Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Canadas historie

De oprindelige canadiske beboere, indianere og eskimoer, menes at have haft besøg af vikinger fra Grønland o. 1000.

Af Steve Vinther
Publiceret 20-07-2007

Englænderen John Cabot nåede østkysten i 1497, og franskmanden Jacques Cartier udforskede Saint Lawrencebugten i 1534-36. Franskmænd grundlagde Québec i 1608 og Montreal 1642.

Efter den nordamerikanske Kolonikrig 1755-63 blev Canada afstået til Storbritannien. I årene efter var der en stor engelsk indvandring, og 1791 deltes landet i den britiske provins Ontario og den franske provins Québec. Efter fransk oprør mod den britiske overklasse forenedes de to provinser i en union i 1841. Canada fik dominion-status i 1867 og status som selvstændig nation indenfor Commonwealth i 1931. Landet er præget af modsætninger mellem fransk og engelsktalende, der har giver anledning til separatistbevægelser og er en kilde til social uro. Det parlamentariske liv domineres af modsætninger mellem det liberale parti med Québec som kerneområde og de konservative med Ontario som kerneområde.

En folkeafstemning i Quebec om løsrivelse fra det øvrige Canada, endte med et knebent "nej" i 1995. Separatisterne fastholder, at en ny folkeafstemning vil blive afholdt inden 2005, selvom nyere opinionsundersøgelser peger på, at der ikke er flertal i befolkningen i Quebec for en løsrivelse. Også i de vestlige provinser er der kræfter for løsrivelse eller øget selvstændighed.

Gem eller send Undervisningsartikel