Sitemap | Avanceret søgning |

Fra den ene ende til den anden

JP Explorer kommer i det filosofiske hjørne, som Beautyboksen æder sig ad brede motorveje igennem det frodige, grønne landskab i den sydlige og mest befolkede del af Australien.

Publiceret 26-08-2000

Canberra, lørdag d. 26. august 2000Fra den ene ende til den anden (1)
Fra Stenbroen og Outbacken.
Foto: Morten Fauerby

Fra Adelaide til Melbourne, Canberra og Sydney.


Det er utroligt som et land, godtnok et kontinent, kan variere. Fra land til by. Fra den ene ende til den anden. Og på alle måder.


I outbacken er landskabet råt, rødt og sparsomt. Stilheden er monumental, horisonten nærmest uendelig og vejkanterne spækket med døde kænguruer.


Man kører i støvede pick-ups med enorme kofangere som værn mod de løstgående dyr.


I de bittesmå byer har både mænd og kvinder grove arbejdshænder og går i ternede skjorter og shorts eller cowboybukser. Børnene har bare tæer og kan sjældent stille med et fodboldhold. De fleste over 12 år er på kostskole i de store byer.


Adspredelser er få. Når Beautyboksen ikke længere kommer på visit med historierne fra de kolde lande, består underholdningen igen kun af øl og enarmede tyveknægte på den lokale pub, der serverer steak-sandwiches på størrelse med møllehjul.


Imens går snakken om virkelighedsfjerne byboere og politikere, der ikke har fattet en brik af det hele og som derfor f. eks. gør aboriginals en bjørnetjeneste ved at forkæle dem økonomisk. Næ, aboriginals skulle hellere lære at bestille noget, så de kan få deres stolthed og selvværd tilbage, lyder det fra outbacken.


Og det er noget de kender til. Australierne. Stolthed og selvværd.


Menigmand er dybt forelsket i sit eget land. I mulighederne, størrelsen, livsstilen, ja, hele den australske mentalitet.


Det har landboerne i det mindste tilfælles med sydens velfriserede byboere, som exploratørerne nu møder i hobetal - uden at vores tilstedeværelse får dem til at løfte et øjenbryn.


De suser forbi os med travle blikke og iført det samme modetøj som hænger hjemme i vore skabe i Danmark og i resten af den modebevidste verden. Udstyret med politisk korrekte holdninger og bløde, hvide hænder, der holder om rattet på blanke personbiler.


Alle taler de henført om den vidunderlige outback og den australske frihed til at vælge sin helt egen livsstil, men alle bosætter de sig i den samme type nysselige parceller i endeløse forstæder.


Hvorfor ses TV-programmer som " Det´ ren kagemand" og " Hvem vil være millionær" i både Danmark og i Australien. På stort set samme tid. Hvad er det, der gør, at millioner af mennesker gider se de samme programmer. Og hvad gør det ved os?


Bliver hele verden hjernevasket og sat på samlebånd?


Verden krymper. Det er globaliseringen i egen høje person.


Vist er det også smukt. Fantastisk. Vi nyder byerne, og lader os opsluge.


Og undrer os stadig over, at et land kan rumme så store forskelle. jpexplorer@hotmail.com


Landefakta
Australien
Vidste du, at hovedstaden hedder Canberra, at arealet er 7.741.220 km², og at befolkningen er på godt 21 millioner mennesker?

Australien
Vidste du, at hovedstaden i Australien hedder Canberra, at landets areal er 7.741.220 km2 og at befolkningstallet er på godt 21 millioner?

Landeportræt
Hvis du vil vide mere