Sitemap | Avanceret søgning |

Ferie i mall'en

I verdens største indkøbscenter, West Edmonton Mall i Alberta, er der tænkt på alt. Man kan få passet sin hund, gå i kirke, blive underholdt. Mange familier bruger hele deres ferie i centret.

Af Af: HEIDI PLOUGSGAARD og ANNELENE PETERSEN (foto)
Publiceret 21-05-2003

Edmonton

Man siger, at alting er større i USA. Men måske er det i virkeligheden Canada, man her skal vende sig imod. I hvert fald er det her, man finder verdens største indkøbscenter med tilhørende verdens største parkeringsplads, West Edmonton Mall.

Med sine over 800 butikker, 110 spisesteder og syv underholdningsattraktioner som for eksempel et kæmpestort badeland, et indendørs tivoli og daglige delfinshow tiltrækker centret i Edmonton i provinsen Alberta over 22 millioner gæster hvert år. Mange af dem er børnefamilier, der booker sig ind på op en af mall'ens to hoteller og bruger hele deres ferie i centret uden nogen sinde at forlade det.


Ferie i mall'en (3)
West Edmonton Mall tiltrækker 22 millioner mennesker om åretikke mindst børnefamilier.

Familien Wood havde op til weekenden forsøgt at få et værelse på mall'ens hotel, Fantasyland, hvor man kan få temaværelser med igloer, safarisenge og biler. Woods ville benytte sig af, at helligdagen, Victoria Day, forlængede weekenden med én dag. Men selv om de ringede i god tid, var der allerede udsolgt på hotellet, der hver måned ellers huser 30.000 gæster.

»Så nu bor vi i stedet på et hotel lige udenfor West Edmonton Mall,« fortæller Margo Wood fra en solstol i det 30 grader varme World Waterpark (badeland), mens hun sidder og deler en tallerken nachos med sin datter, Alana.

Tre timer i bil

Familien på fire er kørt fra Calgary, tre timer i bil syd for Edmonton, for at bruge den forlængede weekend i Edmonton, som er hovedstaden i Alberta.

»Når man tager til West Edmonton Mall, er det lige som at tage på ferie, uden at man behøver at flyve, og børnene er nogle rigtige vandhunde. Så nu bruger vi en dag i vandlandet, én dag i Galaxyland (tivoli) og en dag på at shoppe. Desuden havde meteorologerne forudset, at det ville begynde at regne,« siger Margo Wood.

I baggrunden hviner hundreder af børn af fryd fra bølgebadet. Hver andet øjeblik kæmper de sig som laks op mod strømmen, for et øjeblik efter at blive slået tilbage af de én meter høje bølger, som en maskine på 1500 hestekræfter sørger for at lave. I Beachview Bar nyder andre en hotdog eller en cola, mens andre igen har taget hjemmebagte småkager med. I et andet hjørne hæver flere rutschebaner sig over de kunstige palmer. Blandt andet en tropisk tyfon, der som et toilet suger "de uheldige" længere og længere ned for til sidst at spytte dem ud i et bassin.

I den anden ende af mall'en sidder Christopher Luu fra Kanola, British Columbia, midt i Galaxyland. Han har sammen med sin familie kørt i 10 timer for at bruge den lange weekend i West Edmonton Mall.

»Børnene synes, at det er sjovt,« fortæller Luu og kigger kærligt ned på sin to år gamle søn, Jordan, der er faldet i søvn midt på en træbænk i det larmende tivoli. Alle de oplevelser blev alligevel for meget for den lille fyr.

Men der er også meget at opleve. Blandt andet verdens største indendørs triple loop-rutschebane.

Ved de mindre børns karrusel sidder Douglas ScAllion og venter på, at sit to år gamle barnebarn, Christopher.

En fornøjelse

»Det er en fornøjelse at se mit barnebarn løbe rundt og have så megen sjov. Vi kom kl. 11, og vi er først lige nu her kl. 2 kommet her ind i Galaxlyland, fordi vi havde det så sjovt i butikkerne. Han er ved at kende stedet nu, og det er lige meget, hvor jeg tager ham hen, så skal jeg nærmest trække ham grædende derfra,« siger ScAllion, der bor i Edmonton. Så tidligere var det hans egne drenge, han tog med hen i mall'en.

»Så det kan man sige, at jeg har gjort i 21 år nu. Der er kun lidt, der har forandret sig, men det er stadig rigtigt sjovt,« siger Douglas ScAllion.

For Jessica og Alana Harder er delfinshowet det bedste i West Edmonton Mall.

»Pigerne elsker delfinerne, så de er skuffet over, at det bliver vist så sent i dag,« siger Esther Harder, der på det seneste har taget børnene med til indkøbscenter mange gange, fordi Jessica har været til flere lægechecks, før hun skal have fjernet mandlerne. Hver gang kommer de kørende fra Grand Prarie, omkring fire timers kørsel fra West Edmonton.


Ferie i mall'en (2)
En gruppe unge fra et high school-orkester er på opdagelse i mall'en
 

Andre steder i indkøbscentret sidder familier i kø for at få en rundtur i en rigtig undervandsbåd i verdens største indendørs sø dekoreret med en tro kopi af det skib, Columbus' sejlede til Amerika i. Eller de står i kø for at få tid på stedets 18-huls minigolfbane eller for at komme ud på centrets isbane og prøve sine skøjtetalenter af.

Ja, der burde være noget for en hver smag og til hver en tid. Mall'en har åben 365 dage om året, 24 timer i døgnet, så dens mange restauranter og natklubber ikke bliver lukket inde af snævre åbningstider.

Enorme udgifter

Men der skal også helst komme en masse kunder for at klare el-udgifterne til 325.000 lyspærer, lønomkostningerne til centrets 23.500 ansatte for ikke at nævne de knap seks milliarder kroner, som West Edmonton Mall samlet set har kostet at bygge, siden det første spadestik blev taget i 1981 og frem til i dag, hvor centret er blevet udvidet tre gange og nu dækker et område, der svarer til 115 amerikanske fodboldbaner.

Således kan man i dag finde alt i mall'en fra bingohal til kasino. Fra akvarium til kirke. Fra almindelige biografer til IMAX 3-D teater, fra hundedagpleje til bungy jumping samt 58 indgange og en parkeringsplads til 20.000 biler.

Det betyder dog ikke, at der ikke er planer om yderligere udvidelser. Nej, West Edmonton Mall vil være større, have flere aktiviteter og flere besøgende.

Velkommen til Canada, hvor alting helst skal være større!


Ferie i mall'en (1)
Oplevelserne er blevet for meget for to-årige Jordan, der tager sig en lur midt i det larmende Galaxyland.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Hvis du vil vide mere