Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Canada

Disse landefakta er udarbejdet i 2003

Areal
9,976 mio. km²
(Danmark 43.000 km²)

Indbyggertal
31,9 mio. (2002)
(Danmark 5,3 millioner)

Hovedstad
Ottawa
1 mio. indbyggere

Bruttonationalprodukt pr. indbygger
198.450 kr. (2002)
(Danmark 216.600 kr.)

Økonomisk vækst 3,4 pct. (anslået 2002)

Arbejdsløshed
7,5 pct. (2002)

Inflationsrate
2 pct. (2002)

Møntfod
1 canadisk dollar = 4,66 kr. (april 2003)

Befolkningsgrupper
Eng. oprindelse, 28 pct., fransk opr., 23 pct., anden europæisk opr. 15 pct., indiansk 2 pct., andre verdensdele 6 pct., blandet opr. 26 pct.

Sprog
Engelsk og fransk, begge officielle

Religion
Rom. kat. 45 pct., protestanter 36 pct

Styreform
Canada er en forbundsstat med 10 provinser og 3 territorier. Forbundsparlamentet i Ottawa består af 2 kamre: Underhuset med 301 medlemmer valgt for 5 år i enkeltmandskredse og Senatet med normalt 104 medlemmer. Traditionelt har de liberale og de konservative skiftedes til at have regeringsmagten.

Statsform
Konstitutionelt monarki under british commonwealth

Statschef
Dronning Elizabeth 2.

Guvernør
Adrienne Clarkson

Regeringschef
Jean Chretien

Québec-fakta:

Areal
1,7 mio. km²
(hele Canada 9,976 mio. km²)

Québec er tre gange så stort som Frankrig. Området rummer titusindvis af større og mindre søer og vandløb, hvoraf det største er St. Lawrencefloden, der afvander Ontario-søen og løber 1300 km inden udløbet i Atlanterhavet.

Klima
Fra tempereret fastlandsklima i syd til arktisk i nord.

Befolkning
7,11 mio. (2002)
(Hele Canada 31, 082 mio.)

Befolkningstæthed
4 pr. km²
(hele Canada 3 pr. km²)

Québecs løsrivelsesbevægelse, Parti québécois blev stiftet i 1968 under ledelse af René Lévesque og befrielsesfronten Front de Libération du Québec, som i 1970 gennemførte en række aktioner, der førte til undtagelsestilstand i provinsen.En folkeafstemning i Quebec om løsrivelse fra det øvrige Canada, endte med et knebent "nej" i 1995. Separatisterne fastholder, at en ny folkeafstemning skal afholdes inden 2005, selvom nyere opinionsundersøgelser peger på, at der ikke er flertal i befolkningen i Quebec for en løsrivelse.

Gem eller send Landefakta

Galathea 3

Da Galathea 3-ekspeditionen 25. april 2007 lagde til kaj ved Langelinie i København, sluttede alle tiders eventyr. Forskerne på ekspeditionsskibet bragte prøver, data og ny viden med hjem. Nu ligger de første resultater klar.
Læs mere om Galathea 3-ekspeditionen

Videnbanken

Videnbanken er indgangen til Morgenavisen Jyllands-Postens verden af viden. Her er samlet tusindvis af artikler, fotos, grafikker, undervisningsforløb, digitale kort og meget andet.
Søg i videnbanken

Projektrum

Et projektrum på viden.jp.dk giver dig mulighed for at lave dit eget udvalg af dokumenter fra portalen. Du kan også lave links til andre sites og uploade filer, som du gerne vil dele med andre.
Læs mere om projektrum

Undervisning

I en række temaer sættes fokus på aktuelle emner fra globalisering og klimaændringer til AIDS og truede dyr. Temaerne omfatter baggrundsartikler, temaer, fakta og undervisningsforløb med lærervejledninger og konkrete opgaver.
Gå til JPs undervisningstemaer

Multimedie

I multimedierummet finder du billedserier, videoer og multimediepræsentationer fra blandt andet Galathea 3-ekspeditionen.
Gå på opdagelse i multimedierummet

Mediarium

Besøg Jyllands-Postens Mediarium i Århus eller København og bliv journalist for en dag. Det er sjovt - men det giver også stof til eftertanke.
Læs mere om JPs Mediarium

Quiz og spil

Find et land i Afrika, tag Jorden rundt med Galathea - eller test din paratviden. Her finder du Jyllands-Postens videnspil, hvor du kan prøve dig selv eller udfordre en ven.
Test din viden her