Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Reportager

Bilen
JP Explorers midnatsblå Toyota LandCruiser GX 90 3 liters turbodiesel stationcar er tilbage.
Publiceret 05-06-2000

JP Explorer - og satellitterne
JP Explorer er koblet til verdens mest avancerede satellitsystem - Inmarsat, som sikrer, at journalister og fotografer hele tiden er on-line med Jyllands-Postens bladhuse i Danmark og med internet.

Publiceret 05-06-2000

På jagt efter mayaernes ånd
JP Explorer starter i denne uge et nyt eventyr. I løbet af den næste måned vil avisens udsendte tage en rejse tilbage i tiden til Mexicos og Centralamerikas rige indianske arv. Til den fjerklædte slanges land.

Publiceret 17-02-2001

Naturen ville os ikke
Anasazi indianerne i New Mexicos ørken grundlagde for knap 1000 år siden et af Nordamerikas mest sofistikerede samfund med huse så store som hele landsbyer. De havde desværre valgt et forkert sted at brillere.

Publiceret 24-02-2001

Rødder
Vi er i indianerland. I hvert fald en slags. USA's skurvognsindianere er langt fra den originale type fra vores forestillingsverden. Men nok tættere på virkeligheden. JP Explorer er startet i den billige ende - i indianermæssig forstand.

Publiceret 24-02-2001

Levende igen efter 250 mio. år
JP-Explorer nærmer sig Mexico, men stoppede forinden ved de berømte underjordiske huler i Carlsbad. Her er videnskaben ved at finde svaret på vores oprindelse.

Publiceret 27-02-2001

Sandheden er derude
Byen Roswell er indbegrebet af en soveby langt ude på bøh-landet i New Mexico. Men i 1947 blev byen sat på den anden ende. Nogle indbyggere så et rumskib styrte ned. Hændelsen gjorde byen verdensberømt.

Publiceret 01-03-2001

Her går grænsen
Mexicanere i millionvis forsøger hvert år illegalt at krydse grænsen til USA. De fanges og sendes hjem, for så at forsøge igen med det samme.

Publiceret 02-03-2001

Narkogrænsen
Likvideringer foran børnehaver og kirker. Røverier og overfald. Et menneskeliv er kun lidt værd i Mexicos narkohovedsæde, grænsebyen Ciudad Juarez. Hovedparten af al narko i USA kommer fra Mexico.

Publiceret 03-03-2001

En rar by, som ingen vil bo i
Landsbyen Luis Moya på det tørre steppeland i Zacatecas provinsen har et problem. De unge forlader den.

Publiceret 05-03-2001

Matadoren
For mexicanerne er tyrefægtning mere end sport og underholdning. Den er symbol på selve livet. Explorer mødte Mexicos berømteste matador, »El Cuate«.

Publiceret 06-03-2001

En storby synker i knæ
Mexico City er bogstaveligt talt på vej mod undergrunden. Kirker, broer og veje synker med foruroligende hast.

Publiceret 10-03-2001

Fra kaktus til tequila
JP Explorer har været på tequila-fabrik og fundet ud af, at den gode tequila slet ikke drikkes med citron og salt.

Publiceret 11-03-2001

Med skytsenglen som salgsassistent
På Xochimilcans søer lever efterkommerne af landets stolte indianere på flydende øer. De arbejder hårdt for at klare sig i et samfund, hvor det offentlige ikke hjælper den svage.

Publiceret 11-03-2001

Chiapas' børn på gadesalg
JP Explorer er nået til Mexicos indianske centrum, Chiapas-provinsen, hvor fattigdommen er værst og børn sendes på gaden for at tigge og arbejde, fra de er ganske små.

Publiceret 13-03-2001

Under zapatisternes fane
Indianere med sorte elefanthuer og soldater med stenansigter har de seneste syv år gjort den mexicanske delstat Chiapas til skueplads for en beskidt krig. Indianerbevægelsen zapatisterne indledte et oprør i San Cristóbal for at gøre opmærksom på undertrykkelsen af indianere.

Publiceret 14-03-2001

Mayakongens ånd
JP Explorer fik adgang til maya-indianernes helligste gemakker. I Palenque-ruinbyens 500 bygninger tog de gamle ånder imod.

Publiceret 17-03-2001

Solskin og billig rom
Maskall blev til en spøgelsesby, da den nye hovedvej blev lavet.

Publiceret 17-03-2001

Sørøvernes paradis
Engang var Belize et paradis for sørøvere. Her levede de et fredeligt liv, når de ikke var på havet for at røve de spanske skibe, der var på vej hjem fra plyndringstogter i maya-indianernes land.

Publiceret 18-03-2001

Mere doven, mest doven
På paradisøen Caye Caulker i det Caraibiske Hav er nøgleordet "take it easy". Det bliver taget bogstaveligt. Af nogen så meget, at de går helt i stå.

