Sitemap | Avanceret søgning |

Om bølger og egnsretter

Denne følelse havde jeg - Braveheart - da jeg vågnede i morges: Det kan ikke passe! Har natten virkelig tæmmet den storm, der i går kastede sig gennem den lille nordskotske by Thursos gader?

Af SANNE GRAM, BENJAMIN MUNK POVLSEN og LARS KRABBE (foto)

Publiceret 14-04-2005

Orkney Øerne

Og ville jeg om lidt kunne mødes med Sanne og Krabbe med et jeg-er-helt-ovenpå-smil, fordi skrækken for de frygtede 30 meter høje bølger viste sig at være ubegrundet?

Det var lyset, som maste sig vej ind gennem de turkisfarvede gardiner på mit værelse, der gav næring til min følelse af lettelse. Alt var stille - der var ikke en lyd af vinden. Faktisk mindede det mest af alt om en dejlig forårsmorgen.

Forsigtigt trak jeg gardinerne fra. Blot for at se, at dugen på det lille skotske flag under mit vindue stod lige så udstrakt som papirflagene på en fødselsdagskage.

Fastspændte stole

Med andre ord: Det blæste stadig, og kaptajnen på færgen informerede da også om, at sejladsen ville blive »temmelig hård - især den første halve time.«

Han fik ret, og vi fik en fornemmelse af, hvorfor samtlige stole på færgen M/V Hamnavoe var spændt fast til gulvet med stålvirer, og hvorfor tjeneren samlede kaffekopperne ind, så snart man havde taget den sidste slurk.

»Jeg synes, at I klarer det flot,« roste Land-Krabben de to unge sørøvere undervejs.

Kaptajn Sanne havde på forhånd holdt lav profil om sit forhold til at sejle, og hun formåede at bevare den usårlige attitude under overfarten. Faktisk havde hun overskud til at få arrangeret et besøg hos sin kollega på færgen, kaptajn James Tait.

En ung fyr, skulle det vise sig, der kom fra Shetlandsøerne - endnu længere mod nord - kendte derfra til hårdere sejlvejr. Han meddelte, at nok var dagen i dag så blæsende, at han havde lagt ruten om, men at der havde været meget værre dage på jobbet.

»Vi har oplevet, at bølgerne stod helt herop på broen (der taler vi nok omkring 30 meter - redaktionens vurdering), og det er vi jo altså ikke i nærheden af i dag,« sagde han og pillede lidt ved instrumentbrættet.


Om bølger og egnsretter (1)
Den første halve times sejlads fra Scrapster på fastlandet bød på 6 meter høje bølger, men her har de stolte exploratører vovet sig ud på dækket senere på turen.

Fly kontra færge

Dermed gav sejlturen svar på et af gårsdagens spørgsmål: Bølgerne var altså ikke 30 meter - James Taits bud var, at de var seks meter.

Endelig var der diskussionen om, hvorvidt et fly er mere stabilt end en færge, men herom kunne der dog ikke opnås enighed ved indsejlingen til Orkney Øerne.

Og nej, vi fik ikke brug for at kalde på McUlrik ud over rælingen.

Faktisk gik der ikke lang tid efter vores ankomst, før vi fik lyst til at kaste en af de lokale egnsretter i mavesækken, hvilket betød, at vi denne aften fandt os selv med menukortet på Indian Garden. Dermed har vi nu spist: italiensk, kinesisk og indisk.

Alt sammen udmærkede køkkener med spændende egnsretter - især hvis man er i andre egne end Storbritannien.

Derfor udsteder vi nu et løfte: Vi skal nok få testet de der fish and chips.

explorer@jp.dk

Hvis du vil vide mere