Sitemap | Avanceret søgning |

Reportager

How do you do?
Til maj skal flere end 60 millioner briter til parlamentsvalg. Som optakt til valget ruller JP Explorer nu på Bed & Breakfast-rejse for at møde briterne i deres private stuer - upstairs og downstairs.
Publiceret 10-04-2005

Behersket bryllupsfest
Aberdeen havde glemt at pynte op til bryllup, da det kongelige brudepar, Charles og Camilla, kom forbi. Kun Camilla Parker Bowles var i stand til at sætte lidt gang i de skotske følelser.

Publiceret 11-04-2005

På bunden af oliemarkedet
Olieskibene ligger på stribe i havnen i den skotske by Aberdeen, der er hjemhavn for et af de største olieområder i verden. Oliebranchen er præget af skifteholdsarbejde - en arbejdsform, som kan være en udfordring for privatlivet. Men man vænner sig til det, siger nogle af besætningsmedlemmerne på dykkerskibet "DSND Pelican".

Publiceret 12-04-2005

Med næsen i sky
Siden 1886 har Glenfiddich produceret den verdenskendte whisky i Dufftown i det nordlige Skotland. Produktionen af en whisky kan tage op mod 64 år, og der er adskillige kontrolforløb undervejs. Miranda Gualtieriy er medlem af næsepanelet, der snuser sig frem til, om whiskyen har den rigtige duft.

Publiceret 13-04-2005

Et dyk ned i historien
En times sejlads fra Stromness ligger resterne af den tyske flåde fra Første Verdenskrig på 47 meters dybde. Det er med til at gøre Orkney Øerne til et af verdens bedste steder for vragdykkeri.

Publiceret 15-04-2005

Når man lever på en ø ...
Midt i sammenstødet mellem Nordsøen og Atlanterhavet ligger 70 forblæste øer - Orkney Øerne, der er hjemsted for knap 19.000 skotter. Her lever de deres helt eget ø-liv næsten 900 kilometer fra magtens centrum i London. Et liv, hvor man ikke behøver at låse døren. Et liv, hvor tingene går langsomt. Et liv med blæst, smalle veje og tusindvis af får på skaldede, grønne bakker. Nogle har boet her hele deres liv og kan ikke forestille sig andet. Nogle er vendt tilbage, mens andre er kommet hertil for at afslutte livet i Orkney-tempo.

Publiceret 17-04-2005

Nessie - et spørgsmål om tro
Loch Ness-uhyret deler vandene: Enten tror man på Nessie, eller også gør man ikke. Den 72 år gamle myte, turister og entusiaster på uhyre-jagt har for altid forandret livet omkring Loch Ness.

Publiceret 18-04-2005

Fem søstre mod en hel hær
De fem McCartney-søstre er blevet det nye symbol på fred i Nordirland. Efter at deres bror, Robert McCartney, blev dræbt i Belfast i slutningen af januar, har de brudt traditionen om tavshed og sendt direkte anklager mod den republikanske undergrundshær, IRA.

Publiceret 19-04-2005

Fra befrielseshær til mafia
Indtrykket af Nordirland er fredeligt. Og så alligevel kontrastfyldt. Katolske republikanere oplever, at deres egne folk - den Irske Republikanske Hær (IRA) - har fjernet sig fra den politiske sag og i dag mere fungerer som en mafia, der også skyder på sine egne.

Publiceret 19-04-2005

Den kinesiske tragedie i Morecambe
19 kinesiske muslingesamlere druknede ved Morecambe Bay sidste år. Ulykken afslørede omfattende organiseret menneskesmugling og illegal indvandring og rystede befolkningen. Og for kinesere i Morecambe Bay har tilværelsen ændret sig.

Publiceret 21-04-2005

»Han er stadig min helt«
35-årige Steve Allbutt var en af de første britiske soldater, der faldt i Irak. Hans enke, Debi Allbutt, har i løbet af de seneste to år fået flere forskellige forklaringer på, hvad der skete - mens hun sørger, venter hun stadig på den endelige redegørelse om, hvad der skete den 25. marts i 2003. Irak-krigen - premierminister Tony Blairs ømme tå - er et valgtema i Storbritannien.

Publiceret 24-04-2005

Uden for sæsonen
Candyfloss på dåse og blinkende lamper. Bingo, plastik og friture - velkommen til Blackpool. Engang var stedet arbejdernes foretrukne ferieby - på en kold onsdag uden for sæsonen minder Blackpool mest om et falmet ferieparadis. Men man skal ikke tage fejl: Briterne kommer her stadig, og de er glade, for i Blackpool er folk så venlige.

