Sitemap | Avanceret søgning |

I militærets tjeneste

"Nu ved jeg, hvordan dronningen må have det, når hun bliver slæbt fra rundvisning til rundvisning"

Publiceret 12-08-2000

RAAF Amberley, lørdag den 12. august 2000

Trods bemærkningens substans, råber exploratrice Jette på en ikke særlig royal måde. Blomsterbuket har hun ikke fået overrakt af et nervøst pigebarn ved ankomsten, men vi er landet på Australiens største militærbase og laaaangt om længe nået til den sjovere del af vores syv timer lange rundvisning: Fremvisning af kampfly og landingsbaner, hvor flere maskiner gasser op og ned med en infernalsk larm.

Med ørepropper i farverne choking pink/skriggul stikkende halvt ud af samtlige øregange, tripper vi alle fire for at se et F111 indefra - og en gardehøj jagerpilot nedefra.

Vi er blevet slæbt gennem ørkesløse fremvisninger af æggeskalsfarvede kontorer, kampvogne, barakker, gymnastiksale og ikke mindst to brandbiler. Hvert sted ledsaget af forelæsninger spækket med tekniske specifikationer, forkortelser og militære termer.

Det australske forsvar har lagt sig i selen. Man bliver bare så træt efter fem timer!

Men flere ting falder da også på plads. Bl.a. det gamle teoretiske spørgsmål om, hvorvidt der rent faktisk er noget om det der med drenge og brandbiler. Det er der!

En lalleglad begejstring griber dem, og der siver brumme-lyde ud af munden på dem, når en brandbil funkler.

Ikke så snart var unge Morten og DR-Jesper plantet i det tunge, røde køretøj, før de pressede tommeltottene ned på sireneknapperne, hoppede i sæderne og krævede svar på, hvor hurtigt sådan et monstrum kan køre ud ad landingsbanen. "150 km i timen. Wauw, og sikke stor, den er!"


I militærets tjeneste (1)
Exploratricerne på jagt efter et møde med en F1-11 pilot på den Australske Air Force base.

Også kaptajn Elley følte, at hun for første gang på hele Australien-turen blev standsmæssigt anbragt svarende til sin rang. Det var, da hun skruede sig ned i det smalle "førersæde" i angrebsmaskinen for dernæst at titte ud over vindueskarmen og af piloten få en så-pærelet-er-det-at-flyver-F111-instruktion.

Hun bedyrer dog hårdnakket, at hendes betagede ansigtsudtryk og indladende smil ikke skyldes manden i halvt afmonteret pilot-dress, der læner sig ind fra siden, men udelukkende skyldes det faktum, at hun pludselig har erkendt en dybfølte trang til at lære ALT om McDonald Douglas flyets tekniske specifikationer!


I førersædet
Endelig fik Kirsten fat i sin F1-11 pilot ... og som hun stråler af beundring.
Foto: Morten Fauerby

Landefakta
Australien
Vidste du, at hovedstaden hedder Canberra, at arealet er 7.741.220 km², og at befolkningen er på godt 21 millioner mennesker?

Australien
Vidste du, at hovedstaden i Australien hedder Canberra, at landets areal er 7.741.220 km2 og at befolkningstallet er på godt 21 millioner?

Landeportræt
Hvis du vil vide mere