Sitemap | Avanceret søgning |

Den kinesiske tragedie i Morecambe

19 kinesiske muslingesamlere druknede ved Morecambe Bay sidste år. Ulykken afslørede omfattende organiseret menneskesmugling og illegal indvandring og rystede befolkningen. Og for kinesere i Morecambe Bay har tilværelsen ændret sig.

Af SANNE GRAM, BENJAMIN MUNK POVLSEN og LARS KRABBE (foto)
Publiceret 21-04-2005

Morecambe

Det skulle have været en almindelig arbejdsdag for 35 kinesiske indvandrere, da de torsdag den 5. februar 2004 blev samlet op af minibusser i Liverpool og Lancashire-området for at blive kørt til Morecambe Bay. Her skulle de - ligesom de plejede - samle hjertemuslinger. Men dagen skulle vise sig at blive anderledes tragisk for 19 af muslingesamlerne, der opholdt sig ulovligt i Storbritannien.

Emne i valgkampen

Indvandring og illegale indvandrere er i centrum i den britiske valgkamp. I weekenden indrømmede regeringen, at der er mindst 500.000 illegale indvandrere i landet. Problemet bliver på disse kanter kun gjort større af, at briterne ikke har personnumre, hvilket vanskeliggør kontrollen.

Meningsmålinger viser, at briterne har mistet tilliden til landets indvandringssystem, og både regeringen og oppositionen lover pointsystemer, kvoteordninger og stramninger, så man kan stoppe indvandringen - både den lovlige og den ulovlige.

Klokken 21.30 gik alarmen på vagtcentralen. På det tidspunkt var muslingesamlerne blevet overrumplet af tidevandet, og kviksandet gjorde hurtigt situationen livstruende ude på Den Røde Banke - et sted, de lokale ikke tør gå ud af frygt for tidevandet. Efter en time gik vandet kineserne til livet, og efter to timer var det steget til syv meter. Nogle forsøgte at komme ud af deres regntøj, som var blevet fyldt med vand, for at svømme de to kilometer ind til kysten. Andre stod forstenede og ventede på hjælpen, som kom alt for sent. Klokken 2.30 om natten blev de første lig fisket op af det kolde saltvand.

Sagen rystede Storbritannien, for da kriminalpolitiet og immigrationsmyndighederne begyndte efterforskningen, viste det sig, at dette ikke bare var en gruppe uheldige kinesiske fiskere.

Organiseret smugling

Tvært imod stod man over for omfattende organiseret kriminalitet. Kineserne havde betalt enorme summer til bagmænd i Kina for at blive transporteret til England. Her håbede de, at lykken ventede. Men de blev mødt af bandeledere, der tjente store penge på kinesernes gæld og frygt for ikke at kunne sende penge tilbage til Kina. Derfor udførte de det farlige arbejde med at samle muslinger til langt under mindstelønnen, mens deres bandeleder kunne stå inde på land og tjene op mod 100.000 kr. på en god aften.

Da 18-årige Raymond Chan hørte om ulykken næste dag, var han ikke i tvivl - det at være kineser i Morecambe ville blive anderledes - og han fik ret. Før tragedien var kineserne ikke nogen, man lagde mærke til, men i dag, lidt over et år efter ulykken, kan han konstatere, at befolkningen har delt sig i to. Den ene gruppe sympatiserer med kineserne, den anden gruppe er blevet mere fjendtlige - også selv om mange af dem, ligesom Raymond Chan, opholder sig lovligt i landet.


Den kinesiske tragedie i Morecambe (1)
Raymond Chan er kineser. Han er berørt af tragedien, selv om han ingen forbindelse har med de illegale kinesiske indvandrere, der omkom i februar sidste år, da de blev fanget af tidevandet under indsamling af muslinger.
Foto: Lars Krabbe

Udseendet bestemmer

»Man bliver ikke bedømt ud fra ens personlighed, man bliver bedømt ud fra, at man er kineser og fra Morecambe. Som kineser her bliver man stigmatiseret, fordi kineserne døde derude i bugten,« siger Raymond Chan, der er studerende og opvokset i England.

På grund af sit udseende har han mødt folk, der har spurgt, om han er muslingesamler.

Nogle har råbt efter ham på gaden, andre har fortalt vittigheder om kinesere, der drukner.

Sympati

»Det er ufølsomt at sige sådan foran mig. Jeg bliver ikke sur, men de kunne godt være mere opmærksomme på, at det faktisk berører mig,« siger Raymond Chan, der ikke selv kendte nogle af de kinesere, der druknede:

»Men jeg føler sympati for dem. De anede ikke, hvad de gik ind til. De gjorde det for pengene og havde et naivt billede af England som et sted, hvor man kunne tjene penge.«

Der bor ca. 150 kinesere i Morecambe i dag, men de fleste ønsker ikke at tale om ulykken eller om indvandring.

»De er bange for, at folk vil begynde at tro, at de er illegale. Derfor er der ikke mange, der har lyst til at tale om immigrationsemner,« siger Raymond Chan.

De følgende dage lagde befolkningen i den nærliggende by, Hest Bank, blomster på strandbredden, og samtidig fandt politiet nogle af de boliger, hvor kineserne havde boet. Man fandt usle boliger i Liverpool, nogle steder boede op til 40 kinesere i samme lejlighed og deltes om et toilet. Også i selve Morecambe levede kineserne i boliger, som var fyldt med rotter og stank af fiskegrej. En lugt, der spredte sig til nabolaget til omkring adressen Rydal Road 3 i Morecambe. Her boede 28 kinesere - nogle af dem døde i ulykken, de andre forsvandt kort efter.

»Der skete ikke noget«

»Vi havde en fornemmelse af, at de var her illegalt, og vi havde gjort myndighederne opmærksomme på det flere gange, men der skete ikke noget,« fortæller en nabo, der ønsker at være anonym.

Geraldine Smith har valgkamp-kontor i centrum af Morecambe, hun er politiker, medlem af Labour, og hun har siden ulykken arbejdet for at stoppe muslingefiskeriet i Morecambe Bay. Det skete i fredags.

På spørgsmålet om, hvorfor myndighederne ikke gjorde noget, siger hun:

»Kina tager ikke imod afviste asylansøgere, det ville være en langvarig proces, og derfor var kinesere lavt prioriteret. Derfor er der også behov for et bedre samarbejde med Kina, og det er ikke kun et problem, vi har i Storbritannien.«

Ifølge Geraldine Smith kunne drukneulykken have været sket hvor som helst.

Intet er gjort

»Hvad kan man gøre for at undgå, at en gruppe mennesker går ud en mørk og kold vinternat midt i Morecambe Bay? Hvordan kan man politisk forhindre det? Alle regeringer, der har været i det her land, kunne have gjort mere for at se efter, hvordan folk kommer ind hertil og for at beskytte grænserne stærkere,« siger hun.

Fire dage efter ulykken sigtede man tre mænd og to kvinder for uagtsomt manddrab, og lokale politifolk rejste til Kina i et forsøg på at finde de bagmænd, der tjener tykt på at sende desperate kinesere til det, de tror, er det forjættede land. Der er stadig to af de druknede kinesere, som ikke er fundet.

explorer@jp.dk

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten