Sitemap | Avanceret søgning |

Singler: Partner søges

Singleklubberne trives i de australske storbyer. I et land med høj skilsmisseprocent er de en praktisk mulighed for enlige på udkig efter eneste ene.

Af KIRSTEN ELLEY, JETTE MEIER CARLSEN og MORTEN FAUERBY (foto)
Publiceret 26-08-2000

Adelaide

Julie er 40 år, single, barnløs og bitter, som hun siger med et glimt i øjet og en drink i hånden. Sue, hendes veninde, er 33 år. Også barnløs og single, men ikke bitter. For hun vil slet ikke have børn.

Til gengæld vil de begge gerne have en mand. Det er derfor de er her igen i aften, muntre og klædt på til noble narrestreger. Men det er ikke så let nu til dags.

Mange australske mænd har svært ved at accepterer kvinder i ledende jobs og ligestilling på hjemmefronten, fortæller de to veninder, som begge har erfaringer fra andre af byens singleklubber - og mødte hinanden i "Just Good Friends".

»Vi har besluttet, at vi vil have en mand og ikke en søn. Vi vil ikke være mor for en voksen mand - og heller ikke spille andenviolin for en gift mand. Sådan nogle mænd kan man nemlig sagtens få, men så hellere blive ved med at være alene,« fastslår Julie, en buttet kvinde med langt, sort hår.

Om få dage rejser hun på ferie til Irland. Der glæder hun sig til blandt andet at skulle deltage i et kæmpestort single-arrangement. For at få en irer i sit hus (netop købt og betalt af hende selv), det kunne hun altså godt tænke sig, erklærer hun rapt, mens en mand i trediverne grinende slutter sig til.

Robert hedder manden, der også er aftenens heldige vinder af et lækkert hotelophold for to. Vundet på billetten til denne aftens cocktailparty under de kulørte lamper hos singleklubben "Just Good Friends". Nu mangler han bare at finde en pige at dele oplevelsen med.

Partnerjagt
Og det er formålet for de fleste af de omkring 50 forsamlede mænd og kvinder: At finde en partner.

Mens musikken spiller op til dans i stuen i den eksklusive private villa til tre mio. kr. i det pæne forstadskvarter, og en kvinde går rundt med fyldte fade, bliver der cirkuleret, sludret, studeret og for de heldige udvekslet telefonnumre eller holdt i hånd.

Lyset er dæmpet, stemningen er hyggelig og afslappet. Uden for i haven er der bål. Folk går ud og ind af huset. Snakker, nipper lidt til maden og tager sig endnu et glas vin eller juice. Det kunne være en privat sammenkomst, hvis ikke det var for de hvide mærkater med navn på, som alle bærer på brystet - og hvis ikke musikken indimellem blev dæmpet, for at Robert Freak professionelt kan tage ordet.


Partner søges (1)
Robert Freak leder "Just Good Friends" - en af de mange singleklubber, hvor enlige på jagt efter en partner kan møde ligesindede.
Foto: Morten Fauerby

Han er aftenens stilfulde vært, ejeren af villaen med tilhørende tennisbane, og mangeårig leder af singleklubben "Just Good Friends" i millionbyen Adelaide i delstaten South Australia. Iført sorte bukser, hvid skjorte og butterfly byder han velkommen, redegør for aftenens praktiske forløb og fortæller om tilmeldingsfrister til kommende arrangementer. Blandt andet bliver der arrangeret ture til De Olympiske Lege i Sydney.

Begivenhedskage
Lidt senere er det også Robert Freak, der skærer en stor flødeskumslagkage for. Det virker nærmest som en symbolsk handling - for det er tidspunktet, hvor medlemmerne annoncerer store begivenheder eller fejrer vigtige oplevelser. Det kan være et nyt hus, et nyt job eller en god orgasme - dybeste set handler det om evnen til at fejre noget og glæde sig, forklarer den lille mørkhårede mand, der er tidligere forretningsmand, elitesportsmand og indehaver af adskillige terapeutiske uddannelser.

Det præger hans indstilling til "Just Good Friends" - ligesom det præger hans hjem. Over alt i huset; på dørene, på badeværelset hænger små glade tegninger og bekræftende motto a la "Du er smuk" og "Tro på dig selv".

"Just Good Friends" tilbyder godt nok computerbaserede kontakter mellem søgende sjæle, men noget egentligt kontaktbureau er klubben overhovedet ikke, understreger Robert Freak.

Nåleøjet
Alle skal igennem optagelsesinterview, og flere bliver afvist. Man skal ikke tro, at et medlemskab i "Just Good Friends" er ensbetydende med en vidunderlig romance eller mødet med den eneste ene. Derimod introduceres man til en gruppe interessante og veluddannede mennesker - og det indebærer muligheder.

»Vi tilbyder en række forskellige aktiviteter i en tryg og respektfuld atmosfære. Ved at opleve noget sammen, får medlemmerne mulighed for at udvikle venskaber, og det tror vi på er det bedste grundlag for mere intime forhold - hvis og når man måtte ønske det.«

Arrangementerne er ud over cocktail-parties hestevæddeløb, tennis, bush-vandringer, teaterture, middage, fordrag og kurser om personlighedsudvikling. De omkring 500 medlemmer betaler for at deltage i de enkelte arrangementer, ligesom de betaler et årligt kontingent på knap 2000 danske kroner, det første år de er medlem.

