Sitemap | Avanceret søgning |

Reportager

Down under
JP Explorer lander fredag den 14. juli i Australien på den anden side af kloden. Frem til åbningen af De olympiske Lege i Sydney vil besætningen i ord og billeder rapportere fra det vældige kontinent, der byder på alt fra endeløse ørkenlandskaber med løst hængende telefonledninger og tørstige fluer til vældige regnskove og pulserende byer. De skrivende eksploratører er blevet til eksploratricer, og bagagen omfatter nu også læbestift og højhælede sko.
Publiceret 08-07-2000

Down, down under
Godt 4000 mænd og fire kvinder har døden som følgesvend, når de arbejder i de dybe, sorte skakter i Australiens største kobbermine i Mt. Isa. Det er ensomt og hårdt og sætter sit præg på krop og sjæl.

Publiceret 17-07-2000

Rusty og Valerie
Rusty og Valerie Dart er selvlysende eksempler på, at kærlighed ikke har nogen alder. De blev gift for nøjagtig et år siden efter blot tre måneders bekendskab, og øjnene stråler af lykke.

Publiceret 20-07-2000

Wayne og Dianne
Wayne og Dianne Risson har gjort, hvad mange drømmer om, men få tør realisere. De har udskiftet karrieren og villaen i det pæne forstadskvarter med den store åbne himmel, de endeløse landeveje og friheden til at lade firehjulstrækkeren føre dem og campingvognen ad nye og ukendte veje.

Publiceret 20-07-2000

McDonald har en farm
Don McDonald er den største private jordbesidder i Queensland. Hans 14 gårde spredt ud over delstaten dækker i alt 36.000 kvadratkilometer, hvilket svarer til knap Danmarks størrelse. Der er 130.000 styk kødkvæg, 120 ansatte og fire helikoptere.

Publiceret 22-07-2000

I Crocodile Dundees fodspor
Optagelserne til den tredje Crocodile Dundee-film begynder den 7. august i McKinlay, hvor Walkabout Creek Hotel er midtpunkt.

Publiceret 25-07-2000

Et liv på sidelinjen
Småbyer ligger spredt ud over det meste af Australien. Virksomheder er der ingen af, butikker lukker, og de unge, der drager til kystbyerne for at uddanne sig , vender sjældent tilbage. JP Explorer har besøgt Baralaba i Queensland i søgen efter den australske landsbysjæl.

Publiceret 27-07-2000

Ranke mænd i sadlen
Med cowboyromantikken er det så som så.

Publiceret 28-07-2000

Den sorte ghetto
Woorabinda er et sørgeligt møde med den australske urbefolkning. Vold, druk og selvmord hører til dagens orden - og det kan være svært at få øje på håbet. Men måske for børnene.

Publiceret 29-07-2000

Verden ifølge Mrs McCabe
Donna McCabe er husmor i det østlige Australien. Trods velstand ikke nogen særligt attråværdig stilling, er Mrs McCabe og hendes medsøstre enige om.

Publiceret 03-08-2000

On the road
Jyllands-Postens explorerhold kommer i det poetiske hjørne efter mødet med den australske uendelighed.

Publiceret 05-08-2000

Snorkelforskerne
One Tree Island er en enestående smuk oase for videnskabsmænd med lidenskab for koraller. Havbiologerne slår sig ned i den primitive hytte på øen og dykker dagen lang i Australiens største koralrev, Great Barrier Reef.

Publiceret 05-08-2000

Kostskolen
Stonehenge er langt væk. Så langt fra alt, at børnene må sendes på kostskole som 12-årige. JP Explorer mødte en mor, der længes efter sin dreng. I går overbragte vi en kærlig hilsen til sønnen i storbyen.

Publiceret 09-08-2000

En næsten lykkelig mand
20 år i militæret - og så er pensionen hjemme. »Ikke så ringe endda,« mener sergent Saunders.

Publiceret 11-08-2000

På vingerne for fred
Der er i stigende omfang bud efter Australien som fredsskaber i Sydøstasien. Et par tusind mand er fast udstationeret i Østtimor for at genoprette freden, og lignende opgaver kan komme på tale i andre nabolande.

Publiceret 11-08-2000

Højt skum
Livet på ryggen af et surfbræt er en glødende lidenskab for tusindvis af australiere. De mødes på Guldkystens blændende hvide strande, hvor de brusende blå bølger er deres legeplads. Byen Surfers Paradise bærer med rette og stolthed sit navn. Her omkring er surfernes mekka.

