Hummerfiskeren
Mark Collier ombord på sin båd.
Foto: Annelene Petersen
Hummerparadiset
Provinsen Nova Scotia er kendt for sine hummere, der kaldes de bedste i verden. Befolkningen er samtidig dybt afhængig af havet, der aldrig er mere end 56 km væk, uanset hvor man befinder sig i provinsen. Af HEIDI PLOUGSGAARD og ANNELENE PETERSEN (foto)Publiceret 05-05-2003Shad Bay Verdens bedste hummere fanges langs kysten i det østlige Canada. Det påstår man i hvert fald i Canada.

Hummerparadiset (1)
Det kolde atlanterhavsvand gør angiveligt hummernes kød sødere.
Foto: Annelene Petersen
Fyldt med hummere
Han hopper ned i båden og starter motoren, der lyder som en forvokset plæneklipper. Så løsner han fortøjningen og sætter kursen mod en lille hjemmelavet bøje 30 meter fra broen. Kutteren pløjer sig igennem det kolde vand, hvor der her i begyndelsen af maj stadig flyder tynde isflager rundt. »Fra omkring januar og fire måneder frem er bugten frosset til. Så bruger jeg tiden på at reparere garn og bure. Det gør jeg der oppe.« Mark Collier peger med en beskidt pegefinger op mod et skur bag et hus, der tidligere tilhørte hans bedstefar. Nu bor der en af Mark Colliers fætre. Det samme gør der i de næste tre huse på vejen. Selv bor han i et hus godt fem km nede af vejen. »For mange år siden boede der kun to familier her. Colliers og Redmonds, nu bor her omkring 100 familier,« siger han. Ude ved bøjen stopper Mark Collier båden og hiver den op og sætter snoren, der er bundet fast til bøjen, fast på et trækhjul. Et bur fyldt med hummere kommer lidt efter op til overfladen. Mark Collier hiver den op med en bådshage og tager en hummer op. Den fægter med sine sakse, men får ikke noget ud af det. Der er sat elastikker om, så den ikke kan klippe. Der er omkring 80 hummerne i buret, som er samlet dagen før. Mark Collier regner med, at han kan få 8-9 dollars for hver af dem ved lokale forhandlere. Omkring 3000 kroner. »Forhandlerne vil have dem for mindre end det, de er værd. Jeg vil have mere for dem, end de er værd. For mine hummere er de bedste,« siger Mark Collier og holder en lille kunstpause. »Men det siger alle selvfølgelig.« Han griner.Tyverisikring
Det er for at undgå, at hummerne bliver stjålet, at de ligger i et bur på bunden af bugten 30 meter ude. Det er før sket, at Mark Collier har mistet en god fangst til natlige gæster. »Og hvis hummerne er væk i morgen, så ved jeg, at I har været her.« Han griner igen og gnubber det ubarberede ansigt. Længere ude i bugten mod havet får Mark Collier konkurrence. Her er der også andre fiskere, der har lagt hummerfælder ud, men det er kun sjældent, at fiskerne forsøger at stjæle fra andre ved at tømme hinandens bure. »Der er altid et råddent æble, men de fleste mennesker her er ærlige,« siger Mark Collier. En bil dytter inde fra land. Mark Collier løfter hånden og tager den først ned, da bilen et par sekunder efter er forsvundet. Båden lugter af rådden fisk. Stanken kommer fra et par kasser med halve fisk, der står på bådsdækket. Det er den madding, der bliver lagt i burene, forklarer Mark Collier. Den fanger han også selv. Han styrer kutteren tilbage mod land, og beder om hjælp til at ordne fortøjningen. Alligevel går han bagefter op og binder knuden op igen og begynder forfra. »Fortøjningen skal være længere, tidevandet her er over to meter, forklarer Mark Collier.Saltede fisk
Bagefter går han ind i skuret på broen. Her står to store hvide kar. Dem bruger Mark Collier til at salte fisk i. »Der er plads til 1150 pund fisk (knap 600 kg), dem salter jeg, og så kan jeg sælge dem for 15.000 dollars,« siger Mark Collier. Under bjælkerne hænger der saltede tørrede fisk. »De her har hængt der i seks måneder, men nu skal de snart ned, ellers begynder fluerne at komme, siger Mark Collier og hiver en kniv frem og skærer en remme af som en smagsprøve. Den er meget salt. »Fiskene her er mest til mig selv og til at forære væk,« siger Mark Collier. »Men det jeg bedst kan lide, det er hummere.« Mark Collier går tilbage til båden og tænder en cigaret. explorer.jp.dk Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten
Hvis du vil vide mere
