Sitemap | Avanceret søgning |

For billedets skyld

Man siger, at en smuk udsigt giver ro i sjælen. For Petersen og DR-Lyster var det lige omvendt.

Af HEIDI PLOUGSGAARD og ANNELENE PETERSEN (foto)

Publiceret 21-05-2003

Edmonton/Jasper

Explorerholdet havde sagt farvel til Edmonton og Blue Boy og var igen steget om bord på "The Canadian" på vej mod naturparken Jasper i Rocky Mountains, og efterhånden som toget forlod prærielandskabet og nærmede sig bjergene blev udsigten mere og mere scenarisk. Imidlertid gjaldt det udsigten på begge sider af toget, og det gav de to billedjournalister et problem. Hvor skulle de stille sig for at forevige de bedste udsigter?


BJERGTAGENDE
Udsigten fra "The Canadian" som vi nærmer os Jasper, Rocky Mountains. Vi havde undtagelsesvis fået lov til at åbne en dør i hver side af toget. På den måde kunne vi tage billeder ud af døren, som toget sneglede sig op af bjergene.
Foto: Annelene Petersen
 

Det var togbetjenten Dominique, der kom med løsningen. Dominique var meget glad for sit job hos togselskabet Via Rail, men havde en lille skuespiller gemt i maven, og han følte derfor en hellig trang til at hjælpe de to kriseramte journalister. Så Dominique gjorde det, som han ifølge reglerne absolut ikke måtte - og tak for det! Han åbnede den øverste halvdel af passagerernes afstigningsdør i begge sider af toget og holdt øje med udsigten til den ene side, mens Petersen og DR-Lyster tog billeder fra den anden side.

Geder og vindjakker

»Bjerggeder, bjerggeder!« råbte Dominique så pludseligt, hvorefter Petersen og DR-Lyster fór over til hans side af toget, og stillede skarpt på bjerggederne med zoomobjektiv.

De viste sig imidlertid at have røde og gule vindjakker på og var vist ikke bjerggeder, men nærmere vandrere.

»Se, se, se!« afbrød Dominique så igen, mens han ivrigt drejede hovedet frem og tilbage, for både at kunne kigge på billedjournalisterne, og det han nu havde fået øje på.

Petersen og DR-Lyster fór igen over til hans side. Denne gang var der rent faktisk bjerggeder. Og sådan blev de tre ved, indtil togkonduktøren meddelte, at næste afstigning var Jasper, hvorefter DR-Lyster og Petersen opdagede, at de var blevet helt sorte i ansigtet af dieselos og støv. Exploratørerne begyndte at forstå, hvorfor togpersonalet ved hvert stop tørrede gelænderet ved afstigningsdørene af, før passagererne fik lov til at stå af.

Togturen fra Edmonton til Jasper "udmærkede" sig dog også på af en anden måde. Explorerholdet rejste for første gang i den store åbne økonomivogn, og væk var de sammenklappelige sovekupéer, som exploratørerne nu lige frem savnede. Væk var også den gratis kaffe og frugt. Og væk var spisevognen med borde med duge og blomster samt den smilende tjener, der plejede at servere forret, hovedret og dessert. På økonomiklasse måtte man nøjes med nogle sennepsfedtede og kaffeplettede menukort, hvor fra man kunne bestille sandwich og halvlunkne burgere. Det gjorde vi så, men det kan ikke anbefales.

Velkomst

Men Explorerholdet nåede til Jasper. En lille smuk bjergby på 5000 indbyggere. Her nåede DR-Lyster lige at bemærke, at hun ville ønske, at der var nogen til at tage imod explorerholdet, som der var med så mange af de øvrige af vores medpassagerer, før en smilende ung pige sagde:

»Er I fra Danmark?«

En velkomstkomité på én person var ikke det samme som den syv mand store hær, der var mødt frem på stationen i Sioux Lookout for at ønske os velkommen. Men i betragtning af at Jasper hvert år får besøg af over en million turister, følte explorerholdet bestemt, at dette var en varm velkomst.

Explorerholdet smilede til den unge pige og nikkede.

Landefakta
Canada
Vidste du, at hovedstaden hedder Ottawa, at arealet er 9.976.000 km², og at befolkningen er på 33,2 millioner mennesker?
Landeportræt
Hvis du vil vide mere