Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Logbøger

Nu vil vi til Mexico
Vinden slider i bilen, mens vi kører mod grænsebyen El Paso. Dagens højdepunkt var besøget i UFO-byen Roswell, hvor indbyggerne er ganske sikre på, at et rumskib styrtede ned i 1947. Vi er tilbøjelige til at tro dem.
Publiceret 25-02-2001

På ''hellig'' jord
Vi er på hellig jord. Jord betrådt af store sagnfigurer. Hverken barnebanditten Billy the Kid eller alle tiders cowboy filmhelt, John Wayne, havde været noget uden New Mexicos golde natur.

Publiceret 27-02-2001

Statsløse exploratører
En hånd bankede vildt mod bilens bagende og fik Jakob til at træde hårdt på bremsen.

Publiceret 27-02-2001

Stærke sager
Mexico, Mexico, hvilket herligt sted .. bindegalt og dejligt. Det er slut med amerikansk effektivitet (og fast food mad). Nu er vi et sted med iltre, kaotiske latinere.

Publiceret 28-02-2001

Bierne og blomsterne
Vi lagde narkobyen Ciudad Juarez bag os og satte kurs mod syd.

Publiceret 01-03-2001

Brev hjemmefra
Vi er ikke alene. Det seneste par dage er det væltet ind med emails fra læsere, der ønsker at kommentere den igangværende Explorer-ekspedition.

Publiceret 03-03-2001

Hotel del Nortes letbenede kavaleri
JP Explorer lever i kraft af klodens kulturelle rigdom. Det viser sig, at hver afkrog af planeten har sin egen historie. JP Explorer er havnet i Chihuahua ørkenen i det nordlige af Mexico, hvor historierne nærmest står i kø for at blive fortalt.

Publiceret 03-03-2001

Kære mor og far
Kære mor og far. Hver dag kører vi gennem smukke landskaber og små forfaldne byer, der minder mig om cowboy-film. Og jeg ser det hele. Som regel fra bagsædet.

Publiceret 04-03-2001

Tag en barbacoa
Stemningen var næsten ond i bilen. Mik havde kørt i otte timer og var smadret af træthed, men havde alligevel ikke rigtig lyst til at dele rattet med de tre andre chauffører i bilen.

Publiceret 05-03-2001

Blåt hår
Tusmørket havde lagt sig, da vi i går aftes kørte bilen over en bjergkam og pludselig så et ocean af lys-prikker foran os. Et kæmpeskilt bød "Velkommen til Mexico By".

Publiceret 06-03-2001

Indianerne marcherer
Det svier i øjnene. Smoggen er tilbage som en skiddengul tågebanke over verdens største by. Børnene med det blå hår er væk. Hårspray sælgeren har solgt sit lager, og det er atter grå dagligdag for byens 22 millioner mennesker.

Publiceret 07-03-2001

Explorers kvindelige side
Stilen er lagt om på JP Explorer. Takket være Sophie, der fra starten satte sig i respekt hos sine tre erfarne kollegaer.

Publiceret 09-03-2001

I diplomatiets tjeneste
Vores to dage i Mexico By gik med stress og jag. Miljøforkæmperen, som vi interviewede, sluttede samtalen med at ønske os god rejse. Før han blidt lukkede døren ind til sit lille miljø-kollektiv midt i den forurenede by, tilføjede han kryptisk: »Hvor I end er, så lyt til jeres intuition.«

Publiceret 09-03-2001

15 år og voksen
Efterhånden som JP Explorer kommer længere og længere ud i de fattige områder i Mexico, stiger eftertænksomheden. Hvordan kan det være, at de mest hjælpsomme og gæstfrie mennesker ofte er dem med mindst at byde af?

Publiceret 10-03-2001

Tag ikke et nej for et nej.
Benene rystede under os efter fem timers kørsel igennem bjergområdet i Chiapas. Med nød og næppe havde vi undgået at kollidere med modkørende rallykørere, der legede rally i de knivskarpe sving. En halv time før lukketid, ankom vi til mayaruinerne i Palenque, og Sophie kunne endelig tage hænderne væk fra øjnene og kigge på junglen.

Publiceret 11-03-2001

''Giv os noget ananas''
Vi nærmede os grænsen mellem Mexico og det caribiske lilleput-land Belize med en anelse nervøsitet.

Publiceret 12-03-2001

Med meloner mod Texas
Vi står ved en skillevej. Efter 18 dages storslåede oplevelser har vi forladt Mexico og er kørt ind i det underlige, men sjove caribiske land Belize.

Publiceret 13-03-2001

Klamt kryb
»Aldrig har jeg set en kvinde smide bukserne så hurtigt,« råbte Mik. »Skynd jer, drenge.« Jakob og Peter kom rendende. Det ville de ikke gå glip af. Sophie stod på hotelgangen i trusser og hvinede.

Publiceret 14-03-2001

Multikulturelt fjernsynskiggeri
Vi skulle til at diskutere slagplanen for næste uge, da holdleder Jakob irriteret kastede fjernbetjeningen fra sig på sengen.

Publiceret 15-03-2001

Mytteri på Explorer
Det nærmede sig mytteri på Bounty Øen. Vi var taget til den underskønne paradisiske ø Caye Caulker i det Caribiske Hav ud for Belize, hvilket bekom exploratørerne vel.

