Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Hotel del Nortes letbenede kavaleri

JP Explorer lever i kraft af klodens kulturelle rigdom. Det viser sig, at hver afkrog af planeten har sin egen historie. JP Explorer er havnet i Chihuahua ørkenen i det nordlige af Mexico, hvor historierne nærmest står i kø for at blive fortalt.

Publiceret 03-03-2001

Chihuahua ørkenen, Mexico, fredag den 2. marts 2001

I de vindblæste, støvede gader i Delicias sidder folk i læ på fortovet med ryggen op af en husmur. Øjensynligt uden at have noget at lave. Vi faldt i kløerne på en snakkesalig mand, der uden tøven satte sig om på bagsædet til Sophie og TV-Peter og sagde, at vi endelig skulle overnatte hos hans svoger på byens flotteste hotel.

Så det gjorde vi. Dermed var vi havnet et sted, hvis mage næppe findes. Værten selv tog imod. En yderst venlig herre med en let hørm af tequila om sig. Hans hotel var byens ældste bygning - og den første.

Delicias voksede op omkring godset Hacienda del Norte, der blev bygget i 1888. Den store stenbygning med atriumgård, springvand og eget kapel blev i forrige århundrede til hotel og har huset personligheder som Mexicos revolutionshelt Pancho Villa og salig John Lennon. I dag forfalder hotellet. Det går ikke godt. De store sten- og granitrum står tomme. De fortæller et eventyr om fordums storhed. På væggene hænger smuldrende sort-hvide fotos af berømtheder, et engelsk billard på gigantiske bronzeløvefødder pryder et af hotellets rum, mens stolene ved bardisken er af læder og har samme form som tandlægestole.

Ejeren fortæller, at han med mellemrum tilbydes formuer for sit inventar. Men han nægter at sælge og håber, at turismen en dag atter kommer til byen.

Værelserne var fulde af koloniale møbler i træ, antikke fliser og læderlænestole. Sengen målte 2½ x 2 meter. I den ene ende af lokalet stod et badekar på en repos af hvide fliser. Fra før verden gik af lave.

Hotel del Nortes sidste krampetrækning er knap så fornem, men ikke mindre eventyrlig. Da mørket faldt på, åbnede en bar i en af hotellets fem saloner. En håndfuld fulde mænd indfandt sig i den sumpede bule. Snart efter kom en halv dusin kraftige kvinder med stramt tøj og et tykt lag sminke. Sohie følte sig godt tilpas ved synet af kønsfæller. Da hun spurgte sin nye veninde - en solid model med nedringet stropbluse - om, hvor langt der var til Mexico By fra Delicias var svaret: 20 timer i lastvogn.

Trods den specielle måleenhed fattede Sophie ingen mistanke. Den rette sammenhæng gik op for hende, da veninden med en fnis fortalte, at grunden til, at hun var på Hotel del Norte, var "arbejde".

»Ih, hvor er jeg altså naiv. Typisk, at jeg ikke gennemskuer det,« udbrød Sophie.

Vi andre luskede hurtigt i seng, før vi blev udset som ofre.

Gem eller send Logbog

Landeportræt