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Gem eller send Artikel