Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Sandheden er derude

Byen Roswell er indbegrebet af en soveby langt ude på bøh-landet i New Mexico. Men i 1947 blev byen sat på den anden ende. Nogle indbyggere så et rumskib styrte ned. Hændelsen gjorde byen verdensberømt.

Af JAKOB RUBIN, JAMILLA SOPHIE ALVI og MIK ESKESTAD (foto)
Publiceret 01-03-2001

Roswell, New Mexico

Året er 1947. Det er nat i den store skov syd for Roswell, hvor den 22-årige Jim Ragsdale sover i et telt med sin hemmelige elskerinde - en gift kvinde.

Klokken 23.40 chokeres de af et brag. En eksplosion af lys oplyser nattehimlen. De begiver sig ud i natten for at se, hvor lyset kommer fra. Få hundrede meter væk finder de, hvad de opfatter som et rundt metalfartøj kilet ind mellem to klipper.

Jim Ragsdale er ung og frygtløs. Han klatrer ind i tingesten. Foran et blinkende lyspanel og fire stole beklædt med rødt velour ligger fire lig. De er omkring halvanden meter lange. De har fire fingre på hver hånd. De er nøgne, og huden er grøn.

De to campister indsamler hver en sæk vragrester, før de forlader stedet. Samtidig har militæret fået nys om landingen og rykker ind i området med flere hundrede soldater.

Kun to dage efter UFO-oplevelsen dør Jim Ragsdales elskerinde i et biluheld. Hendes sæk med vragrester forsvinder på mystisk vis. Samme aften er der indbrud i Jim Ragsdales hus. Det eneste, der stjæles, er sækken med vragrester.

Kort efter udsender den lokale militærbase en pressemeddelelse, hvor der står, at et rumskib er styrtet ned. Den bliver dog trukket tilbage af en regeringsmeddelelse om, at rumskibet i virkeligheden var en vejrballon.

Tav i 50 år
Jim Ragsdale bliver bange, og han gemmer på sin hemmelighed i næsten 50 år. Borgere i Roswell tager imidlertid historien til sig. De indretter et UFO-museum og erklærer byen for UFO'ernes fortrukne sted på jorden.

I 1995 - tre dage før hans død - fortæller Jim Ragsdale sin historie til et videobånd. I dag er videobåndet "Roswells Internationale UFO-museums" ypperste bevis på, at fire rumvæsener i 1947 tog et forkert sving i galaksen og styrtede ned uden for byen.

Hvorfor rumvæsener skulle vælge lige netop Roswell som mål for en lang rejse gennem universet virker uforståeligt. Byen er en soveby med 50.000 indbyggere, hvoraf de fleste er pensionister.

Men hændelsen har vendt op og ned på byen. Turisterne strømmer til UFO-museet. Hver sommer afholdes en ugelang rumvæsen-festival, der trækker 100.000 UFO-fanatikere i sølvfolie-tøj og grøn ansigtsmaling til byen.

Ikke alle er dog glade for de mange UFO-interesserede. I byens lokale avis kan man med jævne mellemrum læse harmdirrende læserbreve fra indbyggere, der har fået nok af UFO-turismen.


Sandheden er derude (1)
Tidligere presseofficer Walter G. Haut, som i 1947 udsendte meddelelsen om den nedstyrtede UFO, fremviser museets klenodie: En rumvæsendukke fra en Hollywood-film.

UFO-museet er ligeglad med kritikken. Siden åbningen har to millioner turister købt sig fattige i UFO-souvenirs.

»Folk brokker sig, men i sidste ende er de glade for de penge, der kommer til byen,« siger museets pressechef, mens hun viser vej til en af museets initiativtagere, den 78-årige Walter G. Haut.

I 1947 var han presseofficer på den lokale militærbase, og det var ham, der udsendte pressemeddelelsen om det nedstyrtede rumskib.

Regerings-afledning
»Jeg gjorde kun, hvad jeg fik besked om. Men jeg er sikker på, at den senere pressemeddelelse om, at rumskibet var en vejrballon, var en afledningsmanøvre. Regeringen frygtede, at sandheden ville skabe panik og kaos i befolkningen,« siger Walter G. Haut, mens han fremviser museets klenodie: En rumvæsendukke fra en Hollywood-film. Imens stimler dagens turister sammen om glasburet, hvor dukken ligger på en obduktionsseng.

»Egentlig er jeg ikke så glad for rumvæsen-halløjet. Men ingen ville køre tusind kilometer til Roswell, hvis vi ikke havde sådan nogle,« siger Walther G. Haut og kaster et træt blik på dukken.


Sandheden er derude (2)
Bernita Ullrech har dedikeret sit liv til at indsamle materiale om rumvæsener og UFO'er. I baggrunden ses et billede af rumskibet,der styrtede ned i 1947.

Den holdning deles langt fra af museets ansatte. Bernita Ullrich har dedikeret sit liv til at indsamle materiale om rumvæsener og UFO'er.

»Selvfølgelig kom rumvæsenerne til Roswell. Der er meget militæraktivitet her i området. Her stod de fly, der kastede atombomber over Japan under Anden Verdenskrig. Hvis du sad på en anden planet og så, at folkene på naboplaneten var i gang med at lave masseødelæggelsesvåben, ville du sikkert også tage et smut forbi,« siger Benita Ullrich.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Gem eller send Artikel

Hvis du vil vide mere