Sitemap | Avanceret søgning |

Ungkarle og gammeljomfruer

Explorerholdet var på jagt efter singlekulturen i Australien.

Publiceret 19-08-2000

Adelaide, lørdag d. 19. august 2000

Man kunne nærmest se ørerne vokse på manden lidt længere henne ved skranken, da han hørte exploratrice Jette forhøre sig i receptionen om en god klub for singler.

Og det varede da heller ikke mange sekunder, før han indladende spurgte til den fremmedartede accent. Dog tog han det med godt humør, da han fik at vide at interessen var helt professionel.

Om manden var single vides ikke, men Australien er fyldt med singler. Det er et stort problem for mange enkelt-personer og for landet som helhed. Fordi kønsfordelingen er skæv. På landet er der overvægt af mænd, og i byerne er der overvægt af kvinder.

Det er stadig typisk sønnen, som overtager fars landejendom, mens kvinderne søger mod byerne for uddannelse og arbejde eller familieløs karriere. Dertil kommer at de store afstande og små øde beliggende samfund gør det svært for enlige mænd og kvinder overhovedet at få øje på hinanden.

Derfor arrangerer lokalsamfundene selv såkaldte B&Ser. Fester for "bachelor and spinster" - altså for "ungkarle og gammeljomfruer". Efter sigende en vild og fornøjelig ting.

JP Explorer ville gerne have været med til en B&S, men sæsonen starter først for alvor om et par uger, når temperaturen og forårets safter stiger. Det har dog ikke afholdt holdet fra en nærmere udforskning af det universelle emne; "kærlighed og kunsten at finde den rette".

Med reporterblokken i baglommen drog fotograf Morten og exploratrice Jette således forleden gennem nattemørket til nærmeste pub i en mindre by uden for Adelaide. De placerede sig ved baren og kiggede demonstrativt smilende i hver sin retning.

Ingen skulle forledes til at tro, at de var et par - for så ville de komme til at sidde og kukkelure mutters alene. Den regel er også universel.

Det skete ikke.

Efter få minutter fik de to udsendte selskab. Af Andrew på 37 år. En høflig og nydelig mørkhåret mand i nystrøget velourskjorte, med solide hænder og sunde holdninger. Et godt menneske. Han var nylig fraskilt og havde tre mindre børn. Snakken gik, og snart introducerede han sine venner, blandt andet en veninde med en velvoksen kavalergang, om hvem han hviskende afslørede, at hun vist "havde et godt øje til Morten".

De nye venner inviterede Morten og Jette med videre ud i byen til den eneste anden pub i miles omkreds, men exploratørerne var naturligvis deres opgave voksen og fornuftigt lå de i de deres senge på motellet ved 2-tiden.

Efterladende sig en slukøret Andrew, som var noget skuffet over kun have udvekslet telefonnumre og adresse med Morten.

Næste morgen kl. 7, da exploratrice Jette endnu sov sødeligt, lød et højlydt donk-donk på døren. Iført hottentot hår og klatøjne åbnede hun døren op og stirrede ind i øjnene på en lige så klatøjet Morten, der kun med nød og næppe undertrykte et grin.

»Det er løgn,« udbrød hun, da Morten som den naturligste af verden fortalte, at der var besøg.

Men nej. Med vandkæmmet hår og i endnu en nystrøget skjorte spurgte Andrew lige så pænt om ikke de to natteravne havde lyst til at se den bomuldsplantage, hvor han arbejdede.

Desværre. JP Explorer skulle videre - så Andrew måtte nøjes med tidlig morgenkaffe på motelværelses-trappen.

Heldigvis rykker B&S-sæsonen hastigt nærmere. Vi ønsker Andrew held og lykke. Han fortjener det.

Landefakta
Australien
Vidste du, at hovedstaden hedder Canberra, at arealet er 7.741.220 km², og at befolkningen er på godt 21 millioner mennesker?

Australien
Vidste du, at hovedstaden i Australien hedder Canberra, at landets areal er 7.741.220 km2 og at befolkningstallet er på godt 21 millioner?

Landeportræt
Hvis du vil vide mere