Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

Canada er presset fra flere sider

Lungesygdommen SARS er kun et af flere problemer, det store land har at kæmpe med. USA har lukket for import af canadisk oksekød efter Canadas første tilfælde af kogalskab. Samtidig er tømmerindustrien præget af nulomsætning på grund af forhøjede amerikanske toldsatser.

Af HEIDI PLOUGSGAARD
Publiceret 26-05-2003

Jasper/Kamloops

»Det er, som om den ultimative storm har ramt os. Der er så mange faktorer, der gør ondt på vores økonomi og får folk til at blive væk.

Terry Russell, som explorerholdet tilfældigt støder ind i, mens hun sidder og slapper af i toget på vej mod Vancouver, arbejder i turistbranchen i Toronto-området.

Hun er frustreret over, at lungesygdommen SARS har fået folk til at blive væk fra Toronto, men her taler hun ikke kun om SARS.

»Problemerne synes at blive ved med at komme rullende. 11. september lagde en dæmper på alting. Siden er den canadiske dollar blevet stærkere i forhold til den amerikanske, så det efterhånden ikke længere kan betale sig for amerikanerne at komme til Canada at handle. SARS er den værste, som har fået stort set alle til at blive væk. Og dertil kommer nu kogalskab, som vi endnu ikke kender konsekvenserne af,« siger Terry Russell og ryster på de korte, lyse krøller.

Kogalskab i Alberta
Der er foreløbigt blevet konstateret ét tilfælde af kogalskab i provinsen Alberta, men det har sammen med en række andre lande fået Canadas største eksportmarked for oksekød, USA, til at smække døren i.

Siden har 13 kvægfarmere fået sat deres dyr i karantæne, fordi de på et tidligere tidspunkt har haft den syge ko i stalden eller har købt en af dens kalve.

Gene Sturk Walco, der sælger dyrefoder til kvægopdrættere gennem et privat canadisk selskab, mener ikke, at sygdommen vil få canadierne til at holde op med at spise oksekød, sådan som flertallet af forbrugerne i de europæiske lande gjorde det.

Kvægfarmere fallit
»Canadierne elsker deres oksekød, og intet vil stoppe dem fra at spise hamburgere og steaks,« mener Gene Sturk Walco og bekræfter delvist sine ord med en blød runding hen over maven.

Han kan dog godt se, at flere canadiske kvægopdrættere vil få problemer, hvis ikke USA snart åbner grænsen igen.

»Hvis der går for lang tid, vil mange kvægfarmere gå fallit. Kvæghandlerne kan ikke sende køerne videre ind i USA, og kvægfarmerne får ikke deres penge, før kvæghandlerne har solgt kvæget i USA,« siger Gene Sturk Walco, som explorerholdet har støvet op på en westernbar i Kamloops, hovedbyen i den vestlige provins British Columbias cowboyland.

Han er i byen i forbindelse med det årlige møde i kvægfarmernes forening. Her var kogalskab dagens hovedemne.

En høj forbitret ranger, der deltog i mødet, men ikke ville sige sit navn, mener, at det netop er et udtryk for at sikkerhedssystemet fungerer, at den syge ko blev taget på slagteriet.

Turister skræmt væk
»Vi er det land i verden, der har det sikreste fødevaresystem. Ingen skal komme og påstå andet. I Europa døde folk, inden systemet opdagede det.«

I tømmerindustrien, der er den dominerende branche i British Columbia, er det noget helt andet, man er optaget af. USA mener, at den canadiske regering støtter branchen og har lagt told på canadisk tømmer for at beskytte sine egne savmøller. Og eftersom USA er det største marked for canadisk tømmer, har det foreløbigt betydet, at op mod 15.000 har mistet deres arbejde i branchen, og at det vil stige til det dobbelte, vurderer provinsens Lumber Trade Council (sammenslutningen af tømmerhandlere).

Mange virksomheder kører i øjeblikket med en indtjening, der går i nul eller har øget produktionen for at minimere de faste omkostninger mest muligt. Resultatet er, at tømmerpriserne er presset til det yderste.

I Ontario-provinsen, hvor SARS har skræmt turisterne væk fra Toronto, forsvandt der i april 27.000 jobs. Det svarer knapt til antallet af ansatte i Dansk Supermarked.

Ikke overraskende gik det især ud over hotel- og restaurantsbranchen, hvor der forsvandt 12.000 jobs, samt sundhedssektoren, hvor antallet af arbejdspladser faldt med 14.000, skriver den canadiske avis, Reports on Business.

Bliv væk...
Men det er ikke bare turisterne, der har reageret på lungesygdommen. Flere skoler har aflyst alle udflugter for børnene, og folk i provinsen beder deres familie fra Toronto om at blive væk, fortæller Ruth Hannigan, der arbejder med at arrangere events for børn.

Explorerholdet talte med hende, da det stoppede i Toronto for 10 dage siden.

»Og da jeg for et par uger siden ville besøge min mor, der bor to timers kørsel fra Toronto, bad hun mig om at blive væk. Hun arbejder på et plejehjem og ville ikke risikere, at hun ikke kunne komme på arbejde, fordi hun fik besøg af en person fra Toronto,« fortæller Ruth Hannigan.

En bulgarsk taxichauffør, der har arbejdet i Toronto i 13 år, har aldrig oplevet noget lignende.

»Lige nu er det myldretid, så er det ikke så slemt, men specielt om aftenen er der tomt i gaderne, på restauranterne, ja selv på hospitalerne. Folk holder sig hjemme,« siger taxichaufføren og vinker til sin kunde, der kommer ud af et sæt glasdøre i bygningen bagved.

Tilbage i toget mod Kamloops mener Terry Russell, at der vil gå meget lang tid, inden byen kommer på fode igen.

»Turistgrupper, der skulle være kommet i juli og august, aflyser stadig deres ferier. Dette vil have effekt i meget lang tid, siger hun.

Hendes ord bliver understreget af de 25 mulige, nye SARS-tilfælde, som blev konstateret i Toronto fredag.

De første nye udbrud der har været siden den 4. maj, og noget de canadiske sundhedsmyndigheder havde regnet med. De er blot blevet overrasket over antallet.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Gem eller send Artikel