Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Storbydrømme

Vi er tilbage i Guatemalas stinkende, beskidte og farlige hovedstad. For få dage siden sad vi under funklende stjerner i junglen omgivet af indianere. Nu er nattehimlen over vores hoveder svagt rosa af forurening og neonlys.

Publiceret 29-03-2001

Guatemala By, Guatemala, torsdag den 29. marts 2001

Når vi kigger ud over byen fra hotelværelserne på tiende sal, ryster vi på hovederne. Hvem vil dog bo i denne myretue af udstødning, støv og fattigdom.

Det vil indianerkvinden Utilia. Vi mødte hende i junglen og så straks, at hun var anderledes end de andre kvinder på bopladsen Nueva Esperanza.

Hun bar ikke det traditionelle skørt vævet i et flerfarvet mønster, der viser hvilken boplads, man hører til. Utilia bar blå nederdel og turkis bluse. I modsætning til resten af bopladsens kvinder, slog hun ikke blikket ned, når vi kiggede på hende.

Utilia så os direkte i øjnene. Og holdt gerne blikket fast. En dag kom hun over til os.

»Jeg er ikke bange for Jer. Mine forfædre var en blanding af indianere og spaniere. Jeg er ikke som de andre,« sagde hun.

Det viste sig, at Utilia havde ret. Hun var ikke som de andre. Hun drømmer om at komme væk. hun vil ikke slide sig op på en boplads, hvor gennemsnitslevealderen er omkring de 40 år.

Utilia drømmer om at komme til Guatemala By. Hun er sikker på, at manden der kunne få et job, som kunne skaffe hende og børnene mad, medicin og pæne klæder.

Hendes hus lå på den anden side af floden. Lige over for vores lejr. Når vi vaskede op eller vaskede tøj i flodvandet, traskede hun gerne gennem strømmen for at slå en sludder af. Vores spæde forsøg på at vaske tøj på en sten, fik hende til at grine. Vi forsvarede os med, at i Danmark har vi maskiner, der ordner tøjet for os..

»En maskine, der vasker tøjet. Det lyder fantastisk. Sikken meget tid jeg kunne spare. Sådan en vil jeg have, når vi flytter til byen,« sagde hun eftertænksomt.

Vi nænnede ikke at fortælle hende, at fattigdommen i Guatemala By er skyhøj. At det er et almindeligt erhverv at være overfaldsmand eller prostitueret. Og at livet i byen måske ikke er bedre end i junglen.

Gem eller send Logbog

Landeportræt