Sitemap | Avanceret søgning |

I naturens zoo

En sort bjørn, to arbejdsomme bævere, to sky elge, 10 canadiske gæs, to gule gæslinger, to smukke harlekinænder, 27 fede ørreder, én tynd fiskehejre, otte brune egern, to hurtige jordegern, 11 vilde får, et ukendt antal og forskellige typer af hjorte, toppen af en hvidhovedet ørn samt en lille lilla orkide, der bebuder foråret i Rocky Mountains.

Af Heidi Plougsgaard

Publiceret 22-05-2003

Jasper

Explorerholdets vildt- og naturbarometer lyste rødt på holdets første hele dag i Jasper Nationalpark.

Det begyndte allerede klokken 05.45 om morgenen, da Petersen kom løbende ind til Plougsgaard.

»Hurtigt, skynd dig og kom og se. Der står en elg uden for mit vindue.«


KRYDSENDE TRAFIK
En såkaldt elk går over highway 16 mellem Jasper og Hinton.

Petersen løb tilbage. Plougsgaard lige bagefter. Den såkaldte elg stod med hovedet lige uden for kældervinduet og græssede i vore nye værter, Joe & Sheila Coutures private have. Petersen hoppede i sine bukser, greb sit kamera, glemte sine sko, listede rundt om huset og fotograferede elgen, som i virkeligheden var et rådyr, og som i øvrigt totalt ignorerede det mærkelige menneske, der dansede omkring det.

Men det var kun begyndelsen. Klokken 06.30 tog explorerholdet med på morgentur i bjergene med byens lokale overguide, Murray Morgan fra Jasper Adventure Centre.

Vi begyndte med en lille vandretur i Pyramid Bench et par kilometer fra byen, hvor vi spiste morgenmad, mens bæverne dykkede i søen neden for os. Senere tog vi på kanotur, så op til Medicine Lake, hvor Petersen og DR-Lyster gik hver sin vej for at indfange søens skønhed i deres kameraer. Murray Morgan opdagede det, da han fik øje på DR-Lyster nede ved søen i nærheden af et buskads. Han blev pludselig meget nervøs og ville kalde på DR-Lyster, men kunne hun ikke huske, hvad hun hed.

»Skal jeg kalde på hende,« spurgte Plougsgaard.

Murray Morgan nikkede, og Plougsgaard råbte:

»HELLE! Vent lige.«

DR-Lyster vendte sig om, og kiggede spørgende op mod Plougsgaard. Så kom Murray Morgan tilbage fra minibussen med en peberspray i hånden og gik med hurtige skridt i retning af DR-Lyster.

»Der er en hunbjørn med tre unger i nærheden. Hunbjørne kan være meget aggressive, når de har unger,« forklarede Murray Morgan, der pludselig kom i tanke om, at han heller ikke vidste, hvor Petersen var.

»Hun gik den anden vej,« sagde Plougsgaard.

»Åh, nej,« sagde Murray Morgan og så sig fortvivlet omkring. Så fik han øje på Petersen 500 meter væk. Explorerholdet var stadig fuldtalligt, Murray Morgan så tydeligt lettet ud. Der var tilsyneladende ingen bjørne i nærheden i dag. Og dog...

En times tid senere på vej tilbage til Jasper, råber DR-Lyster pludselig op.

»En bjørn, en sort bjørn.«

»Er du sikker,« spurgte Murray Morgan tvivlende.

DR-Lyster havde tidligere forvekslet en træstub og en skygge med et dyr.

»Ja, helt sikker,« svarede DR-Lyster.

Og ganske rigtigt. Der mellem buskene stod en lille sort bjørn og vejrede lidt med hovedet lige som for at bestemme, hvilken retning den skulle gå i. Vi fik fem minutter, så havde den bestemt sig og forsvandt mellem træerne.

Og så en lille advarsel. Tager man på ferie i Jasper, skal man passe på ikke at blive offer for byens turistfælde. Joken går ud på, at man lader som om, man ser et spændende dyr, stopper bilen og springer ud. Målet er at få flest mulig turister til at stoppe og kigge efter det imaginære dyr. Og nej, explorerholdet er ikke hoppet på den.

explorer@jp.dk Tekst:

Heidi Plougsgaard

Foto: Annelene Petersen

explorer@jp.dk

Landefakta
Canada
Vidste du, at hovedstaden hedder Ottawa, at arealet er 9.976.000 km², og at befolkningen er på 33,2 millioner mennesker?
Landeportræt
Hvis du vil vide mere