Sitemap | Avanceret søgning |

Reportager

Canada på tværs - i indvandrernes spor
Nu tager JP Explorer på opdagelse i verdens næststørste land, Canada.
Publiceret 01-05-2003

Hummerparadiset
Provinsen Nova Scotia er kendt for sine hummere, der kaldes de bedste i verden. Befolkningen er samtidig dybt afhængig af havet, der aldrig er mere end 56 km væk, uanset hvor man befinder sig i provinsen.

Publiceret 05-05-2003

På opdagelse i Canada
Canada er verdens næststørste land, men bliver ofte lidt overset i skyggen af landets eneste nabo, USA. Nu rejser JP Explorer på tværs af Canada med jernbanen for at genopdage det kæmpemæssige land.

Publiceret 05-05-2003

Immigranternes mole
For over én million immigranter var Pier 21 det første møde med nybyggerlandet Canada. JP Explorer besøgte museet og talte med en indvandrer, der ankom via anløbsmolen.

Publiceret 06-05-2003

Canada på tværs
At rejse er at leve. Men det skal være i tog eller bil. Det synes i hvert fald amerikanerne Bill Glougherty samt Hank og hans kone Donna Cucchi, der sammen er taget på togrejse på tværs af Canada.

Publiceret 08-05-2003

Kartoffeldanskerne
I Danmark havde vi kartoffeltyskerne, i Canada har de Kartoffeldanskerne. JP Explorer besøgte New Denmark, hvor de første danske nybyggere i Canada slog sig ned. Dengang dyrkede de kartofler, og det gør de stadig, selv om halvdelen af indbyggerne i den gamle danskerkoloni i dag taler fransk.

Publiceret 10-05-2003

Den delte by
Flere steder langs den canadisk-amerikanske grænse deler grænselinjen mindre byer i to. JP Explorer besøgte Derby Line / Rock Island.

Publiceret 11-05-2003

En kamp for overlevelse
De canadiske mohawk-indianere kæmper for at redde deres sprog og race fra at forsvinde. Samtidig strides indianerne stadig med den canadiske stat om det land, som engang blev taget fra dem.

Publiceret 12-05-2003

Det er dejligt at være fransk
Løsrivelsespartiet Parti Quebecois tabte premierministerposten i Quebec ved provinsvalget i forrige måned. Men de fransktalende canadieres frihedstrang kommer igen, mener separatisten Yvon Faille, som JP Explorer besøgte i Rigaud.

Publiceret 13-05-2003

Hjælp til et nyt liv
For mange nye immigranter er Fort Erie deres første møde med Canada. Byen, der ligger klods op af den amerikanske grænse, har specialiseret sig i at hjælpe flygtninge.

Publiceret 15-05-2003

Roger, klar til take off
I det nordvestlige Ontario har mange beboere kun kontakt til omverdenen via fly. De fleste af piloterne holder til i den lille by Sioux Lookout. JP Explorer tog med på tur.

Publiceret 17-05-2003

En sandkasse fuld af olie
Fra en kæmpemæssig sandkasse ved Fort McMurray breder lugten af olie sig. Her findes den eneste mine i verden, hvor man udvinder det dyrebare brændstof direkte af sand - og man regner med, at der gemmer sig mere olie end i hele Mellemøsten.

Publiceret 20-05-2003

Ferie i mall'en
I verdens største indkøbscenter, West Edmonton Mall i Alberta, er der tænkt på alt. Man kan få passet sin hund, gå i kirke, blive underholdt. Mange familier bruger hele deres ferie i centret.

Publiceret 21-05-2003

I pagt med naturen
Det er hans arbejde og hans hobby. Murray Morgan i Jasper Nationalpark lever helst sit liv i naturen, og så er Rocky Mountains det helt rigtige sted.

Publiceret 23-05-2003

På bjørnejagt
Grizzlybjørnen er et symbol på den canadiske vildmark, men flere og flere steder trænger mennesket ind i bjørnenes levesteder for at minere eller drive skovbrug. I provinsen Alberta undersøger biologen Gordon Stenhouse, hvordan bjørn og menneske bedst kan leve sammen.

Publiceret 24-05-2003

Canada er presset fra flere sider
Lungesygdommen SARS er kun et af flere problemer, det store land har at kæmpe med. USA har lukket for import af canadisk oksekød efter Canadas første tilfælde af kogalskab. Samtidig er tømmerindustrien præget af nulomsætning på grund af forhøjede amerikanske toldsatser.

Publiceret 26-05-2003

Det rullende hotel
De ansatte på "The Canadian" arbejder omkring 18 timer i døgnet for at passe de mange passagerer på toghotellet.

Publiceret 26-05-2003

Krig på tømmer tværs over grænsen
De ansatte hos Adams Lake Lumber er ikke begejstrede for amerikanerne for tiden. En amerikansk told truer deres virksomhed og dermed deres job.

Publiceret 27-05-2003

Jeg har min hest
British Columbias højland er cowboyland med tusindvis af ranches og masser af kødkvæg. Mark McMillan har kun en lille ranch, men er cowboy med stort C.

Publiceret 30-05-2003

Det canadiske kludetæppe
Kan man kalde en befolkning, der består af indianere og indvandrere fra alverdens lande, for en befolkning, spurgte JP Explorer, inden holdet rejste de 6351 km i The Pacific Railways originale spor fra Atlanterhavet i øst til Stillehavet i vest. Svaret er både ja og nej.

Publiceret 31-05-2003

Galathea 3

Da Galathea 3-ekspeditionen 25. april 2007 lagde til kaj ved Langelinie i København, sluttede alle tiders eventyr. Forskerne på ekspeditionsskibet bragte prøver, data og ny viden med hjem. Nu ligger de første resultater klar.
Læs mere om Galathea 3-ekspeditionen

Videnbanken

Videnbanken er indgangen til Morgenavisen Jyllands-Postens verden af viden. Her er samlet tusindvis af artikler, fotos, grafikker, undervisningsforløb, digitale kort og meget andet.
Søg i videnbanken

Projektrum

Et projektrum på viden.jp.dk giver dig mulighed for at lave dit eget udvalg af dokumenter fra portalen. Du kan også lave links til andre sites og uploade filer, som du gerne vil dele med andre.
Læs mere om projektrum

Undervisning

I en række temaer sættes fokus på aktuelle emner fra globalisering og klimaændringer til AIDS og truede dyr. Temaerne omfatter baggrundsartikler, temaer, fakta og undervisningsforløb med lærervejledninger og konkrete opgaver.
Gå til JPs undervisningstemaer

Multimedie

I multimedierummet finder du billedserier, videoer og multimediepræsentationer fra blandt andet Galathea 3-ekspeditionen.
Gå på opdagelse i multimedierummet

Mediarium

Besøg Jyllands-Postens Mediarium i Århus eller København og bliv journalist for en dag. Det er sjovt - men det giver også stof til eftertanke.
Læs mere om JPs Mediarium

Quiz og spil

Find et land i Afrika, tag Jorden rundt med Galathea, eller test din paratviden. Her finder du Jyllands-Postens videnspil, hvor du kan prøve dig selv eller udfordre en ven.
Test din viden her