Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Nattens indre film kører

Vi drømmer meget for tiden. Dagens voldsomme oplevelser påvirker nattens indre film.

Publiceret 19-03-2001

Rio Dulce, Guatemala, mandag d. 19. marts 2001

Forleden drømte Jakob, at explorer-projektets bagmand, Thomsen, inviterede ham hjem til middag. Desværre blev Thomsens vagt-pythonslange vred over Jakobs besøg. Den gik til angreb på Thomsen og bed ham i nakken.

Sophie kaster sig også sveddryppende rundt i lagnerne om natten. Hun har drømt, at vrede mayaånder har taget bo i satellit-telefonen. Måske er det sandt. Satellit-telefonen har ikke ville makke ret, siden vi kørte ind i Guatemala.

I det hele taget har meget været anderledes, siden vi krydsede grænsen. Stemningen i landet er milevidt fra det afslappede Belize-miljø.

Vi er kommet til en verden, hvor lykken er forbeholdt få. Den 36 år lange borgerkrig, der endte for fem år siden, har skylden. Minimum 200.000 indbyggere blev dræbt. En million blev gjort hjemløse, og et ukendt antal mennesker forsvandt. Deres skæbne er endnu uvis.

Det ene militærdiktatur efter det andet dræbte befolkningen i antikommunismens og stabilitetens navn. I nat sov vi i den lille by El Remate, der ligger ved en smuk sø. Ejeren af hotellet, den 57-årige amerikanske Barbara, har boet ved søen, siden hun var 12 år. Hun oplevede Guatemala før krigen, under krigen og efter krigen.

»Når guerillaerne kom til en landsby og bad om mad, turde indbyggerne ikke sige nej. Det fik militæret som ofte nys om. Så kom soldaterne om natten og dræbte alt levende. Andre gange gav de beboerne 24 timer til at forsvinde, før de bombede landsbyen. Da borgerkrigen var forbi, var alle landsbyerne omkring denne sø udslettet,« fortalte hun os.

Først nu, hvor der er gået fem år efter fredsaftalen mellem guerillaer og regeringen, er livet omkring søen ved at blive normalt.

»Indianerne, der flygtede, er begyndt at vende tilbage. Men de er stadig bange. Frygten for soldater, der kommer om natten, forsvinder ikke i løbet af fem år,« sagde Barbara.

Gem eller send Logbog

Landeportræt
Hvis du vil vide mere