Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Chiapas' børn på gadesalg

JP Explorer er nået til Mexicos indianske centrum, Chiapas-provinsen, hvor fattigdommen er værst og børn sendes på gaden for at tigge og arbejde, fra de er ganske små.

Af JAKOB RUBIN, JAMILLE SOPHIE ALVI og MIK ESKESTAD (foto)
Publiceret 13-03-2001

San Cristobal


Chiapas' børn på gadesalg (1)

Pasquala er otte år. Hendes fine små hænder er revnede af hårdt arbejde og røde af nætter med kulde og frost. Hun er en af Chiapas mange børn, der sendes ud at tjene, fra de er bitte små.

Hun plager de forbipasserende. Stikker sin hærdede hånd frem og beder om en peso. Eller trygler dem om at købe en af sine små ulddukker, der forestiller helten og zapatist-lederen Marcos. Hun har andre af Chicha, eller af zapatist-heltinden Ramona, der for fire år siden trodsede dødstrusler og som den første zapatistleder rejste til hovedstaden for at føre an i en demonstration for indianernes rettigheder.

»Compre lo, compre lo, compre lo,« bliver Pasquala ved. Køb dem, køb dem, køb dem ...

Prisen falder. Det er først en for tyve, så femten, så to for femogtyve, så for tyve, så tre for femogtyve. Hun har ingen skrupler, tager ikke nej for et svar og forfølger ofret gennem byen.

Bedende stemme
Hendes ansigt ligner en voksen kvindes. Hun tænker i tal, men kender ikke bogstaverne. Hendes mor er sandsynligvis lige i nærheden, vel vidende at datteren med den bedende stemme, det kulsorte hår og de store øjne har langt nemmere ved at tjene til deres føde, end hun selv har. Pigen får solgt sine dukker. Kun de mest kyniske turister kan afvise hendes standhaftighed - og deres egen dårlige samvittighed - og køber de ikke de små ulddukker, så får hun i det mindste en peso af medlidenhed.


Chiapas' børn på gadesalg (2)
Rosajuana forsøger at sælge sine knyttede armbånd til de besøgende turister.

Rosajuana er seks år. Hun står foran byens gule katedral, hvor biskop Samuel Ruiz i over 30 år satte sig op imod provinsens politikere og den katolske kirkes overhoveder ved fra sin talerstol at fordømme den brutale uretfærdighed og forsvare zapatisternes ret til at tage sagen i egen hånd.

Rosajuana sælger knyttede armbånd. Små fine og farvestrålende. Hun siger, at hun selv laver dem, og at hun kan lave tre store og tre små på en dag. Pladsens børn stimler sammen om turisterne. Priserne falder. I en region, hvor mindstelønnen underbydes på det groveste, er indianernes børn de værste til slå bunden ud af deres egen fortjeneste. Den lille pige vil give to for ti peso, så tre, så fire, så fem og så seks. Seks håndknyttede armbånd for ti pesos eller otte danske kroner.

I Chiapas lever flertallet af befolkningen for mindre end en amerikansk dollar (otte kr.) pr. dag. Børn er billig arbejdskraft. På markedet bærer små purke kurve med frugt og grønt. Stabler det og fejer foran boderne. Henter vand, vasker tallerkner og passer mindre søskende på fortorvene. Om aftenen, når kulden bider sig fast i Los Altos de Chiapas-bjergkæden stimler de små mennesker med de voksne ansigter sammen på Zocalo-pladsen.

Deres mødre beordrer dem til at sidde tæt sammen for at holde varmen. Mange har ingen sko på de slidte fødder, der tydeligvis er kolde helt ind til knoglerne. De mindste babyer græder. Mødrene lader dem. Over pladsen lyser en klar fuldmåne. I byens barer drikker turister tequila eller lysegule, mexicanske øl og hører et orkester spille gyldne hits, mens kaminilden får blodet til at blusse i deres ansigter.

Marcos' march
Først når de sidste Marcos-dukker og knyttede armbånd er solgt, går Chiapas' børn og deres forældre til ro. Rustne ladvogne kører dem hjem til blikskure på bjergskråningerne omkring San Cristobal de las Casas. Nogle kommer aldrig så langt. De sover i sammenfiltrede menneskeklumper bag en primitiv gadebod, familien ikke tør forlade for natten.

I disse dage vandrer Marcos, Ramona, Chicha og de øvrige zapatister gennem Mexico på en historisk march. Tusinder hylder dem langs landevejene. I hver by slår nye tilhængere sig til deres optog. Dødstruslerne vælter ind fra højreorienterede politikere, jordejere, magtmisbrugere og korrupte politifolk.

I weekenden når de hovedstaden. Til taktfaste råb vil de kræve bedre forhold for Pasquala, Rosajuana, Miquelito, Ramon, Maria del Carmen og ...

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten