Sitemap | Avanceret søgning |

Med Elvis i kufferten

"The King & Countryshow" er på plakaten. De konkurrerer om publikums gunst med alverdens spillemaskiner.

Af KIRSTEN ELLEY, JETTE MEIER CARLSEN og MORTEN FAUERBY (foto)
Publiceret 23-08-2000

Broken Hill


THE KING
Brett McMillan gør klar til en tur på scenen som Elvis.

Engang drømte Sheryl Anne Wheaton om Broadway og egen garderobe med en stjerne uden på døren.

I dag smiler hun af de gamle drømme og klæder om skulder ved skulder med sine tre kollegaer på en stump plads bag scenen. Hun er fuldt ud tilfreds med at stå på scenen i The Musicians Club i Broken Hill, foran rækken af kunstige fredsliljer og et publikum, der for de flestes vedkommende for længst har passeret pensionsalderen.

Knap 200 mænd og kvinder har betalt 3 dollars og 20 cent for en plads på de laksefarve vinylstole i den store sal, hvor "The King & Countryshow" denne tidlige eftermiddag er på plakaten.

Publikum kommer i god tid. Og får valuta for pengene.

Der er kulørte lamper, sang og musik. En par vittigheder, et glimt i øjet og en masse tempo og sceneskift.

Det er et velsmurt show.


PUBLIKUM VENTER
Fra venstre Sheryl Anne Wheaton, Brett McMillan som Elvis, Pam Postlethwaite og Roy Daniels er klar til at gå på scenen.

Hele armen
Sheryl Anne Wheaton, hendes mand Brett McMillan og Roy Daniels giver den hele armen - og salen er med.

Krogede kroppe under hæklede sjaler følger taktfast rytmerne, mens sprøde gamle stemmer synger med på de kendteste sange. Og når tonerne indimellem bliver særligt sentimentale, ses en enkelt tåre på mangen en rynket kind.

Det er sange af navne som Hank Williams, Jonny Cash, Dolly Parton og Tammy Wynette. Samt naturligvis The King - Elvis. I næsten egen høje person. Men det er først i anden halvdel af showet.

I to fulde timer - afbrudt af et kvarters pause - er der konstant en sang på læben af "The King & Countryshow", som har baggrundsmusikken med hjemmefra på bånd. Det har Roy Daniels sørget for. Han er 51 år og "manden med den gyldne stemme" - et tilnavn han fik i den klub i Brisbane i Queensland, hvor han i næsten 20 år optrådte som sanger. De senere år blandt andet sammen med Sheryl og Brett, der er henholdsvis 32 og 31 år.

For et par år siden lukkede klubben, hvor de arbejdede. Derefter dannede Roy Daniels og Sheryl Anne Wheaton duet og optrådte i andre klubber, mens Brett McMillan gav den som blandt andet komiker. Alle kan de lidt af hvert på en scene.


Med Elvis i kufferten (3)
THE KING & COUNTRYSHOW - Roy Daniels og Sheryl Anne Wheaton som backing-gruppe for "The King".

En drøm
Sheryl er født og opvokset i Canada og har som den eneste af de tre modtaget professionel undervisning på sang- og danseskoler i sit hjemland. Hun og Brett har været gift i knap syv år og i øjeblikket arbejder de hårdt for at stifte familie, fortæller hun frejdigt og understreger, at eventuel fremtidig familieforøgelse ikke får hende ned fra scenen.

Godtnok drømte hun engang om berømmelse og Broadway, men hun har lært, at det vigtigste er at være lykkelig med det, man laver - og dem man laver det sammen med. Så skidt med, hvor det foregår.

Og Sheryl elsker at optræde. At synge og danse.

Derfor var både hun og Brett også straks med på tanken, da Roy Daniels foreslog, at de alle tre skulle optræde sammen og turnere rundt i Australien. Sådan mest for oplevelsens skyld. Og naturligvis skulle Roys kone Pam med.

De to har kendt hinanden, siden de var 16 år. De har været gift i 36 år - og "taler stadig sammen", som Pam med de lyse velsiddende lokker udtrykker det.

Hun kalder sig selv sin mands største fan, for han kan mere end synge. Han har udstråling og er en rigtig entertainer, fremhæver hun. Hidtil har hun mest taget sig af deres børn, men de to sønner er voksne nu, så hvorfor ikke være "roadie" for en stund.