Publiceret 19-03-2001

Maya-ekspert leder efter svar
At finde en mayagrotte er sin sag. En anden er at få lov til at åbne den. Både af myndighederne og af indianerne, der lever i området omkring grotten. Det ved den amerikanske mayagrotte-ekspert James Brady.

Publiceret 21-03-2001

Tempeljægeren
Den danske amatørarkæolog Christian Christensen er bidt af en gal maya. I tyve år har han på utallige ekspeditioner tilbagelagt store dele af Guatemalas regnskov til fods på jagt efter skjulte mayabyer. Nu har han fundet en grotte, som mayaerne murede til for 1500 år siden.

Publiceret 21-03-2001

De tavse har fået stemme
36 års borgerkrig i Guatemala sluttede for fem år siden. Hundredtusinder af ofre for bestialsk tortur bærer på minderne uden at turde nævne dem for nogen. En dansk kvinde har brudt tavsheden.

Publiceret 23-03-2001

Likvideringen af Mike DeVine
Den amerikanske kvinde Carol DeVine mistede sin mand under borgerkrigen i Guatemala. Han blev likvideret. Som en af de få i Guatemala turde hun at hæve stemmen og stille spørgsmålet: »Hvorfor skulle min mand dø?«

Publiceret 24-03-2001

Friture-ekspressen
I fremtiden vil flere muligvis gøre som tre unge hippier fra Californien. Ombygge bilen til at køre på gammel madolie.

Publiceret 25-03-2001

Indianerne siger stadig nej
Den dansk-ledede arkæologiske mayaekspedition i Guatemala er blevet bremset af en vred indianerstamme, som hævder, at mayagrotten er deres. Situationen ser håbløs ud. Ekspeditionen har ligget stille i en teltlejr hos en nabostamme i tre dage.

Publiceret 25-03-2001

Undskyld, vi taler qeqchí
Verdens sprog uddør med en hast som aldrig tidligere. Halvdelen af alle sprog uddør i løbet af de kommende hundrede år. Vigtig viden går tabt med sprogene.

Publiceret 26-03-2001

Tempeljægerne måtte give op
Den danske maya-ekspedition i Guatemala er afblæst. Års planlægning og en del penge er spildt. Men tempeljæger Christian Christensen og hans hold lægger nye planer.

Publiceret 28-03-2001

Landsbykongen
Qeqchí-indianerne i landsbyen Nueva Esperanza klæder sig mest som bymennesker, men lever efter gammeldags normer. Og det tog landsbyens leder en hel dags hårdt arbejde at finde en kone til sin søn.

Publiceret 29-03-2001

På jagt efter maya-hemmeligheder
Gulvet i den hellige mayagrotte Cueva de las Pinturas er fuld af store huller. Nat og dag gennemgraver røvere grotten for at finde mayakunst, der sælges til lyssky kunstelskere. JP Explorer tog til en af Guatemalas mest interessante grotter.

Publiceret 31-03-2001

Galathea 3

Da Galathea 3-ekspeditionen 25. april 2007 lagde til kaj ved Langelinie i København, sluttede alle tiders eventyr. Forskerne på ekspeditionsskibet bragte prøver, data og ny viden med hjem. Nu ligger de første resultater klar.
Læs mere om Galathea 3-ekspeditionen

Videnbanken

Videnbanken er indgangen til Morgenavisen Jyllands-Postens verden af viden. Her er samlet tusindvis af artikler, fotos, grafikker, undervisningsforløb, digitale kort og meget andet.
Søg i videnbanken

Projektrum

Et projektrum på viden.jp.dk giver dig mulighed for at lave dit eget udvalg af dokumenter fra portalen. Du kan også lave links til andre sites og uploade filer, som du gerne vil dele med andre.
Læs mere om projektrum

Undervisning

I en række temaer sættes fokus på aktuelle emner fra globalisering og klimaændringer til AIDS og truede dyr. Temaerne omfatter baggrundsartikler, temaer, fakta og undervisningsforløb med lærervejledninger og konkrete opgaver.
Gå til JPs undervisningstemaer

Multimedie

I multimedierummet finder du billedserier, videoer og multimediepræsentationer fra blandt andet Galathea 3-ekspeditionen.
Gå på opdagelse i multimedierummet

Mediarium

Besøg Jyllands-Postens Mediarium i Århus eller København og bliv journalist for en dag. Det er sjovt - men det giver også stof til eftertanke.
Læs mere om JPs Mediarium

Quiz og spil

Find et land i Afrika, tag Jorden rundt med Galathea - eller test din paratviden. Her finder du Jyllands-Postens videnspil, hvor du kan prøve dig selv eller udfordre en ven.
Test din viden her