Publiceret 24-04-2005

Det handler om hjerteblod
Rugby gør noget ved briterne. Men hvorfor bliver de så grebet af spillet? Fordi det bliver spillet af rigtige mænd, der ikke piver, mænd med attitude. Og så er det simpelthen, fordi spillet flyder i vores blod, forklarer tilhængerne i Hull.

Publiceret 25-04-2005

Den muslimske trykkoger
Med 11. september, kampen mod terror og krigen i Irak er verden også blevet en anden for de 1,6 millioner muslimer i Storbritannien. Drømmen om det harmoniske, multikulturelle samfund er kommet under pres især i Bradford-området, som har en stor koncentration af muslimer.

Publiceret 26-04-2005

Karry-hovedstaden
Bradford er kendt som Mini-Pakistan. Det skyldes den store mængde pakistanere og indere, der kom i 1960'erne for at arbejde i byens uldindustri. Det har sat Bradford på landkortet som Europas indbydende karry-hovedstad, men det har også skabt et asiatisk parallel-samfund.

Publiceret 26-04-2005

Hull - et frygteligt, engelsk hul
Høj arbejdsløshed, kriminalitet og en lugt af død. Disse elementer har været med til at kåre Hull på den engelske østkyst som det værste sted at bo i Storbritannien. Borgmesteren er uenig - reportage fra en møgby.

Publiceret 27-04-2005

Færdig med Rover
En æra er slut, når den sidste britiskejede bilfabrik, Rover, lukker. Det får konsekvenser for tusindvis af mennesker, og i lokalområdet kan man allerede mærke en forandring.

Publiceret 28-04-2005

Hjemme hos Jamie Olivers far
Den verdenskendte mesterkok Jamie Oliver tilberedte sin første omelet på faderens restaurant, The Cricketers, nord for London. Trevor Oliver er stolt af sin søn, og i dag er det ham, der lærer af sønnen.

Publiceret 30-04-2005

Traditionen tro
Det koster over 250.000 kr. om året at have et barn på den legendariske kostskole, Rugby School, i Midtengland. Selv om skolen bevarer sine traditioner, forsøger rektor Patrick Derham at udvikle den i en mere moderne retning. Men han forbeholder sig sin ret til at dyrke eliten.

Publiceret 01-05-2005

Europas ældste sprog
Vejskilte, medier og offentlige kontorer er blot nogle af de steder, som de seneste 30 år har været præget af en kamp for overlevelsen af det walisiske sprog. I dag siger en femtedel af befolkningen croeso i stedet for welcome.

Publiceret 03-05-2005

Galathea 3

Da Galathea 3-ekspeditionen 25. april 2007 lagde til kaj ved Langelinie i København, sluttede alle tiders eventyr. Forskerne på ekspeditionsskibet bragte prøver, data og ny viden med hjem. Nu ligger de første resultater klar.
Læs mere om Galathea 3-ekspeditionen

Videnbanken

Videnbanken er indgangen til Morgenavisen Jyllands-Postens verden af viden. Her er samlet tusindvis af artikler, fotos, grafikker, undervisningsforløb, digitale kort og meget andet.
Søg i videnbanken

Projektrum

Et projektrum på viden.jp.dk giver dig mulighed for at lave dit eget udvalg af dokumenter fra portalen. Du kan også lave links til andre sites og uploade filer, som du gerne vil dele med andre.
Læs mere om projektrum

Undervisning

I en række temaer sættes fokus på aktuelle emner fra globalisering og klimaændringer til AIDS og truede dyr. Temaerne omfatter baggrundsartikler, temaer, fakta og undervisningsforløb med lærervejledninger og konkrete opgaver.
Gå til JPs undervisningstemaer

Multimedie

I multimedierummet finder du billedserier, videoer og multimediepræsentationer fra blandt andet Galathea 3-ekspeditionen.
Gå på opdagelse i multimedierummet

Mediarium

Besøg Jyllands-Postens Mediarium i Århus eller København og bliv journalist for en dag. Det er sjovt - men det giver også stof til eftertanke.
Læs mere om JPs Mediarium

Quiz og spil

Find et land i Afrika, tag Jorden rundt med Galathea, eller test din paratviden. Her finder du Jyllands-Postens videnspil, hvor du kan prøve dig selv eller udfordre en ven.
Test din viden her