Sitemap | Avanceret søgning |

Wayne og Dianne

Wayne og Dianne Risson har gjort, hvad mange drømmer om, men få tør realisere. De har udskiftet karrieren og villaen i det pæne forstadskvarter med den store åbne himmel, de endeløse landeveje og friheden til at lade firehjulstrækkeren føre dem og campingvognen ad nye og ukendte veje.

Af KIRSTEN ELLEY, JETTE MEIER CARLSEN og MORTEN FAUERBY
Publiceret 20-07-2000

Cloncurry

Måske for at nyde en smuk solnedgang, samværet med gode venner eller det fascinerende syn af tre ørne fortærende en død kænguro. Måske for at sælge australske cowboyhatte til turister og indfødte - i et hjørne af de elegante stormagasiner i kystbyerne, eller på markedet i en tilfældig gudsforladt lille flække som f. eks. her i Cloncurry.

De kan bedst lide miljøet på markedspladserne i de små byer, men i dag er teltet og hattene for længst pakket sammen til fordel for tilbagelænet hygge og god musik under de skyggefulder træer i baghaven ved The Post Office Hotel i Cloncurry. Der skal være tid til at nyde livet.

Det er meningen med det hele. Og skønt de er rejsende i cowboyhatte, og der er rodeo i udkanten af byen, har de end ikke gidet prøve sælge hatte til rodeo-folkene. Der ville alligevel ikke blive solgt ret mange.

Cloncurry er nemlig hattemæssigt "Akurba" -land. Det er navnet på en særlig slags cowboy-hatte med bred skygge, specielt velegnet til det indre Queensland, hvor solen skinner året rundt.

Wayne og Dianne sælger kun de bløde cowboyhatte, blandt de såkaldte "jackarooes"- formænd på farmene. De er lavet af kænguroskind og har en fleksibel fordybning til regnvand i toppen. De fylder ikke ret meget i bagagerummet, og det er vigtigt, når man som de to har valgt et liv på træk.

Gjorde det rigtige
Det er tre år siden, den 49-årige Wayne Risson var ved at gå ned med flaget på grund af sit stressende job som mellemleder i en større produktionsvirksomhed i kystbyen Bundaberg.

»Wayne har altid elsket de store vidder, naturen og ensomheden, og så var det, at jeg fik den ide, at vi kunne gøre os fri af økonomiske forpligtelser og begynde en anden slags tilværelse - og det gjorde vi. Vores to døtre er store, de lever deres eget liv. Min søster døde af kræft sidste år. Hun var kun 51, men det bestyrkede mig i, at vi har gjort det rigtige. Livet kan ikke vente,« fastslår Dianne med et alvorligt glimt i de smilende øjne.

Hun er 48 år og uddannet frisør, men savner hverken sit tidligere deltidsjob eller det store hus, der krævede en masse rengøring. Nok er campingvognen mindre, men den rummer, hvad de skal bruge, og til gengæld ser hun sin mand langt mere end tidligere. Pengene fra salget af huset er bundet i investeringer til alderdommen, og da eneste sikre indtægt er en beskeden offentlig ugentlig ydelse på omkring 80 dollars (ca. 400 kroner) er der ikke råd til f.eks. nyt modetøj.

Dianne trækker på skuldrende. Skidt med det materielle, hun har alligevel aldrig været nogen modehaj. Faktisk er de så glade for deres frie tilværelse, at de netop har besluttet sig for, at de hver for sig vil fortsætte livsformen, hvis den anden skulle falde bort - det har de mødt flere der gør, fortæller Wayne imødekommende.

Parret har aldrig været uden for Australiens grænser, men hvorfor skulle de også det. Landet er så stort, at det sagtens tilfredsstiller deres trang til både ensomhed og nye oplevelser. Hidtil har de tilbragt tiden i Queensland, men efter aftale med nogle venner har de netop besluttet sig for at køre til Northern Territory og derefter måske udforske andre egne af Australien. De har tid nok.

Deres nye liv er først lige begyndt.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten


Wayne og Dianne Risson
Foto: Morten Fauerby

Det vilde vesten i Australien
Cloncurry er en flække med kun 2200 indbyggere, men byens rodeo tiltrækker både landets bedste cowboys og folk fra nær og fjern.

Vi mødte ægteparret Val og Rusty Dart, der kom for at deltage i den samtidige country-festival. Dianne og Wayne Risson gjorde tilfældigvis ophold i byen, før de drog videre mod vest med cowboyhatte i firehjulstrækkerens bagagerum.

Hvis du vil vide mere