Sitemap | Avanceret søgning |

Barbeque i snevejr

Så nåede explorerholdet til Edmonton, hovedstaden i provinsen Alberta.

Af HEIDI PLOUGSGAARD og ANNELENE PETERSEN (foto)

Publiceret 19-05-2003

Edmonton

En rejse på et døgn fra 24 grader varmt bare-tæer-i-sand vejr i Sioux Lookout til overskyet, fem grader knap-frakken vejr med vinterkulden hængende i luften i Edmonton.

Men der skulle selvfølgelig mere til at ryste tre sejlivede exploratører, der alle havde uldsokker med i bagagen.

Som noget helt nyt fik vi i Edmonton stillet en Ford Windstar tilrådighed af Hertz. Og sandelig om den ikke kom i vores yndlingsfarve - blå. Vi døbte den Blue Boy, lige som for at holde den inden for den blå bilfamilie, som vi efterhånden har fået så tæt et forhold til. Men også fordi navnet skulle passe til Albertas image, som Canadas cowboyland nr. 1. samt den unge, men succesfulde søn, der med sine oliefund har masser af penge og er på vej op af karrierestigen.


FAMILIEMIDDAG
Kenton Hoyem klar til at indtage sin t-bone ved et af de vakkelvorne TV-borde.

Det var Blue Boy dog ikke. Han var på vej til 156 Street, hvor Wee Sleep Inn, vores bed & breakfast og dermed hjem for de næste to dage lå. Her smed vi hurtigt taskerne ind i vores 10 kvadratmeter store værelse med to senge og en slå-ud sofa (ja, exploratørerne kommer rigtigt hinanden ved!), drak te med vores nye, søde værtinde Linda Allen, og skyndte os så ud for at opleve verdens største indkøbscenter, West Edmonton Mall. En opgave som vi havde sat fem timer af til, for mere kan tre danske kvinder da umuligt bruge på at kigge 800 butikker igennem.

Desuden havde explorerholdet vigtige ting for. Det mente i hvert fald kaptajn Plougsgaard, der havde fået det arrangeret sådan, at hun lige kunne nå at se sin lille nye nevø, Thomas, for første gang. Det skulle ske ved en middag hos Plougsgaards immigrerede søster Kettys svigermor, Ilmi Hoyem, som boede i Edmonton. Og så måtte verdens største mall altså vente.

Så præcis kl. 18.00 ringede exploratørerne på hos 9115 på 153 Street. Og straks efter blev der givet en masse knus og kram til højre og venstre, præcist som havde det været Danmark. Men lige så dansk som udgangspunktet måtte være, lige så canadisk blev resten af aftenen.

For at få noget at drikke, skulle de tre rejsende først gå på opdagelse i en stor køler, der var fyldt med is og seks forskellige canadiske øl. Så skulle kødet ordnes. Det var naturligvis t-bone steaks fra Alberta, der er berømt for sit gode oksekød. Og de skulle naturligvis grilles, uagtet at det rent faktisk var begyndt at sne, besluttede Plougsgaards farbror, oliemanden Hans Jensen, der også lige fik vendt kødet i wiskey, inden det blev smidt på grillen.

Da maden var klar, blev det rigtigt tydeligt, at exploratørerne ikke var i Danmark, og at Alberta er under stærk amerikansk indflydelse. I stedet for at samle middagsgæsterne omkring ét bord, blev der i stuen opstillet små vakkelvorne og blomstrede TV-borde, der fulgte knivens bevægelser, når man forsøgte at skære i de berømte t-bones. Så sådan eksekverer man altså en hyggelig familiemiddag i Canada anno 2003.

Og hvis exploratørerne på det tidspunkt ikke havde fattet, hvad der er rigtigt canadisk, havde Plougsgaards svogers bror, Kenton Hoyem, købt gaver for at få dem til at forstå: Nemlig en lille tøjnål med det canadiske flag, en lille stofmærkat med det canadiske flag til at sy på noget tøj, en lille flaske wiskey og så selvfølgelig en »babysize beer« (børnestørrelse), som Kenton Hoyem beskedent kaldte den halve liter øl, vi lige hver i sær havde fået foræret.

Men så var det også tid til at sige farvel og tak til Plougsgaards canadiske familie.

Landefakta
Canada
Vidste du, at hovedstaden hedder Ottawa, at arealet er 9.976.000 km², og at befolkningen er på 33,2 millioner mennesker?
Landeportræt
Hvis du vil vide mere