Sitemap | Avanceret søgning | Dine dokumenter

I pagt med naturen

Det er hans arbejde og hans hobby. Murray Morgan i Jasper Nationalpark lever helst sit liv i naturen, og så er Rocky Mountains det helt rigtige sted.

Af Heidi Plougsgaard
Publiceret 23-05-2003

Jasper

Murray Morgan bryder sig egentligt ikke om stilhed.

Men han elsker at være alene oppe i bjergene.


PÅ SØEN
Murray Morgan sejler ofte ud i sin kano. Undertiden overnatter han i den for at nyde nattens stjerner.

For de fleste lyder det formentligt som en selvmodsigelse, men ikke for Murray Morgan.

»Er naturens lyde stilhed?« spørger han og samler et stykke papir op, som nogen har smidt på Paramid Bench nogle få kilometer uden for bjergbyen Jasper.

Igennem sit firma Jasper Adventure Centre leder Murray Morgan sommeren igennem flere hundrede turister ud til naturoplevelser i Nationalparken Jasper i Rocky Mountains. Han gør det med glæde, for han elsker at fortælle om naturens mange detaljer og forunderligheder. Især når hans publikum selv er interesseret. Men det er alligevel, når han er alene, at han har de bedste oplevelser. Når han har ro til at iagttage.

Derfor går eller løber han næsten hver morgen igennem skovene i the rockies. Den tid har han for sig selv. Bortset lige fra denne morgen, hvor han har taget exploratørerne med. Klokken er 6.30.

»Jeg stiller vækkeuret for en sikkerheds skyld, men jeg plejer at vågne af mig selv. Så går jeg ud og kigger op mod de tre bjergpas, der omgiver byen. Athabasca, Miette og Meligna. Og der, hvor vejret ser bedst ud, tager jeg hen.«

Hylde på bjerget

Denne morgen er det Athabasca, der vandt, og Murray Morgan har taget os med op på Paramid Bench. En slags hylde på bjergsiden, hvor fra man har et panoramisk udsigt til vådområdet neden for.

»Se der!«

Murray Morgan peger med på søen til højre.

»Der svømmer en bæver, om et øjeblik dykker den for at komme ind i sin hule.«

Bæveren dykker.

Murray Morgan peger nu til venstre.

»Der i græsset ligger en canadisk gås og ruger på sine æg. Om et par uger vil reden være skjult af græsset.«

Exploratørerne kniber øjnene sammen. Og jo ganske rigtigt, der ligger en gås og gnider sig mod sine æg. Murray Morgan har boet i Jasper i 15 år, alligevel ser han lige så begejstret ud over gåsen og æggene som exploratørerne.

Senere tager han os med op til Pyramid Lake.

Her tager Murray Morgan ofte selv ud i sin kano. Nogle gange overnatter han i den. Smider en madras ned i bunden og ligger og kigger op til stjernerne.

»Stjernehimlen er utrolig klar her fra, og man kan se mange stjerneskud og en sjælden gang også nordlys. Kanoen flyder bare rundt. Rammer sjældent land, og bliver vejret dårligt, ved jeg, hvor bilen er parkeret,« siger Murray Morgan, der undrer sig over, at kun få at Jaspers mange turister bevæger sig rigtigt ud i naturen.

»Der kommer hver år 1,4 millioner turister til Jasper over sommeren. Mindre end én procent af dem kommer nogensinde væk fra de asfalterede eller beflisede veje.«

Murray Morgan har løftet øjenbrynene for at vise sin forundring.

»Jeg kan i højsæsonen komme her op om aftenen uden at møde et eneste menneske.«

Et liv med naturen

Murray Morgan undrer sig også over, at flere lokale i Jasper overhovedet ikke har noget forhold til naturen.

»De kunne lige så godt bo i Montreal eller Toronto. Hvis man bor i en nationalpark, bør man benytte sig af naturen og leve med naturen.«

Det er netop den muligheden der gør, at Jasper er det helt rigtige sted for 47-årige Murray Morgan at bo.

Jasper Nationalpark strækker sig over et område på 10.878 kvadratkilometer og står på UNESCO's liste over verdens naturarv. Bjergene rummer et væld af dyreliv. Bl.a. omkring 70 ulve, 80 sorte bjørne og 120 grizzly-bjørne, skønner Murray Morgan. I skånselsløse omgivelser, hvor vejret på sin egen uforudsigelige måde skifter hele tiden.

»Og hvis der er noget, som kan få mig til at føle mig isoleret, er det skyerne her. Der er meget overskyet her. September er den måned, hvor der normalt er mest sollys, og der er der skydække omkring 62 procent af tiden. Der er nogle dage, hvor jeg bare nød til at køre ud på prærien, hvor man bare kan se kilometer for kilometer, og solen bare er der,« siger Murray Morgan, der er vokset op på prærien.

Han har nu fået os skubbet ind i sin gamle Ford, en minibus med plads til lidt af hvert. En cykel, et par ski, nogle reb, tre redningsveste, en halv dunk, der kan bruges som skovl, hvis der kommer vand i kanoen, der er surret fast på taget. Han parkerer ved Medicine Lake. En sø, der forsvinder hvert år i okotber, og dukker op igen til foråret. Den er kommet sent i år, og søen er ikke fuld endnu.

Murray Morgan peger ud over søen, hvorfra der kommer en frisk brise med vinterkold luft. Vi er i næsten 4000 meters højde.

»Jeg tror, det er en Caribou (en rensdyr-art) der går derude,« siger han, mens han spejder videre.

Mødet med bjørnen

Han har hørt, at der er en bjørnemor med sine tre unger i området. Dem har han ikke lyst til at blive overrasket af. Han er en gang før blevet overrasket af en bjørn. En stor grizzly.

»Jeg var ude at hike med nogle venner og var kommet lidt foran. Lige pludselig stod den der, jeg ved ikke, hvordan jeg kom op på klippen foran mig, men da jeg vendte mig om, stod den der, hvor jeg havde stået. Den var så tæt på, at jeg kunne se bærrene, den havde spist, mellem dens tænder. Den stod på bagbenene med armene ud til siden og slog ud efter mig.«

Murray slap væk fra bjørnen ved at smide resterne af sin madpakke efter den. Men siden er han ikke gået ud i bjørneområde uden at have sin peberspray med i bæltet. Ligesom nu. Heller ikke hans to døtre, Jill og Abby, får lov til at tage i skoven uden.

I dag får Murray Morgan dog ikke øje på nogen bjørn - kun en lille sort, der hurtigt forsvinder ind mellem træerne.

»Men lige meget, hvor meget tid jeg bruger i naturen, kommer jeg aldrig til at kende området lige så godt, som de lokale. Forleden opdagdede jeg en sø, jeg aldrig har hørt om, og jeg har boet her i 15 år.«

Dagen slutter i Pleckiatis Canyon. En skjult kløft med stejle klippesider og smeltevand, som man kan vandre op igennem i gummistøvler.

»En af Jaspers mange hemmeligheder, som kun de lokale kender,« slutter Murray Morgen.

explorer@jp.dk

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Gem eller send Artikel

Hvis du vil vide mere