Sitemap | Avanceret søgning |

Det farlige dyrerige

Elsdyr blokerede explorerholdets fremfærd mod Jasper. DR-Lyster og Petersen var klar med deres kameraer og dyrene poserede til det perfekte billede med bjergene i baggrunden.

Af HEIDI PLOUGSGAARD og ANNELENE PETERSEN (foto)

Publiceret 25-05-2003

Jasper

Plougsgaard, der ikke kunne konkurrere med sit lille minikamera, der i øvrigt var gået i stykker, nøjedes med at kigge på, men blev mere og mere bekymret for Petersen, der bag sit kamera ignorerede, at de store dyr kom tættere og tættere på.

Der er mange måder at sige det på.

DR-Lyster sagde det sådan her.

»Gud, hvor er det dejligt at kunne sidde med bukserne nede uden at være bange for, at der kommer en bjørn bagfra.«


Det farlige dyrerige (1)
Nær Jasper går også vilde får og slikker salt og mineraler af vejene.

Explorerholdet var i omklædningsrummet forud for det dyp i Miette Hot Springs, en af Rocky Mountains varme kilder, der skulle være afslutningen på en hel dags jagt på grizzlybjørne sammen med rovdyrsbiologen Gordon Stenhouse. Midt i ødemarken ved en af fælderne måtte DR-Lyster imidlertid bøje sig for naturens kald og gå ned i hug. Det vel at mærke, mens de erfarne mænd på projektet gik rundt med pistoler i bæltet og spejdede sig nervøst omkring. Uanset om der var gået en bjørn i fælden, kunne der nemlig sagtens være én i nærheden, der var blevet tiltrukket af maddingen i fælden. Men DR-Lyster slap altså med skrækken.

Langt mere drabeligt havde situationen været den forudgående morgen, da exploratørerne inden turen med bjørnemændene stoppede for at købe morgenmad hos bageriet Bjørnepoten. En yderst skrap bagerjomfru ville ikke skære det valgte brød i skiver for os, heller ville hun låne os en kniv eller skære brødet på langs. Det var for varmt, sagde hun. Da holdet endelig fik hende overtalt, ville hun ikke give os smør med, men ville spise os af med becel-margarine. Og da holdet efter lang tid også fik hende overtalt her, var det med bemærkningen: »Men jeg gør det som en undtagelse. I får ikke noget smør i morgen.« Heldigt var det, at exploratørerne ikke havde tænkt sig at komme den næste dag.

Rygerens forglemmelse

Men tilbage til Miette Hot Springs, hvor vi vaskede støvet af os og senere spiste aftensmaden på terrassen ved siden af svømmebadet, mens en lille kolibri summede rundt over hovedet på os og sugede sukkervand fra nogle opsatte beholdere. Det var først bagefter på vej tilbage mod Jasper, at det gik en prås op for Petersen.

»Jamen, jeg glemte jo helt at ryge,« udbrød hun pludselig fra forsædet i explorerholdets nye bil Jadekatten, en grøn Ford Venture, som explorerholdet havde haft held til at tiltuske sig frem for den sædvanlige blå Ford Windstar.

»For første gang havde jeg mulighed for at ryge efter maden uden at skulle spørge først, og så glemmer jeg det,« ærgrede Petersen sig, hvilket de to øvrige på holdet straks konkluderede var begyndelsen på et nyt liv for Petersen uden cigaretter. Det nægtede fotografen dog, og der stoppede den diskussion, for pludselig fik explorerholdet familiefornemmelser og begyndte at synge gamle Beatles- og Kim Larsen-numre, så taget på Jadekatten var ved at sprænges.

Elsdyr blokerede

Denne mindeværdige stund sluttede først 50 km senere, da nogle elsdyr blokerede explorerholdets yderligere fremfærd mod Jasper. DR-Lyster og Petersen sprang ud af Jadekatten, klar med deres kameraer. Dyrene poserede til det perfekte billede med bjergene i baggrunden. Plougsgaard, der ikke kunne konkurrere med sit lille minikamera, der i øvrigt var gået i stykker, nøjedes med at kigge på, men blev mere og mere bekymret for Petersen, der bag sit kamera ignorerede, at de store dyr kom tættere og tættere på.

»Nu går du ikke tættere på,« råbte Plougsgaard til sidst advarende til fotografen.

»Jamen, det er da ikke mig, der går tættere på,« svarede Petersen, som om det var elsdyrene Plougsgaard skulle råbe ad i stedet, og så er der vist ikke mere at sige til den sag, bortset fra at alle slap uskadt fra situationen.

Dagen efter skulle explorerholdet videre med toget mod Kamloops.

Landefakta
Canada
Vidste du, at hovedstaden hedder Ottawa, at arealet er 9.976.000 km², og at befolkningen er på 33,2 millioner mennesker?
Landeportræt
Hvis du vil vide mere