Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Centralamerika

I den fjerklædte slanges land

I foråret 2001 tog JP Explorer på opdagelse i Centralamerika - i Mexico, Belize og Guatemala for at møde fortidens mystik, dæmoner og magi i samspil med nutidig og nøgen virkelighed.

I 1492 kom de første 'conquistadores' - erobrere - til Amerika. De blev mødt af indianske folkeslag uden teknologisk udvikling, men med avancerede kulturer anført af guddommelige konger. Og samfund, der svømmede i guld, sølv og ædelstene - og ikke gjorde nogen stor sag ud af det.

Med spaniernes indtog startede El Nuevo Mundo - Den Ny Verden, og i løbet af ganske få år gik de sidste indianske kulturer til grunde.

500 år efter den spanske erobring ser Den Ny Verden ikke meget anderledes ud. De stærke røver stadig fra de svage, og banditterne stjæler fra dem begge. Som over det meste af Latinamerika hersker der også i Mexico stor social uretfærdighed. Denne Explorerrejse besøgte også det moderne Mexico, så på landets aktuelle problemer, på indianeropstande og på landets rigdom af kunst og kunstnere.

Galathea 3

Da Galathea 3-ekspeditionen 25. april 2007 lagde til kaj ved Langelinie i København, sluttede alle tiders eventyr. Forskerne på ekspeditionsskibet bragte prøver, data og ny viden med hjem. Nu ligger de første resultater klar.
Læs mere om Galathea 3-ekspeditionen

Videnbanken

Videnbanken er indgangen til Morgenavisen Jyllands-Postens verden af viden. Her er samlet tusindvis af artikler, fotos, grafikker, undervisningsforløb, digitale kort og meget andet.
Søg i videnbanken

Projektrum

Et projektrum på viden.jp.dk giver dig mulighed for at lave dit eget udvalg af dokumenter fra portalen. Du kan også lave links til andre sites og uploade filer, som du gerne vil dele med andre.
Læs mere om projektrum

Undervisning

I en række temaer sættes fokus på aktuelle emner fra globalisering og klimaændringer til AIDS og truede dyr. Temaerne omfatter baggrundsartikler, temaer, fakta og undervisningsforløb med lærervejledninger og konkrete opgaver.
Gå til JPs undervisningstemaer

Multimedie

I multimedierummet finder du billedserier, videoer og multimediepræsentationer fra blandt andet Galathea 3-ekspeditionen.
Gå på opdagelse i multimedierummet

Mediarium

Besøg Jyllands-Postens Mediarium i Århus eller København og bliv journalist for en dag. Det er sjovt - men det giver også stof til eftertanke.
Læs mere om JPs Mediarium

Quiz og spil

Find et land i Afrika, tag Jorden rundt med Galathea - eller test din paratviden. Her finder du Jyllands-Postens videnspil, hvor du kan prøve dig selv eller udfordre en ven.
Test din viden her