FORBEREDELSE
Håret skal sættes og korsettet spændes før scenen erobres.

En time som Elvis
Personligt er Pam Daniels for genert til scenen. Hun er tilfreds med at være ansvarlig for de praktiske ting i forbindelse med gruppens optræden og sørger f. eks. for at kostumerne er i orden og hænger parate, hvor de skal. Det er også hende, der står for salget af CD´er. Gruppen har udgivet et par stykker med countrymusik.

Roy Daniels selv har smilehuller, overskæg og Pams navn tatoveret på armen. Det er ham, som har strikket "The King & Countryshow" sammen - og som foreslog, at Brett McMillan tog en hel time på scenen som Elvis. En manager sørger for, at gruppen stort set hver dag har et publikum de tre uger - og i alt 12.000 km - turnéen varer.

De har prøvet det et par gange før. Og det er altså ikke noget, man bliver millionær af, understreger Brett McMillan. Det giver dog lidt flere penge end det daglige arbejde som festmusiker i Brisbane, og der er råd til en ordentlig ferie.

Men så gør de også, hvad de kan for at holde udgifterne nede undervejs. Og vigtigst af alt. De skaber selv deres liv.

Egen madkasse
De rejser altid rundt med en kasse mad, så de ikke behøver spise i byen tre gange om dagen. Ellers får honoraret hurtigt ben at gå på, forklarede Roy Daniels, da JP Explorer første gang hilser på gruppen en tidlig morgen på gårdspladsen foran budget-motellet i den gamle guldgraverby Broken Hill i New South Wales.

Det var inden højttalerne blev tændt i den store sal i Musicians Club. I sig selv et stykke australsk kulturhistorie.

Enhver bare lidt større australsk by med respekt for sig selv har mindst et par klubber, hvor man for et beskedent årligt beløb får adgang til socialt samvær i pæne omgivelser. Med dørmænd, kaffebarer, restauranter og diverse underholdning.

I Australiens er optræden i klubberne en almindelig og ofte nødvendig vej mod et større publikum, og et hav af unge bands er bestandigt på farten i de utallige klubber. Klubberne er desuden rammen om en af australiernes største lidenskaber: Spil.

Australien er et af de lande i verden, som har flest spillemaskiner per indbygger, og mange kommer i klubberne med det primære formål at sidde ved de enarmede tyveknægte.

Spille- og snakkeferie
Som f. eks. den 69-årige Down Hampton, der hellere vil sidde og hygge sig ved spillemaskinen end opleve "The King & Countryshow" i den tilstødende sal. Hun er fra Adelaide og har inviteret sine to voksne døtre med på spille- og snakkeferie nogle dage i Broken Hill. 50 dollars (300 kr.) er der afsat til spil pr. person pr. dag. Det er niende år i træk, hun holder ferie her i klubben - "de har sådan nogle gode spillemaskiner".

Overalt findes der spil i alle afskygninger. Og skulle det giver problemer, kan man finde telefonnummeret på G-linjen på skranken i receptionen. G-linjen tilbyder anonym hjælp til ludomaner.


SALEN KOGER
Arthur og Betty Dooley nyder Elvis i Broken Hills musik klub.

Men det var et sidespring. For i salen hos "The King og Countryshow" er der ikke brug for den slags lige nu. Opmærksomheden er rettet mod scenen.

Det gælder også for Arthur og Betty Dooley. Det 74-årige ægtepar er medlem af Musicians Club for især musikarrangementernes skyld. De sidder på første række på de laksefarvede stole og glæder sig over en god oplevelse.

Da Elvis kommer på scenen, overgiver de sig fuldstændigt til de kære minder i de gamle hits. Nynner med og bruger hele kroppen. Men han er også god Elvis - eller rettere sagt Brett, som lægger ud med at sige, at der "inden i os alle er en Elvis, der vil ud".

Hans egen indre Elvis kommer ud i dag. Og en del af publikums med. Elvis stønner og vrider sig - og får både hvin og bragende bifald tilbage. Han er populær.

Jo, den gruppe er virkelig god, nikker Betty Dooley og lade foden følge rytmerne i gulvet.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Hvis du vil vide mere