Sitemap | Avanceret søgning |

Ranke mænd i sadlen

Med cowboyromantikken er det så som så.

Af Tekst og foto: MORTEN FAUERBY
Publiceret 28-07-2000

Men på de store farme i Queensland, Australien, er der stadig brug for forstandige folk, med tag på kvæget.


Ranke mænd i sadlen (1)
Ved solopgang starter arbejdsdagen for de australske stockmen.

Før solen stod op var de i sadlerne. De red ud mod de vide horisonter med kvæget travende foran i en støvsky. De var et med naturen, sådan som de red mod øst. Mod vest. Mod syd. Alt efter, hvor græsset var grønnest og kødpriserne højest.

I dag er der længere mellem dem, der er kendt som cowboys andre steder, men som i Australien hedder stockmen, med underkategorier som jackaroo, drover og ringer.

Mark Wyatt er 31 år og en af dem. »Stockman« , kalder han sig blot. Han er en senet mand uden fast job og på hyppig rundrejse efter den næste ugeløn. Syv dage har det taget ham at nå frem fra det sydlige Australien til jobsamtale i Longreach i Queensland. Med sig på rejsen i den gule pick-up har han kone, en hund og det yngste af ni børn.

Det bliver stadig sværere at finde arbejde som jackaroo. Især arbejde af længere varighed. Sæsonarbejde og lejlighedsvis ansættelse er dagens orden, for små vævre enmands-helikoptere overtager mere og mere af arbejdet med at genne kvæg på de gigantiske farme, der har råd.


Ranke mænd i sadlen (2)
Kvægflok på vej over sletterne en varm eftermiddag.

Skal kvæget drives frem over længere strækninger, er det maskinerne, der sættes ind. Farmens jackaroos venter ved vejs ende, ved foldene, togvognene eller lastvognene, og fuldende den sidste del af arbejdet med at få de enorme dyreflokke på plads i folde og båse.

Jackaroos er tålmodige mænd. De sidder ranke i sadlerne i timevis, før dyrene nærmer sig med den svirrende helikopter som højlydt varsel. To tredjedel af de jackaroos, der for ti år siden var nødvendige på de største farme i Queensland, er ikke i faget længere. De, der er eller var, har stolthed som varemærke.

De bedste prøver kræfter med hinanden på de populære rodeoshows, som hver by i området med respekt for sig selv er vært for mindst en gang om året. For de ypperste af mændene er netop disse shows blevet en levevej. Skyhøje præmier står på spil til den, der behersker præcisionsarbejdet med tyr og hest allerbedst.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Hvis du vil vide mere