Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

På ''hellig'' jord

Vi er på hellig jord. Jord betrådt af store sagnfigurer. Hverken barnebanditten Billy the Kid eller alle tiders cowboy filmhelt, John Wayne, havde været noget uden New Mexicos golde natur.

Publiceret 27-02-2001

El Paso, New Mixico, mandag den 26. februar 2001

For ikke at glemme den mexicanske revolutionshelt Pancho Villa, der med sin horde af støvede, tandløse mænd med store hatte også red rundt på egnen, dengang det Vilde Vesten virkelig var vildt.

Nu har Explorer-vognen skrevet sig ind på listen. Vores splinternye dæk har nedlagt 1500 kilometer af New Mexicos vindblæste og kaktusklædte vidder. Det holdt hårdt. En strid modvind kombineret med en stor oppakning på taget var skyld i, at vi kun kørte fire kilometer på literen. Til gengæld var vi inde på en del tankstationer, og dér kan man heldigvis få et papbæger med trekvart liter tynd kaffe med grålilla mælk med til rejsen.

Uh, dårlige kaffeland. USA er sodavandsland. Vi har netop hørt i radioen, at en FN-undersøgelse konkluderer, at amerikanerne er klodens mest overvægtige folk. Sodavand er hovedsynderen. En almindelig sodavand indeholder angiveligt 32 teskefulde sukker. Det får børnene til morgenmad her. Alligevel kan det undre, at amerikanerne er så smækfede. Overalt reklameres der for nul-fedt-ditten eller lav-fedt-datten og diæt-helse-super-nærende-vitaminrig. Filmen må være knækket et sted.

Vi var i de berømte Carlsbad Huler 250 meter under jorden. En to kilometer lang sti snor sig mellem fabelagtige stalaktitter og stalakmitter. Den tur var ved at koste flere af de lokale besøgende livet. For hver hundrede meter måtte vi mase os udenom en havareret amerikanerfamilie i XXXL klassen.

Tilbage til den sagnomspundne svært lastede dyt. Hvilken herlig fornemmelse at sidde bag rattet igen. Mik kørte det sydlige Afrika igennem på kryds og tværs i den på 500 dages turen jorden rundt for et par år siden. Jakob vred den 26.000 kilometer fra sydspids til nordspids i Sydamerika på samme ekspedition.

I dag er meget anderledes. Vi er nu fire i bilen i stedet for tre. Danmarks Radios muntre tv-fotograf Peter har indtaget sin faste plads. Hans udstyr truer med at skubbe os andre ud. Der er kasser og sække på taget. Bag bagsæderne er tasker og tøj spændt op under loftet.

Selv om bilen er lille ved siden af amerikanernes kæmpebiler - og nu ved vi, hvorfor de er så store - vækker vi alligevel opsigt. En forretningsmand på en parkeringsplads afslørede sit kridhvide tandsæt i et stort brøl og spurgte: »Wauhhh, what's that?«

»A car,« svarede en af os.

»No shit!«

Gem eller send Logbog

Hvis du vil vide mere

Stednavne
New Mexico