Sitemap | Avanceret søgning |

Canada på tværs

I indvandrernes spor

I foråret 2003 fulgte JP Explorer det 6351 km. lange jernbanespor mellem Atlanterhavet i øst og Stillehavet i vest. Canadas er verdens næststørste land og befolkningen et kludetæppe af indianere, inuitter og indvandrere.

En uudtømmelig kilde af uberørt natur med sneklædte bjergtinder, varme kilder, flade prærielandskaber og så mange søer, at der ikke er tal på dem. Men som mediemæssigt skutter sig i USA's slagskygge.

Ekspeditionen begyndte ved Atlanterhavet - i Halifax, Nova Scotia. Her begyndte livet for over én million af Canadas indvandrere. Og her begynder jernbanen, der forbinder Canada fra Atlanterhavet i øst til Stillehavet i vest.

Holdet steg ombord og mødte den nuancerede befolkning, der bortset fra et mindretal af indianere og eskimoer alle er af efterkommere af britere, franskmænd, kinesere, danskere, italienere, tyskere, ukrainere, polakker, spaniere og mange flere lande.

De lever i Canadas franske provins, Quebec, storbyen Torontos multietniske mikrokosmos, på præriens kæmpe farme og i de naturskønne Rocky Mountains.

Ekspeditionen sluttede ved Stillehavet i Vancouver i vest.

Galathea 3

Da Galathea 3-ekspeditionen 25. april 2007 lagde til kaj ved Langelinie i København, sluttede alle tiders eventyr. Forskerne på ekspeditionsskibet bragte prøver, data og ny viden med hjem. Nu ligger de første resultater klar.
Læs mere om Galathea 3-ekspeditionen

Videnbanken

Videnbanken er indgangen til Morgenavisen Jyllands-Postens verden af viden. Her er samlet tusindvis af artikler, fotos, grafikker, undervisningsforløb, digitale kort og meget andet.
Søg i videnbanken

Projektrum

Et projektrum på viden.jp.dk giver dig mulighed for at lave dit eget udvalg af dokumenter fra portalen. Du kan også lave links til andre sites og uploade filer, som du gerne vil dele med andre.
Læs mere om projektrum

Undervisning

I en række temaer sættes fokus på aktuelle emner fra globalisering og klimaændringer til AIDS og truede dyr. Temaerne omfatter baggrundsartikler, temaer, fakta og undervisningsforløb med lærervejledninger og konkrete opgaver.
Gå til JPs undervisningstemaer

Multimedie

I multimedierummet finder du billedserier, videoer og multimediepræsentationer fra blandt andet Galathea 3-ekspeditionen.
Gå på opdagelse i multimedierummet

Mediarium

Besøg Jyllands-Postens Mediarium i Århus eller København og bliv journalist for en dag. Det er sjovt - men det giver også stof til eftertanke.
Læs mere om JPs Mediarium

Quiz og spil

Find et land i Afrika, tag Jorden rundt med Galathea, eller test din paratviden. Her finder du Jyllands-Postens videnspil, hvor du kan prøve dig selv eller udfordre en ven.
Test din viden her