Ikke helt spildt
Og der er vist gået mere business end hensyn til gæsterne i aftenens party, mener Paz og Alison, der står lidt for sig selv bag den åbne køkkenbar i stuen.

De er utilfredse med både udvalget og aldersgennemsnittet på aftenens deltagere. Men derudover har de fattet sympati for hinanden, udvekslet telefonnumre og planlagt at gå ud sammen i løbet af ugen, så helt spildt er pengene ikke. 22 dollars (110 kr.) er prisen for at deltage i dette cocktailparty, og det er altså meget, når man ikke drikker alkohol, hvisker Paz, som er 44 år og musiklærer.

Han har aldrig været gift og har ingen børn. Det har Alison, som han står og synes rigtig godt om. Hun er 41 år og har et barn på otte år.

Paz har været medlem af "Just Good Friends" i flere omgange og »se, hende der den lyshårede har jeg haft et forhold til. I to år. Det stoppede, fordi hun ville have, at vi skulle flytte sammen. Hun har fire børn. Det havde jeg ikke lyst til. Vi brød for flere måneder siden, og vi har ikke talt sammen siden. Heller ikke i aften. Men det sjove er, at hun tidligere har haft en anden partner, som hun også mødte her i klubben. Og han er her også i aftenen,« fortæller Paz smilende og lige så åbenhjertigt og imødekommende som aftenens øvrige deltagere.

Praktisk foranstaltning
Der er intet flovt eller pinligt ved at være medlem af en singleklub i Australien. Det er en praktisk foranstaltning i et land med mange skilsmisser og et stigende antal singler. Ganske enkelt et fornuftigt sted at møde ligesindede.

Flere af aftenens deltagere har prøvet andre singleklubber. Blandt andet "Dinner for Six", som tilsyneladende er populær.

Det er en forening, som arrangerer middage for seks personer, der ikke kender hinanden i forvejen. Julie er medlem, og som hun siger, så er en god middag det værste, man kan få ud af det.

For det er stadig ikke sjovt at gå ud i byen som enlig kvinde, der vil mere end sex. Det er et kødmarked derude, og mange har stadig den opfattelse, at en kvinde alene ved baren i byen bare venter på at blive samlet op.

Men det er nu heller ikke sjovt for en enlig mand, fremhæver Geoff, en tiltrækkende mand i striksweater og begyndelsen af 50'erne.

Han er ny i klubben. Han så en annonce i avisen, og det er første gang i aften, og jo, han har da kigget sig lidt omkring, siger han genert.

Geoff har to voksne børn og eget firma. Han har penge nok, men det bliver man jo ikke lykkelig af, understreger han og tilføjer, at han er på udkig efter et seriøst forhold. Ikke nogen hurtige affærer til ham.

Men det er svært. For tre år siden døde hans kone, som han havde været lykkeligt gift med siden skolealderen. Den eneste kvinde i hans liv. Først for nylig har han følt, at han var ved at være klar til et nyt forhold.

»Jeg har haft flere kvinder, som jeg har inviteret ud til middag og biografen. Men jeg har ikke haft lyst til mere, og kvinder tror straks man er bøsse, hvis ikke man prøver at få dem med hjem i seng. De bliver nærmest sure,« forklarer han og får snart selskab af en mørkhåret, lidt ældre kvinde.

Enlig og ensom
Det er Colleen, der er 57 år og fraskilt.

Hun arbejder på et offentligt kontor, og heldigvis bor hendes datter hos hende for tiden. Det er så hyggeligt.

For indimellem kan det godt føles ensomt at være enlig kvinde og midt i livet. Pigevenner kan man sagtens få, men mandevenner kniber det med. Og par inviterer par, sådan er det. Derfor er singleklubberne stedet for at få udvidet sit sociale netværk.

Colleen forventer ikke at finde supermanden her i aften. Faktisk tror hun ikke længere på, at der findes spændende mænd i Adelaide. Hun smiler og trækker på skulderen. Klokken er 22.30. Det begynder så småt at tynde ud. Geoff har været omsværmet og hele tiden kunnet ses i selskab med kvinder. Nu har han stilfærdigt og alene forladt festen.

De to veninder Sue og Julie er i opløftet stemning på vej videre i byen. En midaldrende mænd ved navn Louis får et klem af en rund, nedringet kvinde i sort. De to har truffet hinanden i aften. Og i næste uge er der endnu et arrangement i Just Good Friends.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten


Ved bålet
Udenfor var der tændt et lille bål, hvor de gæster, som fandt sammen, kunne sidde og snakke i flammernes skær.
Foto: Morten Fauerby

Familie
Ægteskaber
5,9 nye ægteskaber pr. 1000 indbyggere i 1998 (DK: 6,5)
27,7 er gennemsnitsalderen ved første ægteskab for kvinder (DK alle ægteskaber: 32,7)
29,9 er gennemsnitsalderen ved første ægteskab for mænd (DK alle ægteskaber: 35,3)

Skilsmisser
12,5 skilsmisser pr. 1000 gifte par i 1998 (DK: 11,5)

Børn
Kvinders gennemsnitlige alder ved fødsler: 29,4 år (DK: 26,5 ved første barns fødsel)
1,78 børn pr. kvinde (DK: 1,75)
28 pct. af alle australske kvinder er barnløse.
53 pct. af alle kvinderne i Australien har arbejde.