Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

''Giv os noget ananas''

Vi nærmede os grænsen mellem Mexico og det caribiske lilleput-land Belize med en anelse nervøsitet.

Publiceret 12-03-2001

Belize City, Belize, mandag den 12. marts 2001

Den danske ambassade i Mexico havde forberedt os på, at vi skulle vise alenlange lister over alt udstyr for at krydse grænsen.

Tropisk hede konkurrerede stærkt med bilens aircondition. Vi frygtede, at vi skulle stå i solen i timevis og se en tolder gennemgå vores utallige pakkenelliker for derefter at blive sendt tilbage til Mexico efter flere stempler eller tilladelser. Ved det lille paskontor råbte to mexicanske toldere af en ananas-sælger:

»Hej du, kom her over. Giv os noget ananas.« Ananas-sælgerne måtte ydmygt aflevere et par stykker bestikkelses-ananas, før han kunne gå forbi.

Da den kvindelige tolder havde givet os stemplerne, krævede hun et gebyr på 185 pesos pr. person. Det undrede os en del.

»Det er da mærkeligt, at vi skal betale for at komme ud af landet. Kan vi i det mindste ikke få en kvittering?« spurgte han.

Men nej - ingen kvittering. Det kunne man ikke. Men hvis vi ville, kunne vi tage tilbage til Mexico, og betale gebyret i en bank dagen efter. Nu tilbød hun og hendes kollega faktisk at gøre alt arbejdet for os. Men hvis vi var utilfredse med betjeneingen, så ...

Deres smil var brede, da vi gik derfra. Fire gange 185 pesos - knap 700 kroner.

Med et svagt tryk på speederen var vi i en anden verden. I det beliziske toldhus stod en kø af creolere i farvestrålende tøj og håret sat i kunstfærdige små fletninger. En mærkelig blanding af engelske, spanske og afrikanske ord fløj gennem luften.

Tolderen var en stor glad dreng. Uden brok - eller det mindste vink om bestikkelse - gav han os de rigtige stempler. Bagefter brugte han tyve minutter til at fortælle om, hvor der var smukkest i landet. I et skur ved siden af boede sundhedsministeriet. De skulle sprøjte bilen mod uønskede insekter fra Mexico, og der fik vi også en lang snak og gode råd.

»Ti kilometer længere fremme ligger en bar med masser af iskolde øl og varme kvinder. Gør stop der. Lad være med at skynde jer til Belize By. Her i landet skynder vi os ikke. Det er der aldrig nogen grund til,« sagde de.

Så det lod vi være med.

Gem eller send Logbog

Landeportræt