Publiceret 12-08-2000

Den lille mands stemme på retur
Den rødhårede Pauline Hanson med de højreorienterede synspunkter var »den lille mand«s politiske stemme i Australien. Nu kæmper Hansons parti mod opløsning - men den sociale bitterhed og frustration er intakt.

Publiceret 18-08-2000

23 km til klassekammerat
Alex Upham er et af de australske outback-børn, der må gå i skole via en skrattende radioforbindelse.

Publiceret 19-08-2000

Skolegang via radio
Mange australske børn bor så langt fra alting, at de ikke kan gå i skole på sædvanlig vis. De undervises derfor gennem radioen i "School of the Air".

Publiceret 19-08-2000

Med Elvis i kufferten
"The King & Countryshow" er på plakaten. De konkurrerer om publikums gunst med alverdens spillemaskiner.

Publiceret 23-08-2000

Jaws i virkeligheden
Rodney Fox har prøvet alle menneskers skræk: at blive ædt af en haj. Han overlevede dog, og siden har hajer været hele hans liv.

Publiceret 25-08-2000

Vinbonden i Barossa Valley
Vingården Yalumba i Barossa Valley er den tiendestørste vinproducent i Australien. Yalumba har i over 150 år dyrket vin, og på stedet regerer femte generation af familien Hill Smith.

Publiceret 25-08-2000

Singler: Partner søges
Singleklubberne trives i de australske storbyer. I et land med høj skilsmisseprocent er de en praktisk mulighed for enlige på udkig efter eneste ene.

Publiceret 26-08-2000

Kampen mod uretten
Undskyldning til og forsoning med Australiens urbefolkning er en af de største gordiske knuder i landets politik. Store demonstrationer ventes i Sydney, nu da hele verdens kameralinser bliver vendt mod byen i forbindelse med De olympiske Lege.

Publiceret 29-08-2000

De vil frem for alt være stenrige
»Jeg kan ingenting, men jeg tænker kreativt og er god til at tjene penge. En kreativ tankegang er altafgørende i dag. Og hvis du har pengene, har du magten,« erklærer Niels Herholdt, der sammen med kæresten Anna Utzon landede på den anden side af kloden i 1997.

Publiceret 01-09-2000

Smagen af bush
Madkendere rejser langt for at gæste restauranten Red Ochre i Australiens madmekka, Adelaide. Chefkokken Andrew Fielke pirrer nemlig alle sanser ved at kreere mad med hidtil ukendt smag fra frugter og krydderier hentet i den australske bush.

Publiceret 01-09-2000

Den venlige by
Sydney er en betagende by. Smuk, gæstfri og frisindet.

Publiceret 09-09-2000

En gæstfri vært
Forberedelserne til De Olympiske Lege i Sydney har stået på i årevis. Men Sydney er andet end OL - for eksempel en af verdens smukkeste og reneste storbyer, mener Explorer-holdet.

Publiceret 09-09-2000

Galathea 3

Da Galathea 3-ekspeditionen 25. april 2007 lagde til kaj ved Langelinie i København, sluttede alle tiders eventyr. Forskerne på ekspeditionsskibet bragte prøver, data og ny viden med hjem. Nu ligger de første resultater klar.
Læs mere om Galathea 3-ekspeditionen

Videnbanken

Videnbanken er indgangen til Morgenavisen Jyllands-Postens verden af viden. Her er samlet tusindvis af artikler, fotos, grafikker, undervisningsforløb, digitale kort og meget andet.
Søg i videnbanken

Projektrum

Et projektrum på viden.jp.dk giver dig mulighed for at lave dit eget udvalg af dokumenter fra portalen. Du kan også lave links til andre sites og uploade filer, som du gerne vil dele med andre.
Læs mere om projektrum

Undervisning

I en række temaer sættes fokus på aktuelle emner fra globalisering og klimaændringer til AIDS og truede dyr. Temaerne omfatter baggrundsartikler, temaer, fakta og undervisningsforløb med lærervejledninger og konkrete opgaver.
Gå til JPs undervisningstemaer

Multimedie

I multimedierummet finder du billedserier, videoer og multimediepræsentationer fra blandt andet Galathea 3-ekspeditionen.
Gå på opdagelse i multimedierummet

Mediarium

Besøg Jyllands-Postens Mediarium i Århus eller København og bliv journalist for en dag. Det er sjovt - men det giver også stof til eftertanke.
Læs mere om JPs Mediarium

Quiz og spil

Find et land i Afrika, tag Jorden rundt med Galathea, eller test din paratviden. Her finder du Jyllands-Postens videnspil, hvor du kan prøve dig selv eller udfordre en ven.
Test din viden her