Sitemap | Avanceret søgning |

Om at få Skotland i blodet

Vi havde strittet imod - alle sammen. I dagevis havde vi talt med én tunge: Whisky var noget skidt, havde vi sagt. Det var bestemt ikke noget for os.

Af SANNE GRAM, BENJAMIN MUNK POVLSEN, LARS KRABBE (foto)

Publiceret 13-04-2005

Dufftown

Måske havde det været en forsvarsmekanisme, et værn mod at få Skotland alt for meget i blodet. For hvem har lyst til at være rødhåret - the scottish way? Hvem har oprigtigt talt lyst til at gå med kilt?

Forsvaret brød sammen omkring middagstid på Glenfiddich-destilleriet. Snart stod vi med andægtigt lukkede øjne og lod den gyldne væske suse rundt i små whisky-glas, inden vi sniffede på livet løs. Og så var det, at Skotland gik i årerne på os.

Her er tegn nummer ét: Under vores frokost sad Krabbe og kørte sin sorte te rundt i kruset, som var det en 12-årig single malt. Han lagde forsigtigt næsen ned mod de varme dampe - nøjagtigt som han havde lært det på whiskydestilleriet.

»Uhm... det er kørvel. Det her dufter af kørvel,« lød hans analyse.

Kasket med rødt hår

Her er tegn nummer to: En halv time senere måtte Sanne og Benjamin modvilligt, nej faktisk mere end det - vrede og fortørnede konstatere, at et eller andet (læs: whiskyen i blodet) havde fået dem til at iføre sig skotskternede kasketter med tilhørende rødt hår.

Godt nok er Sanne rødhåret af naturens hånd, men aldrig har det lignet kunstig kaminild, hævdede hun.


Om at få Skotland i blodet (1)

Skotternes røde hår stammer tilbage fra vikingetiden, mente Sanne. Og det måtte også betyde, at folk med rødt hår er søstærke, lød hendes konklusion.

Det fik imidlertid Benjamin til at tage sit røde hår af - for han mente bestemt ikke, at der var en sammenhæng mellem rødt hår og vikingerne.

En ny krise er på vej. I morgen skal vi ud at sejle, noget de røde vikinger gjorde en del. Så med Skotland i blodet skulle man tro, at Benjamin i bedste Braveheart-stil let kan sejle over Pentland Firth, som er farvandet mellem Skotland og Orkney Øerne.

»Hvis du skulle vælge mellem et fly og en færge, hvad ville dit valg så falde på?« spurgte Benjamin og kiggede på Krabbe.

»En færge,« svarede LandKrabben, som siden vi landede i Skotland har talt om, hvor store bølgerne på havet kan være.

»30 meter,« har hans højeste bud lydt på.

Indtil i dag har Benjamin forholdt sig tavs om emnet, og en uro bredte sig, da han skulle svare på sit eget spørgsmål. Især fordi vinden tog til, da Explorer-holdet nærmede sig kysten.

»Et fly er bare sådan mere stabilt, men jeg ved ikke helt, hvad jeg ville vælge,« indrømmede Braveheart.

Vikingegener

Indtil videre stoler Sanne på sit røde hår og sin forestilling om, at hun inderst inde har vikingegener, så nu står der tre spørgsmål tilbage.

  • Er bølgerne virkelig 30 meter høje?
  • Er et fly mere stabilt end en færge?
  • Klarer Braveheart og hans følge overfarten uden at skulle råbe efter McUlrik?

    Følg med i morgen.

    explorer@jp.dk

  • Hvis du vil vide mere