Publiceret 17-03-2001

Tilbage til rødderne
JP Explorer tog en båd fra det yderste af civilisationen og fandt en paradisø. Henry Heerup malede det, John Lennon sang om det, Alex Haley skrev om det. Men vi gjorde det. Tog tilbage til rødderne.

Publiceret 17-03-2001

Døden på landevejen
Vi mødte døden i dag. Den kom i form af fire mennesker. De stod ved landevejen hundrede kilometer efter grænsen mellem Belize og Guatemala og viftede desperat med armene. Vi kørte forbi dem.

Publiceret 18-03-2001

Nattens indre film kører
Vi drømmer meget for tiden. Dagens voldsomme oplevelser påvirker nattens indre film.

Publiceret 19-03-2001

Rend mig i traditionerne
Man skal høre meget, før ørerne falder af. Sophies ører er ved at falde af. Sådan føles det i hvert fald, når hun hver aften lytter til holdkammeraternes fortællinger om, hvordan verden er gået helt af lave.

Publiceret 20-03-2001

Kurs mod junglen
Jungleturen er startet. Forude venter strabadser, sved og moskitobid.

Publiceret 21-03-2001

Forhandling med indianerne
Ekspeditionen mod den lukkede maya-grotte er blevet forsinket. Indianerne omkring Machaquila Floden er ikke venligt stemt. De vil ikke have, vi piller ved deres ruin.

Publiceret 23-03-2001

Indianerøjne i mørket
I mørket lyser ildfluer og indianerøjne. Øjnene kan vi se, når vi lyser ud i mørket med vores lommelygter. De tør ikke nærme sig.

Publiceret 23-03-2001

Indianere bremser Explorer-holdet
Mens denne logbog skrives, er den danskledede arkæologiske ekspedition til en hidtil ukendt maya-grotte i Guatemalas jungle stoppet af vrede indianere. Deltagerne blev truet af macheter.

Publiceret 24-03-2001

Nyt forsøg på at åbne Mayagrotten
Vi havde bidt negle i flere timer, da ekspeditionens forhandlerhold endelig dukkede op sent i aftes. Glæden over, at de kom hjem i god behold, overskyggede den dårlige nyhed om, at Machacha-landsbyen endegyldigt havde besluttet sig for ikke at lade os åbne grotten.

Publiceret 25-03-2001

Nyheder kommer om natten
Ved midnat opstod der tumult i lejren. Vi sov sødeligt, da en stemme tvang os tilbage til virkeligheden.

Publiceret 26-03-2001

Farvel til fortiden
Mayaindianerne får lov til at bevare deres hemmelighed. Den lukkede grotte i junglen vil ikke findes. I hvert fald ikke af os.

Publiceret 28-03-2001

Hvad med en bæltedyrsbøf?
Surhed i bilen. En vil have mad, en anden vil finde et hotel så hurtigt som muligt, en vil starte tidligt næste morgen, en anden sove længe for en gangs skyld.

Publiceret 29-03-2001

Storbydrømme
Vi er tilbage i Guatemalas stinkende, beskidte og farlige hovedstad. For få dage siden sad vi under funklende stjerner i junglen omgivet af indianere. Nu er nattehimlen over vores hoveder svagt rosa af forurening og neonlys.

Publiceret 29-03-2001

Om lidt bliver der stille
Fra vores hotel kan vi se og høre flyvemaskinerne fra lufthavnen lande og lette. Det er en irriterende lyd. Den er svær at sove til. Lyden minder os om, at vi snart skal sidde alt for mange timer i et fly på vej mod det grå og kolde Danmark.

Publiceret 30-03-2001

Tak for en god fiasko
Selv en fiasko kan være en stor oplevelse. Måske endda større end den ønskede succes.

Publiceret 31-03-2001

Galathea 3

Da Galathea 3-ekspeditionen 25. april 2007 lagde til kaj ved Langelinie i København, sluttede alle tiders eventyr. Forskerne på ekspeditionsskibet bragte prøver, data og ny viden med hjem. Nu ligger de første resultater klar.
Læs mere om Galathea 3-ekspeditionen

Videnbanken

Videnbanken er indgangen til Morgenavisen Jyllands-Postens verden af viden. Her er samlet tusindvis af artikler, fotos, grafikker, undervisningsforløb, digitale kort og meget andet.
Søg i videnbanken

Projektrum

Et projektrum på viden.jp.dk giver dig mulighed for at lave dit eget udvalg af dokumenter fra portalen. Du kan også lave links til andre sites og uploade filer, som du gerne vil dele med andre.
Læs mere om projektrum

Undervisning

I en række temaer sættes fokus på aktuelle emner fra globalisering og klimaændringer til AIDS og truede dyr. Temaerne omfatter baggrundsartikler, temaer, fakta og undervisningsforløb med lærervejledninger og konkrete opgaver.
Gå til JPs undervisningstemaer

Multimedie

I multimedierummet finder du billedserier, videoer og multimediepræsentationer fra blandt andet Galathea 3-ekspeditionen.
Gå på opdagelse i multimedierummet

Mediarium

Besøg Jyllands-Postens Mediarium i Århus eller København og bliv journalist for en dag. Det er sjovt - men det giver også stof til eftertanke.
Læs mere om JPs Mediarium

Quiz og spil

Find et land i Afrika, tag Jorden rundt med Galathea - eller test din paratviden. Her finder du Jyllands-Postens videnspil, hvor du kan prøve dig selv eller udfordre en ven.
Test din viden her