Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

På jagt efter mayaernes ånd

JP Explorer starter i denne uge et nyt eventyr. I løbet af den næste måned vil avisens udsendte tage en rejse tilbage i tiden til Mexicos og Centralamerikas rige indianske arv. Til den fjerklædte slanges land.

Af JAKOB RUBIN
Publiceret 17-02-2001

Det må have været en fantastisk oplevelse for de spanske opdagelsesrejsende at nå kysterne af det amerikanske kontinent.

De blev mødt af en natur, de mente kun blev overgået af Edens Have. Af paradiset selv. De så indianske folkeslag uden teknologisk udvikling, men med avancerede kulturer anført af guddommelige konger. Og samfund, der svømmede i guld, sølv og ædelstene - og ikke gjorde nogen stor sag ud af det.

Spaniernes øjne blev blodskudte. Iver og grådighed tog den sidste rest fornuft.

Resten af den historie er velkendt. Ydmyghed var ikke oppe i tiden. Heller ikke humanisme. På ganske få år blev millioner af indianere dræbt, fordrevet, tortureret og gjort til slaver. Bistået af pavens udsendte havde den spanske konges hærledere frit slag til at gøre hedningerne til gode kristne eller gøre bugt med dem.

Skibe lastet til rælingen med stjålne skatte blev sejlet over Atlanten til det spanske hof. Hvis de da ikke sank i storme eller blev røvet af piraterne i Caraibien. El Nuevo Mundo - Den Ny Verden - var startet.

Men spaniernes navn til de nye besiddelser var misvisende. "Den Ny Verden" havde været i gang i tusinder af år. Når Christoffer Colombus, Hernan Cortes og de øvrige af de første "conquistadores" med pokerfjæs under de fedtede parykker blev inviteret til ceremonier med titusindvis af festklædte mayaindianere i optrin på trapperne af kridhvide pyramider, var det, de så, resultatet af årtusinders udvikling.

Det, som med tiden blev til Nord- og Sydamerikas indianere, var folk fra Asien. De vandrede over Bering Strædet fra Sibirien til Alaska, mens kontinenterne under en istid var landfast. De første kom for 60.000 år siden. Derfra forgrenede de sig sydover. På jagt efter mad og en bedre tilværelse.

Med tiden blev flere af de indianske civilisationer til mægtige imperier.

De kendteste indianske civilisationer var uden tvivl mayaerne og aztekerne i Nordamerika og inkaerne i Sydamerika. På stort set samme tid, men i forskellige områder grundlagde de mægtige imperier og byggede slotte, templer og pyramider, der endnu i dag står intakte og minder os om en fabelagtig fortid, der gik til grunde for 500 år siden.

Fem ugers rejse
JP Explorer besluttede for et år siden at gøre mayaernes rige til målet for endnu et eventyr. I denne uge indleder et hold af avisens journalister og fotografer en fem ugers rejse i Mexico og Centralamerika. Vi tager med andre ord på rejse til den fjerklædte slanges land, mayakongernes symbol på magt og kløgt, på jagt efter ånden.

Endnu engang er den kongeblå Toyota fundet frem. Ihærdige Explorer-læsere vil kunne huske den fra 500-dages turen jorden rundt i 1998 og -99, fra Australiens-ekspeditionen sidste sommer og fra det barske vinterbesøg i de faldefærdige østeuropæiske stater omkring juletid. Det firhjulstrukne vilddyr ankom tirsdag med et kinesisk fragtskib til Galveston i USA og blev to dage senere sluppet løs af de amerikanske toldere.

I disse dage kører Explorerkaptajn Jakob bilen gennem det amerikanske Midtvestens ørken og bjerge for at stå klar, når resten af holdet på onsdag ankommer til byen Albuquerque. Her starter ekspeditionen med et besøg hos de mystiske anasazi-indianere i delstaten New Mexico.

Anasazierne grundlagde sirlige byer i New Mexicos barske natur, med lange landeveje konstrueret efter avancerede stjernemålinger. Fra det sydlige USA går turen hurtigt sydover til Mexico, der ubestridt er verdens førende indianske kulturcentrum. Det nuværende Mexico lagde grund til snese af store indianerkulturer lige fra olmekerne til toltekerne, til teotihuacan og de kendte azteker og mayaer.

Ad omveje - også i bogstaveligste forstand - vil JP Explorer holdet krydse ned gennem Mexico, ud til Yucatan Halvøens uudforskede junglevildnis og til det lille underlige land Belize ved Caraibiens kyst, der blev grundlagt af pirater og flygtede slaver. Ekspeditionen ender i Guatemala, i dag det land i Latinamerika med den største ægte indianske befolkning.

Eventyret i højsædet
Som altid med JP Explorer står eventyret i højsædet. Vi kører bort fra den slagne vej og opsøger de små steder og den uberørte natur, for at møde almindelige mennesker, der normalt ikke huskes af myndigheder og medier. Vi lægger vejen forbi nogle af verdens mest imponerende kulturminder og besøger menneskerne omkring dem. For manges vedkommende har deres levevis ikke ændret sig grundlæggende, siden de var del af mayaernes imperium.

500 år efter den spanske erobring ser Den Ny Verden ikke meget anderledes ud. De stærke røver stadig fra de svage, og banditterne stjæler fra dem begge. Som over det meste af Latinamerika hersker der også i Mexico stor social uretfærdighed. Denne Explorerrejse besøger også det moderne Mexico, ser på landets aktuelle problemer, på indianeropstande og på landets rigdom af kunst og kunstnere.

Som altid med daglige reportager i form af Logbogen på bagsiden og større artikler inde i avisen. JP Explorer byder velkommen til den Fjerklædte Slanges Land.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Gem eller send Artikel